Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Aktīvs, industriāls, zaļš – ar šiem vārdiem raksturojams Olaines novads. Brīvdienās vari doties mazajā ceļojumā pa šo Latvijas pusi, lai iepazītu skaistās un vēsturiskās vietas tuvējā apkārtnē, kur katrs atradīs ko īpašu savai gaumei.

Braucot pa vienu no valsts galvenajām maģistrālēm A8, savu ceļojumu vari sākt ar pieturu Jaunolainē, apmeklējot Jaunolaines pastaigu taku. Tā ir 510 metrus gara taka mežā (Jaunolaine, Ālupi 1), kurā izvietoti koši ozolkoka elementi līdzsvara, spēka un veiklības uzdevumiem, kā arī nesteidzīgai atpūtai. Takas pārbaudījumi iepriecinās gan lielus, gan mazus aktīvistus. Bet, ja noskaņojums nav piemērots sportošanai, šķēršļus itin viegli var apiet, vērojot ceļabiedru izveicību, baudot dabu un ļaujoties brīvbrīdim.

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Olaines Mežaparks

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Viena no iecienītākajām olainiešu un pilsētas viesu atpūtas vietām ir Olaines Mežaparks, kur darāmo atradīs ikviens – gan aktīvās atpūtas cienītājs, gan mierīgs dabas baudītājs. Te ir dabīgi augošs priežu mežs ar labiekārtotu vidi, turklāt pašā pilsētas centrā. Ienākot parkā no Veselības ielas puses, nokļūsi promenādē, kura būs kā labs orientieris parkā. Ejot pa promenādi, labajā pusē ieraudzīsi īpaši jauniešiem domātu vietu "Popkorna skvērs". Tajā ir izbūvēta neliela skatuve ar skatītāju soliņiem, šūpuļtīkli, brīvdabas galda teniss, kā arī grāmatu maiņas punkts.

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Turpinot iepazīt jauno vietu, skatam atklāsies brīvdabas estrāde, kura no maija līdz septembrim pulcē gan novada iedzīvotājus, gan viesus dažādos kultūras pasākumos un brīvdabas kinoseansos. Turpat līdzās promenādei atpūtnieku ērtībām izbūvētas vairākas nojumes un āra grili, kur var uzcept ko līdzņemtu.

Tiem, kuriem patīk regulāri izvingrināt ķermeni svaigā gaisā, patiks te ierīkotie brīvdabas trenažieri, bet bērni var izmēģināt spēkus "Meža kaķa" trasē, rūdīt pēdas Baskāju takā vai doties uz turpat Mežaparkā esošo bērnu rotaļu pilsētiņu.

Bērnu rotaļu pilsētiņa Olaines Mežaparkā

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Vairāk nekā 800 kvadrātmetru lielā teritorija ir klāta ar gumijas segumu, kurā izveidoti reljefa kāpšanas kalniņi ar slidkalniņiem, alpīnisma kāpšļiem, batutiem, rāpšanās aizķerēm, virvēm un citām aktivitātēm. Gumijas segumā iestrādāti 2D un 3D elementi, kas ļauj bērniem droši pārvietoties, kā arī spēlēt klasītes, mācīties ciparus un burtus.

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Otrajā zonā pieejams kāpelēšanas komplekss ar ģeometrisku tīklu sistēmas konstrukciju, karuseli un dažādām šūpolēm.

Olaines slidotava

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Aktīvās atpūtas cienītājus Olainē gaida pilsētas slidotava, kura darbojas gan ziemā, gan vasarā. Ziemas sezonā slidotava ir atvērta slidošanai – tur ir iespēja izīrēt ne tikai slidas, bet arī pašu laukumu, lai draugu kompānijā aizvadītu hokeja spēli.

Savukārt vasaras mēnešos slidotavā tiek ieklāts multifunkcionāls segums un tajā var nodarboties ar citiem sporta veidiem – basketbolu, "inline" hokeju, skrituļošanu, florbolu.

Par visu sīkāk lasiet šeit.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Olaines Vēstures un mākslas muzejs atrodas pašā Olaines sirdī – Zemgales ielā 33. Muzeja krājumā glabājas vairāk nekā seši tūkstoši priekšmetu, kuri stāsta par Olaines pilsētas un novada vēsturi. Muzeja zālēs var aplūkot piecas patstāvīgās ekspozīcijas – Olaine Pirmā pasaules kara laikā, Olaines novada, Olaines pilsētas, Olaines pagasta, kā arī Olaines Plastmasu pārstrādāšanas rūpnīcas un Olaines ķīmisko reaktīvu "Biolar" rūpnīcas ekspozīcijas.

Abās Olaines muzeja izstāžu zālēs regulāri notiek arī vietējo mākslinieku, amatnieku, kolekcionāru, Mākslas skolas audzēkņu, interešu izglītības pulciņu un citu pilsētu mākslinieku darbu izstādes. Muzejā tiek organizēti dažādi izglītojoši pasākumi, tikšanās, semināri, konferences, kā arī notiek muzejpedagoģiskās programmas.

Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruts

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Iebraucot Olaines pilsētā, Jelgavas ielā 5 ieraudzīsi Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutu, kas ir Latvijā vienīgais Pirmā pasaules kara izziņas maršruts pilsētvidē. Maršruts atrodas teritorijā, kuras apkārtnē Pirmā pasaules kara laikā atradusies krievu armijas aizsardzības līnija.

