Sedas purvs pašlaik ir ļoti iecienīta vieta dažādu putnu vērošanai, kā arī klusām pastaigām neparastā dabas objektā. Tomēr šai vietai ir arī interesanta vēsture, kas saistīta ar padomju laiku kūdras rūpniecību - to var pieņemt, vai nepieņemt, bet, to vērts izzināt, uzskata tur dzīvojošie.

Cilvēkus, kas šeit dzīvoja pirms Otrā pasaules kara, padomju vara izsūtīja, jo jau 30. gadu beigās šejienes zemes bagātības bija labi apzinātas, Re TV pastāstīja novada muzejā. Jau Latvijas laikā Sedas tīrelis bija liela kūdras ieguve, kur izraktā kūdra sasildīja vai visu Rīgu, jo to kā kurināmo izmantoja TEC. Tā kā kūdras Sedā ir daudz un to iegūst arī mūsdienās, padomju laikā tur, tukšā vietā, uzcelta strādnieku pilsētiņa, kas savam laikam bijusi moderna un vilinoša. Pirms diviem gadiem Seda svinēja 60. jubileju.

Mūsdienās Sedas nākotne varētu būt gan kļūšana par dzīvojamo rajonu, gan arī tūrisma objektu, jo ārzemnieku interese esot ļoti liela, īpaši par padomju vēsturi un arī unikālo purva ainavu.

Tūrisma infrastruktūra gan būtu vēl krietni jāuzlabo, jo apbūve iet bojā un arī ēdināšanas iestāžu nav.
Sedas purva dabas taka ir viena no garākajām Latvijā - 12 kilometru, un tās iziešanai jārēķinās ar visu dienu. Jāpiebilst, ka pašlaik taka slēgta uz rekonstrukcijas laiku, bet to iespējams iziet, iepriekš sazinoties ar vides inspektoru pa tālruni 26361362. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), kas apsaimnieko purvu, lūdz neizmantot skatu platformu takas sākumā, teikts pārvaldes mājaslapā. Sedas purva kājnieku maršruts atrodas dabas liegumā, kas ir izcila putnu aizsardzības teritorija. Liegumā ligzdo vairāk nekā 100 putnu sugu, teikts DAP mājaslapā. Purvā netrūkst interesantu nodarbju - putnu vērošana, kūdras ieguves lauku apskate, tāpat interesanti ir appludinātie izstrādātie kūdras karjeri, meliorācijas sistēmas un šaursliežu dzelzceļš.

Attālums līdz tuvākajām pilsētām: Smiltene - 25 kilometri, Valmiera – 20 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!