Foto: Publicitātes foto
Garās brīvdienas beidzot ir klāt, un arī vasara tā pa īstam ir sākusies, tāpēc daudzi jau plāno, kurp ar ģimeni un draugiem doties atpūsties. Ja šķiet, ka viss Latvijā jau redzēts, lūk, sešas tikai šopavasar atklātas apskates un atpūtas vietas, kurp aizbraukt.

Piedzīvojumu parks Liepājā

Foto: Publicitātes foto

Īsi pirms Jāņiem atpūtas vietā "Beberliņi" Liepājā atklāts jaunais piedzīvojumu parks "Tarzāns". Jaunajā Liepājas piedzīvojumu parkā ir izveidotas piecas dažādas sarežģītības trases (zaļā, zilā, sarkanā, melnā un bērnu trase) ar 77 šķēršļiem, kā arī 330 metrus garš nobrauciens pāri Beberliņu ūdenskrātuvei, kas ir Latvijā līdz šim garākais šāda veida nobrauciens pa trosi, pastāstīja SIA "Liepājas Tarzāns" pārstāve Margarita Teivāne.

Zilā trase esot veidota kā īpaša liepājnieku trase, uzsverot tādu populāru Liepājas un Liepājas apkārtnes mūziķu un sportistu kā Ivo Fomina, Ulda Marhilēviča, Paula Jonasa, Kristapa Porziņģa un Māra Verpakovska nodarbošanos. Kādi būs šiem cilvēkiem veltītie un speciāli veidotie šķēršļi, ikviens apmeklētājs aicināts novērtēt un izbaudīt klātienē.

Viena no trasēm ir speciāli piemērota bērniem vecumā no trīs līdz sešiem gadiem, bet pārējās četras ir dažādu grūtības pakāpju trases, kas paredzētas pieaugušajiem un bērniem no septiņu gadu vecuma. Bērnu trase atrodas aptuveni 1 – 1,5 metru augstumā, lai nepieciešamības gadījumā vecāki var bērniem palīdzēt, savukārt pieaugušo trases – četru līdz 15 metru augstumā. Katra trase ir aptuveni 150 metrus gara, bet melnās trases garums sasniedz pat 250 metrus.

Sākotnēji aprīkojums būs pieejams 70 interesentiem, bet, vērtējot apmeklētāju plūsmu, aprīkojuma skaitu pēc nepieciešamības varēs palielināt līdz 100. Savukārt, lai izvairītos no negadījumiem, piedzīvojumu parks ir aprīkots ar jaunākās paaudzes Šveices firmas "Kanopeo" drošības sistēmu, kuru šķēršļu pastaigas laikā nav iespējams patvaļīgi atāķēt no drošības troses.

Gleznainajā Beberliņu atpūtas vietā savu brīvo laiku varēs pavadīt ne tikai aktīvās atpūtas cienītāji, bet arī tie, kuri vēlēsies mierīgi izbaudīt skaistos dabas skatus Liepājas augstākajā punktā – Beberliņu kāpā. Parka teritorijā būs pieejamas arī piknika vietas ar galdiem un soliņiem.

Ko vēl apskatīt Liepājā, lasiet šeit.

Bišu namiņš Kārsavā

Aizvadītajās brīvdienās durvis apmeklētājiem vēris vēl viens tūrisma un rekreācijas objekts Kārsavas novada Otrajos Mežvidos, piemājas saimniecībā "Kalniņi" – Bišu namiņš.

Otrie Mežvidi vai Mežavidu muiža ir ciems Kārsavas novada Mežvidu pagastā. Tur esošajā saimniecībā ir izbūvēta mājiņa, ko saimnieki ir nosaukuši par Bišu namiņu. Namiņā ir iekārtotas divas guļamlāvas, zem tām atrodas bišu stropi ar skrejām ārpusē. Cilvēkam un bitēm tiešas saskares nav, bet dzirdama un jūtama ir bišu zumēšana, kam piemīt nomierinošas un dziedniecikas īpašības. Papildu labsajūtu rada arī smaržas, kas rodas no medus, propolisa, ziedputekšņiem un vaska svecēm. Mājiņas apdarē ir izmantoti tikai dabiski materiāli – koks un lins, kas uzturēšanos Bišu namiņā padara vēl patīkamāku, skaidro saimniece Vaira Šicāne.
Papildus tam saimniecība piedāvā arī dažādu veidu bišu produkciju – medu, bišu maizi, skaistas un aromātiskas vaska sveces. Ģimenes ar bērniem tiek iesaistītas arī izzinošās meistarklasēs, apgūstot vaska sveču liešanas tehniku un bišu ikdienas darba ritējumu.

Kontaktinformācija: Vaira Šicāne, sicane@inbox.lv, 26317693.

Vairāk informācijas par vēl citām vietām, ko apmeklēt Kārsavas novadā, meklējiet visit.karsava.lv.

Tauriņu māja Tērvetē

Nesen Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē atklāta jauna apskates vieta – tropu māja "Tērvetes tauriņi", kur var redzēt un sastapt gan Āzijas eksotisko krāsu tauriņus, gan Dienvidamerikas dižtauriņu un Āfrikas unikālos tauriņus. Tāpat siltajā mājā pie Tērvetes tūrisma informācijas centra mīt arī krāsaini papagaiļi un citi putniņi, kā arī apskatāmi aizjūru augi. Māju apsaimnieko privāts uzņēmums, un to pirmajās darbības nedēļās jau apmeklējuši vairāki tūkstoši cilvēku.

