Tilderu taka ir gleznaina pastaigu vieta Vidzemē, kas ved uz ģeoloģisko dabas pieminekli Tilderu krauju pie Gaujas un vecajām dolomīta lauztuvēm. Savukārt upes labajā krastā atrodas vēl viens ievērojams dabas objekts – Randatu klintis, kas atsegumos veido savdabīgas terases. Abi objekti ir labs galamērķis nelielai pastaigai vai viens no punktiem garākā pārgājienā.

Tilderu taka sākas pie Vidzemes šosejas stāvlaukuma, šosejas labajā malā, pirms tilta pār Gauju Virešos. Savukārt, lai nokļūtu pie Randatu klintīm, būs jāšķērso Gauja. Vasaras laikā šī būs īstā vieta peldei. Ja negribas mērcēt kājas, klintīm var piekļūt arī no otras puses, atstājot mašīnu pie Randatu mājām un sekojot norādēm, jādodas uz Gaujas pusi, kur divās vietās būs redzami klinšu atsegumi.

Abi minētie dabas objekti atrodas Apes novadā, un to apskate aizņems aptuveni stundu.

"Randatu klintis tiek uzskatītas par augstākajām dolomīta klintīm Latvijā. Šis dolomīta atsegums veido divas savdabīgas terases. Klintis to dienvidu daļā ievada izteiksmīgs, ap četrus metrus augsts dolomīta klints izcilnis dažus metrus no Gaujas krasta. Šis izcilnis ir vienīgais Randatu klinšu atseguma posms, kas redzams no Gaujas," teikts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.

Pārvalde piedāvā arī gida pakalpojumus tiem, kas vēlas objektu apskati apvienot ar jaunu zināšanu ieguvi. Īsi pirms 2016. gada Jāņiem noticis arī kolektīvs pārgājiens eksperta Daiņa Ozola vadībā. Fotogrāfijas no pārgājiena var apskatīt zemāk.

Klintis atrodas aizsargājamo ainavu apvidū "Ziemeļgauja", kas ietver Gaujas upi apmēram 140 kilometru garumā, tās ieleju (no Gulbenes un Alūksnes rajonu robežas līdz Valmierai) un bioloģiski vērtīgās platības ap to. Tādēļ došanās gar Gaujas krastu, bieži arī pabrienot pa ūdeni, būs labs maršruts vasaras pārgājienam visos Ziemeļgaujas posmos, jo izcilu dabas objektu tur netrūks – ielejai raksturīga ļoti liela ainavas dažādība ar ievērojamu biotopu un sugu daudzveidību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!