Sestdien, 13. augustā, viesus no tuvākas un tālākas apkārtnes gaidīs Jaunpils pils, kur ar viduslaiku svētkiem tiks svinēta pils 715 gadu jubileja. Viesus izklaidēs loku šāvēji, bruņinieki, dziedoņi, mūziķi, izklaidētāji, tirgotāji un citi muižkungi, pastāstīja Tukuma novada tūrisma informācijas centrā.

Svētki tiks atklāti pulksten 14 ar lielgabala dārdu, bet jau no pulksten 13 pils laukumā darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš. Par godu daiļajām dāmām būšot vērojami bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumi vēstures entuziastu apvienības "Exercitus Rigensis" izpildījumā. Pulksten 14.30 mazos apmeklētājus priecēs un uz burbuļdanci krāsainajos Mārtiņa burbuļos aicinās lupatu lelle Lupe no TV raidījuma "Kas te? Es te!".

Darbosies arī smilšu aplikāciju darbnīca, būs zirgu izjādes, viduslaiku spēles un radošās darbnīcas. Savukārt pulksten 16 būs skatāmas un dzirdamas viduslaiku dejas un dziesmas vokālā pedagoga Edgara Kramiņa vokālās mākslas vasaras laboratorijas "Izdziedi vasaru" dalībnieku un pedagogu koncertuzvedumā "Altissima Luce" (Visaugstā gaisma).

Visu svētku laiku Jaunpils pils kunga un kundzes lomā iejutīsies Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs un Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Kristīne Zadovska.

Turpat blakus esošā Jaunpils baznīca pulksten 18 visus ielūdz uz Jaunpils ērģeļu atklāšanas koncertu ar nosaukumu "Uguņošanas mūzika", bet Jaunpils parkā pulksten 20 notiks latviešu popmūzikas dziedātājas un komponistes Lolitas Vambutes 80. jubilejai veltīts koncertuzvedums "Vēlreiz pasaka sākas". Pašā vakara noslēgumā izturīgajiem un ballēties gribētājiem no pulksten 22.00 dzīres Jaunpils pilī turpināsies ar nakts balli lāpu gaismā, kur iecienītas melodijas spēlēs Jelgavas bigbends Raita Ašmaņa vadībā.

Adrese: Jaunpils pils, Jaunpils, Jaunpils novads. Papildu informācija pa tālruni 26101458, www.jaunpilspils.lv.

Biļetes uz svētkiem iegādājamas "Biļešu serviss" tirdzniecības vietās un Jaunpils pilī.

Jaunpils pils celta 1301. gadā kā Livonijas ordeņa cietoksnis, ko no trim pusēm apņem dzirnavu dīķis un kuru sākotnēji apdzīvoja nelielas bruņinieku vienības. Vēlākajos gados pili pārveidoja, izbūvēja lielo aizsargtorni un pārējos stāvus. 1576. gadā pili īpašumā ieguva Rekes dzimtas pārstāvis Tīss fon der Reke. Dzimta muižā saimniekoja gandrīz 350 gadus. Pašlaik pilī ir muzejs, viesnīca un viduslaiku restorāns.

Vairāk par pili un tās apkārtni Latvijas jaunatklāšanas raidījuma "Te" sižetā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!