Foto: Publicitātes attēli
Klajā nācis atjaunotais karšu sērijas "Ar karti dabā" izdevums, kurā ir sadaļa "Dabas taku ceļvedis". Tajā atrodamas katra novada – Zemgales, Kurzemes, Latgales un Vidzemes – labākās dabas takas, kopā vairāk nekā 60.

Lūk, piecas dabas takas Vidzemē, ko vērts apskatīt un izstaigāt.

Skaņākalna taka Mazsalacā

Foto: Publicitātes attēli

Taka ved pa Salacas senleju, precīzāk tās krāšņāko posmu - Skaņākalna parku Salacas labajā krastā lejpus Mazsalacai.

Šis ir ļoti populārs pārgājienu un atpūtas maršruts. Te var baudīt gleznainos smilšakmens atsegumus un Salacas līkloču ritējumu, turklāt parkā atrodas daudzi tūristu iecienīti objekti, piemēram, tēlnieku veidotas koka skulptūras. Vai zināji, ka Skaņā kalnā noteikti jāizmēģina atbalss skanējums? Atliek vien labi skaļi izsaukties: "Ādam, kā sauc tavu sievu!" Atbildes skanēs skaļi un skaidri.

Šī ir vieta, kur smelties arī tautisku spēku un patriotisku lepnum - izstaigājiet latviešu tautas stiprinieka Kurbada taku un atrodiet tādas romantiskas vietas, kā Mīlestības tiltiņš un Sapņu trepes. Ikvienas vietas nosaukums šajā apkaimē raisa spilgtu iztēli!

Foto: Publicitātes attēli

"No Skābumbaļļas alas, kas atrodas pie pašas Salacas, iztek neliels avotiņš. Savukārt Neļķu klintis ir viens no Latvijas gleznainākajiem sarkanā smilšakmens atsegumiem, kas 300 metru garumā stiepjas gar Salacas labo krastu," teikts jaunajā ceļvedī.

Turpat atrodama arī Velna kancele, kur varēsiet baudīt skaistu skatu, bet mazajiem dēkaiņiem patiks Rūķu taka ar rūķi un veco pūci.

Taka ir viegli izstaigājama un pieejama.
Garums: 2,7 kilometri
Attālums no Rīgas: 152 kilometri


Randu pļavu taka


Latvijas lielākās piejūras pļavas ir unikāls dabas komplekss, kas atrodas jūras krastā starp Ainažiem un Kuivižiem. Randu pļavas periodiski appludina jūras ūdeņi, tādēļ šeit sastopamas gan saldūdenī, gan sālsūdenī mītošas augu un dzīvnieku sugas.

Pērn dabas lieguma "Randu pļavas" dabas takā pēc remonta apmeklētājiem atvērts putnu vērošanas tornis. Un šeit nenoliedzami ir ko vērot - 200 hektāru platībā sastopama trešdaļa Latvijas augu sugu jeb aptuveni 600 sugas, to skaitā 37 Latvijā un citās Eiropas valstīs retas un apdraudētas.

Jāpiebilst, ka dabas liegumā "Randu pļavas" no jauna atvērta arī viena no laipām uz Ainažu pludmali - pie Blusupītes, kas tapusi pēc vietējo iedzīvotāju iniciatīvas. Laipas ved cauri pļavām un tām piegulošajai kāpai, cauri mētrājam un lānam. Neparasti ir skati uz lagūnveida ezeriņiem.

No 2014. gada tornī ir Latvijas ornitoloģijas biedrības veidotā mākslīgo putnu māju jeb būrīšu ekspozīcija, blakus tornim izveidota āra mācību klase par dabas vērtībām Randu pļavās.

Randu pļavās atrodas arī Latvijai neraksturīgs ģeoloģisks veidojums – bārs, ko var saukt arī par vienīgo Latvijai piederošo dabisko salu jūrā.

Dabas liegums "Randu pļavas" atrodas Salacgrīvas un Ainažu novadu teritorijās, tas ietilpst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā un ir Natura 2000 teritorija. Liegums izveidots piejūras pļavu, retu augu sugu un sabiedrību aizsardzībai. Nozīmīga ligzdojošo bridējputnu un ūdensputnu vieta. Vairāk nekā 40 aizsargājamo augu sugu. Randu pļavas ir viena no trīs purva mātsaknes atradnēm Latvijā.

