Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 8. oktobrī, no pulksten 9 līdz 16 Valmierā, Rīgas ielas posmā no Katrīnas ielas līdz Ziloņu ielai, Rātslaukumā un Livonijas ordeņa pils teritorijā, smaržos gardumi, rindosies praktiskas un skaistas lietas, skanēs dziesmas un stāsti un rudeni sagaidīs ar dančiem un jokiem tradicionālajā Simjūda gadatirgū, pastāstīja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

Mūsu senči vadījās pēc darba cikla – līdz Miķeļdienai apdarīt visus svarīgākos lauku darbus. Kad klētis, apcirkņi un pagrabi bija piepildīti, ļaudis svinēja svētkus un rīkoja bagātus tirgus. Valmieras pusē kopš viduslaikiem šāds tirgus rīkots pie baznīcas Sīmaņa dienā. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena deva tirgum īpašo vārdu – Simjūda gadatirgus. Viduslaikos tas bija viens no vecākajiem tirgiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās, kurā ļaudis varēja nopirkt mājsaimniecībā nepieciešamās lietas un izklaidēties dziedot, dejojot un citādi lustējoties.

Valmieras muzejs kopš 1996. gada atjaunojis vēsturisko Simjūda gadatirgu, godinot tradīcijas un tautas amatu prasmes. Šogad tajā būšot plašs gardumu piedāvājums: pašcepta maize, pīrāgi, cepumi, lauku kūpinājumi, zivis, dažādi sieri, saldumi un našķi, krāšņas piparkūkas, svaigi un žāvēti augļi, rieksti, medus un vaska sveces. Varēšot iegādāties dažādus biškopju sagatavotos veselīgos kārumus. Arī traukus, kuros pildīt iegādātos gardumus, un pat galdus, uz kuriem tos novietot. Tāpat būs plašs piedāvājumu klāsts krēsliem.

Foto: Publicitātes foto

Uz Simjūda tirgu no visas Latvijas sabraukšot kokamatnieki, pinēji, keramiķi, šuvēji, audēji, adītāji, tamborētāji, filcētāji, stāsta Bulmeistare. Varēšot iegādāties kažokādu izstrādājumus, darinājumus no filca, aitu, trušu un pat no suņu vilnas. Individuālie amatnieki un lietišķās mākslas studijas biedri piedāvās džemperus, šalles, pončo, segas, pledus, kas ne tikai silda, bet ir īsti mākslas darbi.

Rudens tirgū Valmierā piedāvājumā būs augļi, stādi, košumkrūmi, dabas produkcija, noderīgas lietas mājai un dārzam. Mirdzēs meistaru un sudrabkaļu darinātās rotas. Savukārt vārdos apslēptos "dārgumus" varēs baudīt, plašajā piedāvājumā izvēloties grāmatas.

Par karstu virumu un dažādiem našķiem rūpēsies krodziņš "Pils ķēķis", būs arī Valmieras pusē jau pazīstamā Salacgrīvas nēģu zupa. Pie jaunajiem Hanzas namiņiem zāļu sievas cienās ar siltu tēju.

Foto: Publicitātes foto

Simjūda gadatirgus nav iedomājams bez dziesmām, dančiem un jautrām izdarībām. Pils laukumā (pilsdrupu estrādē) no pulksten 11 līdz 14 skanēs jautras dziesmas un ziņģes, notiks II Vidzemes stāstnieku festivāls. Ar sulīgiem un raibiem tirgus piedzīvojumiem dalīsies teicēji no dažādiem Latvijas novadiem. Savs muzikālais stāsts būs Oskaram Patjanko ar ermoņiku "Ieviņa" un Jērcēnu kapelai "Mežābele".

Nemainīgi visus jau 20 gadus Simjūda tirgū ar ragu mūziku un valceriem iepriecina pūtēju orķestris "Signāls". Tautas meldiņus skandinās jautrās un izdarīgās "Trīnes".

Foto: Publicitātes attēli

Apmeklētāju vidū iejuks Garkāji – klauni ar pekstiņiem, jokiem un burbuļu pūšanu tiešā un pārnestā nozīmē.

Būs arī viduslaiku tirgiem raksturīgās mazās teātra ainiņas. Savukārt jaunajos Hanzas namiņos visu tirgus laiku lieli un mazi valmierieši un pilsētas viesi aicināti iesaistīties senās izdarībās un viduslaiku lustēs, piedalīties amata prasmju darbnīcās, izmēģināt naudas kaltuvi un atklāt noslēpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!