Baldones novads aicina nedēļas nogali un atvaļinājuma laiku pavadīt, degustējot vietējos avotu ūdeņus Ceriņu parkā un mežos, kas ne tikai veldzēs, bet arī uzlabos veselību. Karstāko vasaras sestdienu pavadiet avotu tūrē, iesaka Irina Sietiņa, Baldones novada tūrisma organizatore.

Baldone, kas atrodas pavisam netālu no Rīgas, pazīstama, tieši pateicoties dziednieciskajiem resursiem – ārstnieciskajām dūņām un minerālūdens avotiem, kas Baldones teritorijā sekmējuši kūrorta ārstniecības iestāžu uzplaukumu. Vēsturiski Baldone bijusi gan lielākā sēravotu un klimatiskā kūrvieta Krievijas impērijā, gan Vissavienības nozīmes kūrorts. Tomēr mūsdienās to atpazīst arī pēc atraktīvā ūdens tramplīna, Riekstu kalna un citām skaistām un interesantām vietām.

Lai gan ārstniecisko dūņu ieguves vietas Baldonē nav pieejamas plašākai apskatei, Ceriņu parkā pie Ķekavas upītes, kur čalo Baldones sēravots "Ķirzaciņa", iespējams nogaršot sērūdeni, kura brīnumainās spējas dziedēt slimības uz Baldoni gadsimtu gaitā atvedušas neskaitāmus atpūtniekus.

Ceriņu parks

Unikāli ir Ķekaviņas upes krastos virszemē izplūstošie sēravoti. Ceriņu parkā pie upes atrodas Baldones sēravots "Ķirzaciņa", ''Māra'' un "Vāverīte''.

Šiem avotiem izveidota arī ērta piekļuve un skulptūras, kas padara tos ne vien noderīgus, bet arī interesantus apskatei.

Mežmalas avots pie Mercendarbes muižas

Šis avots ir maz pazīstams un vasarā grūti atrodams, jo ir aizaudzis ar papardēm, taču piedzīvojumu meklētājiem augstā zāle nebūs nekāds šķērslis, lai nodegustētu arī šo ūdeni.
Tā garša atšķiras no Ceriņu parkā atrodamā Baldones sēravota ūdens, iespējams, tādēļ, ka tas iztek mežmalā. Tam apkārt ir minerālu nogulsnes.

Šī ir ļoti interesanta vieta Mercendarbes muižas tuvumā, it sevišķi tāpēc, ka uz to ved vecais dzelzceļš, no kura pāri palicis vien uzbērums. Pa dzelzceļa uzbērumu izveidoto pārgājiena maršrutu ar apskates objektiem atradīsiet šeit.

Meža avots aiz Riekstukalna

Riekstukalns ziemā ir iecienīta slēpošanas vieta daudziem rīdziniekiem. Bet arī vasarā te var piestāt.

Labiekārtota vieta, kur avots iztek un veido ūdens tērcīti, kas aizplūst pa Baldones mežiem. Uz šo avotu ved brīnišķīgi meža celiņi, tādēļ iesakām līdz tam nokļūt, ejot vai braucot ar riteni!


Vasarā te var dodieties arī izpeldēties. Baldones apkārtnē vietu netrūkst – to var izdarīt, piemēram, Zālezerā, Pakuļezerā vai Kausezeros vai Lejas ezerā, kas atrodas Daugmales pagastā.

Visi trīs objekti ir apmeklējami vienas dienas laikā. Vairāk informācijas par tūrismu Baldones novadā: www.baldone.lv/turisms

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!