Šī ir viegli pieejama pastaigu taka
Attālums no Rīgas: 113 kilometri
Garums: 2,8 kilometri


Purezera taka


Alojas novada Brīvzemnieku pagastā ierīkota viena no skaistākajām purva takām Latvijā. "Līdz takas sākumam var nonākt, kādu gabalu pabraucot pa taisnā līnijā izbūvētu meža ceļu un ap 600 metrus nosoļojot pa šauru meža taciņu starp eglītēm un papardēm, kāpjot pāri nokritušiem kokiem," raksta "Dabas taku ceļvedis" veidotāji.

Ejot pa taku, paveras gleznaini purva ezera Purezera skati un augstā purva ainava. Taka ved apkārt nelielajam ezeram.

Ezera pretējos galos ir divas peldošas atpūtas platformas. Turpat ir arī ugunskuru vietas. Takas sākumā, "Riekstu trases" malā, var ērti atstāt auto stāvlaukumā.

Šī ir viegli veicama taka
Garums: 4 kilometri
Attālums no Rīgas: 110 kilometri


Kubeseles dabas taka



Kubeseles dabas taka ir kā 3,6 kilometrus garš loks. Tā sākas un beidzoties pie Krimuldas baznīcas. To īpaši iecienījušas ģimenes ar bērniem un visu vecumu nūjotāji.

Takas apkārtne ir ļoti ainaviska, ar izteiktu reljefu, te var priecāties par Gaujas gleznainajiem krastiem, kārtīgi izstaigāties un atkārtot vēstures grāmatās lasīto. Taka ved gar vēstures un ģeoloģiskiem pieminekļiem Runtiņupītes krastos no Krimuldas baznīcas līdz pat viltīgajai Gaujai. Pa ceļam redzēsiet piemēram, Krimuldas baznīcu un mācītājmāju, Kubeseles pilskalnu, Kubeseles alu, Runtiņa avotakmeni, Kaupo kapa uzkalniņu, Runtiņalu, Saulstariņu klintīm, enkurklučiem, seniem baltu uzkalniņkapiem. Nokļūstot līdz Gaujai, netālu redzami betona enkurkluči, ko lietojuši plostnieki, laikā, kad pa Gauju aktīvi pludināja kokus.

Ceļš atkal noslēdzas pie Krimuldas baznīcas, kur noslēgumā var izstaigāt Kaupo Lilijas labirintu, kas veltīts Turaidas lībiešu valdnieka svētceļojumam uz Romu pirms 800 gadiem. Leģenda vēsta, ka Kaupo sapnī redzējis, kā lilija nosargās Krimuldas baznīcu. Tā nu šis zieds redzams arī citās vietās baznīcā.

Šī taka ir vidēji grūta un prasīs fizisko sagatavotību un piepūli
Garums: 3,6 kilometri
Attālums no Rīgas: 50 kilometri


Līgatnes dabas takas


Līgatnes dabas takas ir viena no tūristu apmeklētākajām vietām Latvijā un sogad tās svinēja 40 gadu jubileju.

Gaujas krastā, mežainām gravām bagātā apvidū, vairāk nekā nekā piecu kilometru garumā 1975. gadā ierīkotas takas, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Savukārt, uzkāpjot skatu tornī, var baudīt Gaujas senlejas dabas daudzveidību.
Līgatnes dabas takās sastopamie meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām. Tie dzimuši šeit, ir bijuši ievainoti un izglābti vai arī pieradināti kā mazuļi, kas nav spējīgi izdzīvot bez cilvēku gādības un patstāvīgi atrast barību.

Foto: Velga Vītola

Bērniem patīk vērot ne tikai dzīvniekus, bet izmēģināt arī Sajūtu stacijas, kas izveidotas dabas parkā. Tajās var apjaust emociju nozīmi dabas izzināšanas procesā.

Sajūtu stacijas Līgatnes dabas takās ir izveidotas meža vidē. Tās ir informatīvi izglītojošas atpūtas vietas, kur ar taustes, dzirdes, garšas, smaržas, redzes, līdzsvara un intelekta attīstīšanas elementiem un aktivitātēm var izzināt, sajustu un izprast procesus dabā. Katrā stacijā ir interaktīvi uzdevumi kādai no sajūtām – dzirdei, lai ieklausītos dabā; redzei, lai ievērotu ikdienā nepamanīto; ožai, lai sajustu dabas smaržas; garšai, lai baudītu līdzpaņemto maltīti dabas vidē; taustei, lai ar pieskārienu palīdzību iepazītu daudzveidīgos dabas materiālus; prātam, lai uzzinātu par gudrās pūces dzīvesveidu; kā arī līdzsvaram, lai trenētu veiklību un drosmi.

Takas nav grūti veicamas un piemērotas visai ģimenei
Garums: 4 kilometri
Attālums no Rīgas: 74 kilometri

Ko vēl apskatīt Līgatnē, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!