Šogad Vienkoču parks tūrisma sezonu sāk ar vairākiem jaunumiem. Jaunumi saistīti ar Līgatnes vēsturi. Speciāli izveidotā āra vitrīnā apskatāms Aleksandra Burharda Mencendorfa marmora krūšutēls, uzcelta vēsturiskās lapenes kopija, pēc vēsturiskām fotogrāfijām atjaunoti žoga fragmenti un citas interesantas lietas.

Aleksandrs Mencendorfs bija viens no trim brāļiem – Līgatnes papīrfabrikas īpašniekiem. Tieši Mencendorfu laikā Līgatnes papīrfabrika un papīrfabrikas ciemats piedzīvoja vislielāko uzplaukumu. Vēl tagad Līgatne var lepoties ar kultūrvēsturisko mantojumu, kas palicis no tiem gadiem. Marmora krūšutēls savulaik bijis novietots pie viena no daudzajiem Līgatnes tiltiņiem (Aleksandra Mencendorfa tiltiņa), kurus būvēja par godu ievērojamiem cilvēkiem Līgatnē. Otrā pasaules kara laikā kāds vietējais iedzīvotājs krūšutēlu bija paslēpis savā šķūnītī, bet padomju gados kāds cits to bija ieracis kā labu pamatakmeni šķūnīša pabalstīšanai. Pirms nedaudz gadiem, atjaunojot daļu no vēsturiskajām takām, tas tika atrasts, stāsta Vienkoču parka un Kokamatniecības muzeja idejas autors, veidotājs Rihards Vidzickis. Laika gaitā krūšutēls cietis no apsitumiem, tomēr vizuālais koptēls esot labi nolasāms. Tagad tas ir vērtīgs papildinājums Līgatnes vēstures stāstam Vienkoču parkā.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat Līgatnes stāstu Vienkoču parkā papildina vēsturiskās lapenes kopija un rekonstruēts sabiedrisko ēku fasādes puses koka žoga fragments. Līdz mūsdienām neviens no vecajiem žoga fragmentiem nebija saglabājies, bet, vadoties pēc senajām fotogrāfijām, tas tika rekonstruēts, stāsta Vidzickis. Viņš arī skaidro, ka viena no senajām lapenēm vēl daļēji ir saglabājusies līdz mūsdienām, bet stipri ieaugusi zemē. Veicot esošās lapenes uzmērījumus un trūkstošo daļu rekonstruēšanu, Vienkoču parkā tapusi šīs lapenes kopija. Šajā lapenē tiks izvietoti informatīvie stendi par Līgatnes papīrfabrikas ciemata unikālo arhitektūru, sociālo struktūru un par to, kā senie līgatnieši atpūtās. Lapene ikdienā kalpos Vienkoču parka apmeklētāju atpūtai. Šogad arī uzstādīti vairāki koka atpūtas soli, kas veidoti pēc paraugiem, kādi tie bija papīrfabrikas ciematā senos laikos.

Foto: Publicitātes foto

Kokamatniecības vēstures stāstu šogad papildina arī jumta skaidu plēšamā (ēvelējamā) iekārta, kas pārvesta no Mērtienas pagasta. Ar šī eksponāta palīdzību varēs uzskatāmi parādīt, kā senos laikos un arī tagad izgatavo mums tradicionālo jumta segumu skaidu jumtiem.

Vienkoču parks atvērts kopš 2007. gada un katru gadu tas tiek papildināts ar jauniem objektiem. Parka platība ir nepilni 10 hektāri. Parkā izveidotas izzinošas pastaigu takas un atpūtas vietas.

Kokamatniecības muzeja ēkā plašāk iespējams iepazīties ar kokamatniecības attīstību. Parks atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 18.

Adrese: Līgatnes novads, "Vienkoči"

Vairāk par parku: www.vienkoci.lv

Foto: Publicitātes foto

Ja plānojat doties uz Līgatni, lūk, vēl citas vietas, ko tur apskatīt – bunkuri, dabas parks, papīrfabrikas ciemats un citi. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!