Foto: Vida Press

Pirmo reizi ledus viesnīca "Icehotel" Zviedrijas ziemeļos tika atklāta 1989. gadā, un jau 27 gadus tā ik gadu ziemas sezonā tika būvēta no jauna, lai pavasarī atkal pārvērstos peļķē. Šogad populārā un ledainā naktsmītne pirmo reizi tikusi sasaldēta, lai varētu pastāvēt visu gadu.

Jaunā, ar saules enerģiju darbināmā saldēšanas iekārta ļaus leģendāro viesnīcu, tās ledus bāru, mākslas galeriju un 10 luksusa numuriņus apmeklēt visu gadu – gan vasarā, baudot baltās naktis, gan ziemā – ziemeļblāzmu, teikts "CNN Travel".

Ledus viesnīca atrodas 200 kilometru attālumā no Ziemeļu polārā loka Jukkasjarvi (Jukkasjärvi) pilsētā. Ik gadu tā izskatījusies citādi, jo vienmēr tikusi celta pēc jaunām skicēm, izmantojot tonnām ledus, kas iegūts no tuvējās Tornes upes. To pavasarī, kad ledus bija visbiezākais, izkala no sasalušās upes un saldētavās saglabāja līdz pat nākamajai ziemai.

"Ideja par "Icehotel 365" radās aptuveni pirms gada, un celtniecības plāni attīstījušies visu šo laiku. Pirmos būvdarbus sākām 27. jūnijā, un viesnīca uzcelta nieka piecos mēnešos. Kad radās šī ideja un mēs sākām plānot būvniecību, gribējām to celt tā, lai tā raisītu asociācijas ar iepriekšējo viesnīcu, bet, kad uzbūvējām astoņus metrus augstos griestus un ieejas durvis, sapratām, ka šī pieredze būs daudz iespaidīgāka," saka viesnīcas īpašnieks Ingve Bergkvists. Arī turpmāk plānots viesnīcu pārbūvēt un papildināt ik gadu, ļaujot apmeklētājiem priecāties par jauniem un interesantiem mākslas darbiem, sola "Icehotel" īpašnieki.

Foto: Vida Press

Jāpiebilst, ka pirms 27 gadiem viss sākās ar tikai 45 kvadrātmetrus lielu sniega un ledus iglu, bet gadu gaitā viesnīca kļuvusi par ko līdzīgu ledus pasaulei vai pilsētai. Tajā ir gan restorāns, gan kapela, gan lielāki un mazāki numuriņi un vēl daudz kas cits.

Interesanti, ka šī ledus viesnīca un tās struktūras ir aizsargātas ar Zviedrijas autortiesību likumu, kā arī tā ir atzīta par mākslas darbu un uz to attiecas visi ar mākslas darbu aizsardzību saistītie likumi Zviedrijā.

Adrese: Icehotel 365, Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi

Lūk, neliels ieskats jaunajā viesnīcā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!