Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 3. septembrī, "Ausekļu dzirnavās" Bauskas novadā notiks Pļaujas svētki. Jau no pulksten 11.30 un visas dienas garumā notiks seno darbarīku un arodu demonstrējumi, kur varēs vērot un izmēģināt savus spēkus dažādos zemnieku sētas, amatniecības un mājsaimniecības darbos, izzināt senču gudrības un tikumus, vērot stikla plastikas meistaru demonstrējumus – stikla pūtēji no Ventspils ir vienīgie Latvijā ,kuri piedāvā ieskatīties sava amata noslēpumos un iemēģināt roku stikla pūšanā, tāpat svētkos būs sastopami Piebalgas porcelāna amatnieki, kas pastāstīs par saviem amata noslēpumiem, turpinot Kuzņecova porcelāna fabrikas darbu Latvijā.

Svētkos būs iespēja iesaistīties arī kartupeļu novākšanas un šķirošanas, kā arī kukurūzas smalcināšanas darbos, teikts Bauskas tūrisma informācijas centra mājaslapā "tourism.bauska.lv". Varēšot līdzdarboties labības pļaušanas, kūlīšu siešanas, graudu tīrīšanas, graudu kulšanas darbos ar kuļmašīnu "Imanta", ko darbinās "RUSTON" tvaika mašīna. Sanākušie varēšot vērot graudu malšanu ūdens dzirnavās ar ūdens spēku.

Pēc darbiem paredzēta arī iestiprināšanās latviešu gaumē ar dažādu meistaru gatavotiem našķiem; maizes krāsnī ceptiem siltiem pīrāgiem;

Organizatori sola arī dažādus pārsteigumus, atrakcijas, vizināšanos zirga pajūgā un laivošanu pa Iecavas upi.

Kamēr vieni līdzdarbosies, apgūstot senos amatus, un tirgosies, citi varēšot baudīt kultūras programmu. Svētkus kuplinās Stelpes pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs un Mārupes novada sieviešu vokālais ansamblis "Dzelde". Par jestru mūziku gādāšot Albīns Baļčūns un draugi.

Svētkos darbosies amatniecības izstrādājumu tirdziņš.

Ieejas maksa: pieaugušajiem – 3 eiro, bērniem (no septiņu līdz 12 gadu vecumam) un pensionāriem – 2 eiro, ģimenēm (divi pieaugušie, divi bērni) – ieejas maksa ar atlaidi.

Foto: Publicitātes foto

Pasākums notiks Bārbelē, kas atrodas divu nozīmīgu autoceļu Rīga – Skaistkalne un Bauska – Aizkraukle krustcelēs. Divu kilometru attālumā no Bārbeles centra, Iecavas upes krastā atrodas lauku tūrisma mītne un brīvdabas muzejs "Ausekļu dzirnavas". Dzirnavās kā etnogrāfiskajā muzejā tiek rīkoti divi tradicionāli svētki – pavasarī "Pavasara darbi lauku sētā" (maija otrā sestdiena) un rudenī "Pļaujas svētki" (septembra pirmā sestdiena) ar domu parādīt interesentiem darbarīkus un mehānismus darbībā un iesaistīt viesus līdzdarboties, teikts dzirnavu mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!