Abpus ekvatoram izplatīto mitro tropu mežu krāšņie iemītnieki tauriņi arī šeit mīt īstā tropu klimatā, ko katrs var izmēģināt uz savas ādas. Iekštelpās tiek uzturēta temperatūra un mitrums, kas ļauj aug tropu augiem un ziediem. Tērvetes tauriņos ir sastopamas vairāk nekā 200 dažādu augu sugas ar krāšņiem ziediem un gardiem augļiem, teikts mājaslapā "Tervetestauriņi.lv". Tauriņu skaits esot ap 150. Gaisa temperatūra, atbilstoši dabiskajai tauriņu dzīves videi pat drēgnākajās dienās šeit tiek uzturēta ap 30 grādiem un augstāk.

Apmeklētāji jaunajā mājā, ienākot siltumā, sajutīs gan jau pieaugušu tauriņu spārnu švīkstus, gan varēs uzzināt par tauriņu uzbūvi un dzīvesciklu, attīstību, raksturīgākajām iezīmēm un barošanās paradumiem.

Mājā tiek organizētas dažādas spēles un atrakcijas apmeklētājiem, kā arī rīkotas radošās darbnīcas visa vecuma bērniem un pieaugušajiem.

Pieaugušajiem ieeja jaunajā mājā izmaksās 3,50 eiro, bet bērniem – 2 eiro. Vairāk par tauriņiem Tērvetē lasiet šeit.

Tauriņu māja atrodas 100 metrus no galvenā Tērvetes dabas parka stāvlaukuma un 150 metrus no Tērvetes TIC biroja.

Arī garajās Jāņu brīvdienās Tauriņu māja darbosies. Tās darba laiks paredzēts no pulksten 10 līdz 19, pastāstīja Tērvetes TIC.

Šī ir jau otrā Tauriņu māja Latvijā. Pirmā atrodas Rīgā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Karameļu ražotne Madonā

Foto: Publicitātes foto

Madonā Kopš 20. aprīļa SIA "Madonas karameles" atvērusi savu karameļu darbnīcu, kas ir vienīgā šāda veida darbnīca Vidzemē. Iepriekš piesakoties, ikviens var pagatavot un iesaiņot līdzņemšanai savas karameles – izvēlēties jebkuru no pieejamām garšām un veidot konfektes.
Darbnīcā piedāvātās garšas: apelsīns, banāns, cidonija, citrons, ķirsis, persiks, piparmētra, plūme, upene, dzērvene, zemene, ābols.

Darbnīcā piedāvā rīkot arī bērnu ballītes. Turpat ir arī veikaliņš, kur iegādāties konfektes. Apmeklējuma izmaksas: 3 eiro no personas. Grupām līdz 10 cilvēkiem minimālā summa: 30 eiro.

Savu darbību ģimenes uzņēmums "Madonas karameles" uzsācis 2013. gadā, apgūstot karameļu ražošanas praksi un iespējas tajās iestrādāt visdažādākos zīmējumus.
Vairāk informācijas: Visitmadona.lv

Darbnīcas un veikaliņa adrese: Madonā, Rīgas ielā 1.

Jāpiebilst, ka arī Zemgalē jau kādu laiku darbojas karameļu ražotne. Par to informāciju atradīsiet šeit.

Ko vēl apskatīt Madonā, lasiet šeit.

Šmakovkas muzeji Latgalē

Ciemojoties Latgalē, parasti galdā tiek celta arī šmakovka – īstais latgaliešu šņabītis. Dzidra kā avota ūdens un stipra kā darbā rūdīta lauku vīra rokasspiediens – tā latgaļi to raksturo.

Ceļotājiem no šī pavasara iespējams dzēriena gatavošanas un baudīšanas tradīcijas iepazīt arī īstos muzejos. Daugavpilī durvis pirms dažām nedēļām vēris Šmakovkas muzejs, savukārt Kārsavas novada Malnavā jau 21. maijā jaunā uzņēmēja Jāņa Krivteža vadībā atklāta Latgales šmakovkas ražotne. Protams, vēl joprojām šis dzēriens un citi Latgales labumi nobaudāmi arī Aglonas maizes muzejā.

Latgales šmakovkas ražotnē Malnavā dzērienu izgatavošanai tiekot izmantoti gan augļi, gan graudi, gan arī citi izejmateriāli. Paralēli šmakovkai tiek piedāvāti arī dažādi uzlējumi un pat Latgales viskijs, ko katrs varēs baudīt pēc savas gaumes.

Izrādās, ka pirmā šmakovkas dedzinātava Malnavas muižas teritorijā izveidota muižnieku Šadursku laikā 1827. gadā, kad dzēriens tika ražots no graudiem, tāpēc saglabājot vietējo tradīciju, pamatā šmakovka tiks ražota pēc līdzīgas receptes. Vairāk par to lasiet šeit.

Savukārt Daugavpilī, Vienības namā, 4. jūnijā durvis vēris jaunais Šmakovkas muzejs, kur arī tūristi var iepazīt šo dzērienu un uzzināt ko vairāk par to. Šmakovkas muzeja izveide bijis liels izaicinājums un viena no projekta aktivitātēm, kuras mērķis ir šo dzērienu padarīt par pasaulē atpazīstamu Latgales nacionālo produktu.

Tad nu viesi varēšot gan degustēt, gan iegādāties dzērienu, gana arī uzzināt ko vairāk par tā vēsturi. Sīkāku informāciju var saņemt Daugavpils tūrisma informācijas centrā, Rīgas ielā 22a (Vienības nams), +371 65422818, info@visitdaugavpils.lv.

Atceries - alkohols var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai!

Par citiem Daugavpils apskates objektiem uzziniet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!