Foto: Ikars Kubliņš
"Šķiet, vēl pirms kāda laika Zārtapu ūdenskritumu varēja dēvēt par vienu no vislabāk slēptajiem Latvijas dabas brīnumiem. No vienas puses, tā tas joprojām ir, jo internetā bija grūti atrast precīzu šī ūdenskrituma atrašanās vietu vai aprakstu, kā līdz tam nokļūt," par došanos aplūkot šo Latvijas dabas pērli stāsta fotogrāfs Ikars Kubliņš.

Zārtapu grava un ūdenskritums ir aizsargājams ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis, atrodas Dundagas novadā, Slīteres nacionālajā parkā, kā arī "Natura 2000" teritorijā.

Foto: Ikars Kubliņš

"Biju pārliecināts, ka viegls ceļš līdz tam nebūs, un kam ticēju, to dabūju – šķērsoju metriem platas purvainas lāmas bez gumijniekiem, ejot pāri pustrupušu koku kritalu "tiltiņiem" un izmantojot apkārt esošos lūzušos koka zarus kā balstu, rāpos pāri vigām un kangariem, pusotru stundu maldījos, pateicoties krietni šķērsajai kartes norādei vietnē "Vietas.lv", mazliet arī pabaiļojos, ieraugot vēl svaigas vilka vai varbūt lūša pēdas... Lai beigu beigās atklātu, ka uz ūdenskritumu ved pavisam ērta, plata, šķiet, jau daudzu kāju iestaigāta taka pa tiešo no šosejas – atlika tikai gājienu sākt 400 metrus iepriekš.

Taču nekas, laušanās caur pirmatnējiem džungļiem deva piedzīvojuma izjūtu. Tikai baidos, ka šādā veidā neskartajai dabai nodarīju krietni vairāk skādes, nekā, ja internetā (vai uz vietas) būtu bijušas pieejamas skaidras un precīzas norādes par šī maģiskā, neparastā ūdenskrituma atrašanās vietu un vieglo sasniegšanas iespēju. Piebildīšu, ka, lai ūdenskritumu atrastu, iet jāsāk no ceļa puses tieši blakus Mazirbes upītei, kur tuvākais simtmetru norāžu stabiņš ir ar ciparu "5". Pa labi mežā ieiet labi redzama, plata stiga, jau pēc dažiem simtiem metru tā aizved tieši līdz ūdenskritumam.

Tikai atcerieties saglabāt cieņu pret šādām dabas vērtībām – nepiesārņot apkārtni un nekāpelēt tur, kur nav nekādas vajadzības, jo tas varbūt dos iespēju šo vietu apskatīt arī jūsu bērniem un mazbērniem. Iespējams gan, ka jau krietni citādu – ūdenskritums mainās arī dabiski, jo tā skaisto, sarkanīgo pamatni veido dolomītmerģelis, kas ir diezgan mīksts iezis, tāpēc tiek strauji izskalots. Sausās vasarās šis ūdenskritums izsīkstot, tāpēc tad to apskatīt diez vai vērts doties," stāsta fotogrāfs.

Foto: Ikars Kubliņš

Vairāk interesantu vietu fotogrāfijas un aprakstus iespējams skatīt lapā "Fotovietas.com". Sekot līdzi jaunākajiem ierakstiem var arī feisbuka lapā "Latvijas sirdspuksti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!