Foto: flickr.com
Kalifornijā, ASV, ir kāda apdzīvota vieta Felisitija, kas tiek dēvēta par pasaules centru. Te mitinās vien divi iedzīvotāji, bet tā var lepoties ar vairākiem apskates objektiem, vēsta "AOL.com".

Unikālā vieta atklāta 1986. gada 11. maijā un savu nosaukumu tā guvusi, pateicoties Žakam Andrē Istelam, kas to pieminējis savā grāmatā "Coe labais dragons" ("Coe the good dragon"). Viņš pilsētai devis Felisitijas vārdu, par godu savai sievai.

Pilsēta lepojas ar vairākiem apskates objektiem  – Felisitijas pasta ēku, baznīcu, saules pulksteni, piramīdu ar plāksni, kas apzīmē, ka šis ir pasaules centrs, un pat savu vēstures muzeju. 

Foto: flickr.com

Šķiet, ka šādā unikālā vietā vajadzētu valdīt nebeidzamai cilvēku rosībai, taču patiesība ir tāda, ka tur dzīvo vien pats Istels ar savu sievu. Turklāt Istels ir arī Felisitijas mērs, kurš savu amatu ieguvis neapstrīdamās vēlēšanās - par viņu atdotas divas vēlētāju balsis no abām iespējamajām.

Pasta nodaļa

Felisitijas pasta nodaļa atklāta 1987. gada 5. decembrī, laikā, kad ASV ekonomisku apsvērumu dēļ tika slēgtas tūkstošiem mazās pasta nodaļas. Atklāšanas dienā pasta nodaļā tika saņemti divi tūkstoši vēstuļu. Diezgan iespaidīgi pilsētiņai ar diviem iedzīvotājiem, vai nē?

Skulptūra pie pilsētas ieejas 

12,6 metrus augstā piramīda tagad ir skulptūra pie ieejas Felisitijā, bet kādreiz – daļa no Eifeļa torņa kāpnēm, kas 1983. gadā tika pārdotas izsolē.

Šai skulptūrai nav nekādas praktiskas nozīmes, bet tā ir daļa no Felisitijas valdošās atmosfēras.
Apmeklētājiem šī vieta ir atvērta no decembra līdz martam, ņemot vērā to, ka citos mēnešos gaisa temperatūra ir bīstami augsta.

Foto: flickr.com

Apmeklējot Felisītiju, katrs pilsētiņas viesis saņem mēra parakstītu apliecinājumu, ka ir pabijis pasaules centrā. Tāpat tūristiem ir iespējams iegravēt savu vārdu uz pilsētas sienas "Wall of the Ages" kā pierādījumu, ka šī vieta ir apmeklēta. Tiesa, šis ir maksas pakalpojums – 300 ASV dolāru (276 eiro). 

Savukārt Eiropas ģeogrāfiskais centrs atrodas Lietuvā, vien 20 minūšu braucienā no Viļņas centra. 1989. gadā to noteica Francijas nacionālā ģeogrāfijas institūta zinātnieki. Tā precīzas koordinātas ir: 54° 54´ Ziemeļu platuma un 25º 19´ Austrumu garuma.

Tur atrodas Eiropas parks, kas ir kā simbols Eiropas kontinenta centram. Eiropas parks ir viens no iespaidīgākajiem mākslas muzejiem zem atklātas debess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!