Foto: RIA Novosti/Scanpix
Cilvēktiesību aizstāvju grupa brīdina, ka vienīgajam Padomju Savienības darba nometnē ierīkotajam gulaga muzejam draud slēgšana, jo valdība nevēloties atzīt totalitāro pagātni.

Muzejs ierīkots bēdīgi slavenajā "Perm-36" gulaga nometnē. Kopš valdība "bez nekādiem paskaidrojumiem" atteica finansiālu atbalstu, muzejs būtībā vairs nedarbojas, norāda nevalstiskā organizācija "Memorial".

"Nenotiek apmeklējumi, elektrība ir atslēgta, un visi darbinieki atrodas bezalgas atvaļinājumā uz nenoteiktu laiku," sacīja organizācijas vietējās nodaļas vadītājs Roberts Latipovs. "Ja muzeju nāksies slēgt, tas būs ideoloģiskas diktatūras priekšvēstnesis."

Darba nometnē "Perm-36", kas atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no Urālu pilsētas Permas, bija sevišķi daudz politieslodzīto.

Līdz šim aptuveni 40 000 cilvēku parakstījuši petīciju muzeja atbalstam.

"Muzejs "Perm-36" pazīstams visā pasaulē," teikts petīcijas pieteikumā. "Tā pastāvēšana ir pierādījums, ka Krievija dodas uz priekšu un ir gatava uz visiem laikiem aizmirst savu totalitārisma mantojumu."

Muzejs tika izveidots 1992.gadā. Apmeklētāji var apskatīt cietuma kameras un barakas, kurās 40 gadu garumā bija ieslodzīti politiski represētie.

Jūnija sākumā Kremlim lojālais televīzijas kanāls NTV demonstrēja pārraidi "Piektā kolonna", kurā "Perm-36" muzejs tika nodēvēts par "profašistisku" un tika norādīts uz finansējumu, ko tas saņēmis no ASV.

Muzeja mērķis esot "mācīt jauniešiem, ka ukraiņu fašisti nav tik slikti, kā raksta vēstures grāmatās", apgalvoja NTV.

Savukārt Latipovs filmu nodēvēja par "raksturīgu pazīmi autoritārisma politikai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!