Foto: Shutterstock
Laikā, kad Latvijā krīt aukstuma rekordi, nolēmām ieskatīties statistikas un interesantu faktu sadaļās, lai noskaidrotu, kur ir vēl aukstākas, slapjākas, saulainākas un visādi citādi neparastākās vietas uz Zemes.

Slapjākā vieta pasaulē

Čerapunji (Cherrapunji) un Mavsunramas (Mawsynram) pilsētas Indijā ir oficiāli atzītas par slapjāko vietu pasaulē, kur vidējais gada nokrišņu daudzums ir 12 063 mm vai 19 reizes vairāk nekā vidēji Latvijā.

1861. gadā Čerapunji piedzīvoja īpaši spēcīgas lietusgāzes, kad vienā mēnesī - jūlijā - tur nolija 9300 milimetri ūdens, bet gada laikā pat 26,47 metri lietus, ar ko pilnīgi pietiktu, lai zem ūdens būtu, piemēram, Latvijas Saeima. Parasti lietus šeit gāž no aprīļa līdz septembrim.

Aukstākā vieta dzīvošanai

Foto: Vida Press

Oimjakona ir pilsēta Krievijā, Sahas Republikā. Tajā dzīvo tikai 521 iedzīvotājs, taču arī tas ir daudz, ņemot vērā lokācijas specifiku. Šī vieta ir pazīstama kā Zemes aukstuma pols. Ziemas vidējā temperatūra tur ir – 40 grādi pēc Celsija, bet 1933. gada 6. februārī tur reģistrēta visu laiku zemākā temperatūra pastāvīgi apdzīvotā vietā – mīnus 67,7 grādi pēc Celsija. Arī vasaras mēneši te nav tie karstākie - vidēji termometra stabiņš paceļas vien līdz 14 grādiem. Jāpiebilst gan, ka "Vostok" pētniecības stacija Antarktīdā reģistrēts arī −89,2 grādu liels aukstums, bet šī vieta, protams, nav pastāvīgi apdzīvota.

Dzīves apstākļi šajos stindzinošajos Krievijas apgabalos ziemā krietni atšķiras no pārējās pasaules, piemēram, ja ļaudis dodas uz veikalu, pie tā automašīna bieži tiek atstāta ieslēgta, citādi var gadīties, ka vairs to nevarēs iedarbināt.

Eiropas augstākā apdzīvotā vieta

Ušguli ciems ir Eiropas augstākā apdzīvotā vieta - mājiņas tur uzceltas vairāk nekā 2200 metru augstumā virs jūras līmeņa. Par ceļojumu uz šo neparasto kalnu ciemu, lasiet šeit.

Biezākā ledus kārta

Foto: Shutterstock

Antarktīdā ir tikai divi gadalaiki – īsa, gaiša vasara un gara, tumša, stindzinoši auksta ziema. Tur tad arī izveidojusies biezākā ledus kārta – precīzāk, tas ir Bentlija (Bentley) ledājs, kas aizņem 2555 metrus dziļu aizu. Lai arī tā ir zemākā vieta uz zemes, ko nesedz okeāns, tehniski to tomēr sedz ūdens (ledus formā), tāpēc pasaules zemākās vietas tituls pienākas gandrīz izžuvušajai Nāves jūrai.

Ledāja izmērs ir iespaidīgs un dažādi zinātniski avoti liecina, ka tas varētu būt aptuveni Meksikas izmērā.

Zemākā vieta uz Zemes

Nāves jūra ir zemākais sauszemes punkts, tas atrodas 418 metrus zem jūras līmeņa. Šis izžūstošais sālsezers atrodas uz Jordānijas un Izraēlas robežas, un tā nu gadījies, ka ap to vedošais ceļš ir arī zemākais ceļš pasaulē.

Tā kā Nāves jūra ir ļoti sāļa, tā iecienīta kā veselības atgūšanas vieta, tomēr jāpiebilst, ka milzīgā sāls daudzuma dēļ, šajā ūdenī praktiski nav dzīvības.

Karstākās vieta uz Zemes

Foto: DELFI

Brīdī, kad pie mums sals stindzina, šķiet nekas nevarētu būt labāk par kārtīgu siltumu, tomēr, kā vēsta sakāmvārds, kas par daudz, tas par skādi. Vienu no pasaules karstākajām vietām ne velti dēvē par Nāves ieleju, tajā karstuma rekordi ir iespaidīgi. Tā slavena arī ar ļoti ilgajiem svelmes periodiem - mēdz būt gadi, kad termometra stabiņš nenokrīt zem + 40 grādiem vairāk nekā mēnesi. Nāves ielejas karstuma rekords tika fiksēts 1913. gadā +57 grādi pēc Celsija, kas joprojām ir arī visas ASV rekords.

Īsta elles filiāle uz Zemes atrodas arī Lībijā, kuras lielāko teritorijas daļu aizņem tuksnesis. Tā karstākā vieta ir El Azizia, kur 1922. gadā reģistrēta visu laiku augstākā temperatūra uz Zemes, kas ir +57, 8°C.

Pasaules augstākais ceļš

Foto: Shutterstock

Augstākā vieta uz Zemes, protams, ir Everesta smaile.

Arī augstākā vieta, ko iespējams sasniegt ar kādu transportlīdzekli, atrodas Himalajos - Tibetā. Semo La ceļš vijas vairāk nekā 6100 metru augstumā un tiek uzskatīts, ka šī ir augstākā vieta, ko izmanto transportlīdzekļi.

Sausākā vieta

Foto: Shutterstock

Sausākā vieta uz Zemes atrodas Čīlē – Atakamas tuksnesī. Tas atrodas aptuveni 1000 km garā, šaurā joslā starp Kluso okeānu un Andu kalniem. Gada vidējais nokrišņu daudzums atsevišķās tuksneša vietās nepārsniedz vienu milimetru. Šajā vietā, kur ainava parasti vairāk atgādina Mēnesi vai Marsu, uzņemtas neskaitāmas zinātniskās fantastikas filmas.

Šeit atrodams arī Cerro Paranal kalns, uz kura izveidota "Paranal" observatorija ar vienu no pasaules spēcīgākajiem optiskajiem teleskopiem.

Bīstamākā vieta pasaule

Foto: AFP/Scanpix

Ik gadu dažādas statistikas, drošības un pētniecības iestādes apkopo datus par drošākajām un bīstamākajām vietām pasaulē. Lai arī pērn pasauli satricināja daudzi terora akti Āzijā, Āfrikā, Eiropā un ASV, par bīstamākajām pilsētām atzītas Dienvidamerikas pilsētas Sanpedro Sula, kas atrodas Hondurasā, Karakasa Venecuēlā, kā arī Akapulko Meksikā, kur kriminālnoziegumu, īpaši slepkavību līmenis ir sevišķi augsts. Savukārt Globālais miera indekss (Global Peace Index) liecina, ka pērn pati nedrošākā vieta pasaulē bijusi kara plosītā Sīrija, kas ierindota 162. vietā.

Savukārt drošākās zemes, kurp doties, ir Islande, Dānija un Austrija, liecina pagājušā gada Globālais miera indekss. Latvija globālajā miera indeksā ierindota 40. vietā.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no: Telegraph.co.uk, Webecoist.momtastic.com, Archive.indianexpress.com, Guinnessworldrecords.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!