No maija atkal droši izejama interesantā Dauģēnu dabas taka Mazsalacas novadā, informē Dabas aizsardzības pārvalde.


Jau ilgāku laiku takas apmeklētājiem bija problēma sausām kājām tikt pāri Ramatai. Nu tas atrisināts, restaurējot un uzlabojot tiltiņu pār upi. Atjaunotā objekta atklāšana notika Mazsalacas novada svētku laikā 7. maijā.

Gājēju taka turpina Mazsalacas Skaņākalna parka taku gar Salacas labo krastu. Tā piemērota cilvēkiem, kuri vēlas baudīt Salacas senlejas krāšņās ainavas ar sarkanā vidusdevona smilšakmens atsegumiem, atmatu pļavas un straujteču posmus, kā arī skatīt dabu tās klusumā, mierā un neskartībā. Takas viens gals atrodas atpūtas vietā, iepretim Skaņākalna klintij, bet otrs – pie Ramatas ietekas Salacā.

Foto: Publicitātes attēli

12 kilometrus garās Dauģēnu takas izbūve veikta Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā Kohēzijas fonda finansētā projekta "Antropogēno slodzi samazinošas un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās" īstenošanas gaitā.
Foto: Publicitātes foto

Apskates vietas:

Silmaču iezis – smilšakmens atsegums ar divām alām un alas nišu, no kuras iztek avoti.

Silmaču akmens – gneiss ar pegmatīta dzīslām, virszemes daļas tilpums 18 kubikmetri.

Salacas senlejas terases un paliene - daļa terašu ir veidojušās vienlaikus ar senleju zem šļūdoņa segas, un tās klāj laukakmeņi. Pašas Salacas veidotās terases ir ar smilts segu. Upes līkumā ir plaša palu terase, klāta ar pļavu un ar intensīvu bebru klātbūtni krūmainajā daļā.

Dauģēnu klintis un alas – krāšņs smilšakmens atsegums ar divām alām, kas ir garākās Latvijā (346 un 159 m), un no kurām iztek avoti; viegli pieejamas ir tikai alu ieejas daļas.

Dauģēnu karjers – smilts un grants iegula, kas veidojusies ledāja kušanas ūdeņiem, aizpildot iegrauzumu smilšakmeņos; karjerā izveidots dīķis un ieguve vēl turpinās, tajā atrodas trīs vietējas nozīmes dižakmeņi.

Nīkuces akmens – rapakivi granīts, virszemes daļas tilpums 11 kubikmetri

Nīkuce – tipisks upes straujteces posms.

Pēces purvs - ainavisks purvs netālu no upes stāvkrasta.

Ramatas boreālais mežs – vecs, mazskarts skujukoku mežs.

Vairāk informācijas: www.mazsalaca.lv un https://daba.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!