Šajā objektā varēsi apskatīt jaunuzceltu autentisko blindāžu (krievu armijas aizsardzības būvi), kura izbūvēta tās oriģinālajā atrašanās vietā, šaujamtorņa fragmentu un piemiņas vietu Brīvības cīņu un Pirmā pasaules kara varoņiem. Maršrutā uzzināsi interesantus faktus par šo laika posmu un tā notikumiem. Objekts ir brīvi pieejams ikvienam interesentam visu diennakti.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs piedāvā arī bezmaksas ekskursiju (interesentiem iepriekš jāpiesakās, zvanot 22057669) pa izziņas maršrutu, kurā tiek stāstīts par Pirmā pasaules kara notikumiem, fortifikācijām un karavīru ikdienu šajā laika posmā. Ekskursijas laikā var apskatīt blindāžu arī no iekšpuses.

Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruts ir vieta kara kauju rekonstrukciju un vēstures tēmām veltītu pasākumu rīkošanai un izglītojošu programmu vadīšanai. Tuvākā kara kauju rekonstrukcija paredzēta 11. novembrī – Lāčplēša dienā.

'Bumbu patvertne' un Kāpšanas tornis

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Olaines teritorijā atrodas diezgan plaša industriālā zona, kurā ļauts ieskatīties arī vienkāršam cilvēkam, piemēram, dodoties ekskursijā uz "Nord Industrial Park" "Bumbu patvertni", kura veidota sadarbībā ar Olaines Vēstures un mākslas muzeju, piedaloties programmā "X stunda zem Olaines".

Ekskursijas laikā dalībnieki iepazīs Olaines Plastmasas pārstrādes rūpnīcas civilās aizsardzības sistēmu un pazemes būves. Redzētais, dzirdētais un piedzīvotais paplašinās izpratni par vispārējo politisko situāciju sešdesmitajos gados un aukstā kara notikumiem. Savukārt interaktīvās programmas dalībnieki papildus ekskursijai varēs izmēģināt civilās aizsardzības programmu realitātē, izmantojot autentiskas padomju laika gāzmaskas un ķīmiskos aizsargtērpus. Sīkāka informācija par pieteikšanos un cenrādis pieejams Olaines Vēstures un mākslas muzeja mājaslapā.

Turpat industriālajā zonā Rūpnīcu ielā 2A atrodas Kāpšanas tornis – jebkurš var izmēģināt savus spēkus klinšu kāpšanā, rāpjoties bijušajā ūdenstornī, kura augstums ir 35 metri un kas ir augstākais Latvijā. Iespēja trenēties ir gan pilna garuma sporta maršrutos, kuriem ir dažādas grūtības pakāpes, gan iesācējiem, gan lietpratējiem. Tāpat var kāpt ar augšējo un apakšējo drošināšanu. Pašreiz cītīgi tiek strādāts, lai maršrutus pārnestu uz siltām iekštelpām tornī, bet ārpuse aukstajā sezonā paliktu ziemas kāpšanai ar leduskāpšanas inventāru.

Lai pieteiktos kāpšanai, būs jārezervē laiks "Facebook" lapā vai zvanot pa tālruni 27146413 (Mārtiņš).

Uzvaras Līdums

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Kad pilsēta apskatīta, vari doties ārpus tās pa A5 šoseju Jelgavas virzienā līdz norādei "Uzvaras līdums". Tā ir vēsturiska vieta, kas saistīta ar Olaines apkārtnes attīstību. 1936. gada 23. septembrī Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis nosusinātajam purvam deva Uzvaras līduma vārdu un iemūrēja pamatakmeni pirmajā saimniecībā "Līdumnieki". Latvijas nacionālās armijas brīvprātības cīņu dalībniekiem, kas cīnījušies arī latviešu strēlnieku pulkos, tika piešķirtas 16 paraugsaimniecības. Tās ieraudzīsi jau no ceļa, un par šo vietu vairāk pastāstīs informatīvās norādes.

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Turpinot ceļu, var iegriezties saimniecībā "Annas", kur nokļūsiet ķiploku pasaulē – vietā, kur audzē un pārstrādā ķiplokus. Saimniece darbnīcā pieņem grupas, rīko degustācijas un stāsta par savu darbību. Apmeklējuma laikā var nobaudīt ķiploku tēju, marinētus ķiploku ziedus, ķiploku pesto, "rīkļu rāvēju", neierastās ķiploku karameles un citus gardumus, kā arī iegādāties produktus uz vietas.

Par visu sīkāk lasiet šeit.

Līduma karjers

Foto: Olaines novada pašvaldības arhīvs

Lai priekšstats par aktīvo, industriālo, zaļo novadu būtu pilnīgāks, var apmeklēt Līduma karjera apkārtni, kur nupat noslēgušies darbi pie pastaigu takas un atpūtas vietas izveides. Rezultātā apkārt Līduma karjeram šobrīd ved skaista pastaigu taka ar grants segumu un koka laipu uz pāļiem virs ūdens. Atpūtnieku ērtībām atpūtas vietā izvietoti arī piknika galdi ar soliem un grili, sauļošanās krēsli, futbola vārti, volejbola stabi un siets. Ūdenī ir uzstādīta peldoša pontonu laipa.

30. septembrī notiks Līduma karjera dabas takas svinīgā atklāšana un SUP sacensības. Pasākumā būs iespēja arī izmēģināt SUP airēšanu tiem, kuri nekad to nav darījuši, piedalīties SUP fitnesa nodarbībā, kā arī Tautas klases un Sporta klases SUP sacensībās. Tiem, kuri piedalīsies aktivitātēs uz ūdens, būs iespēja sasildīties mobilajā pirtī. Tā kā atpūtas vietā ir izvietoti piknika galdi ar soliem un ierīkota ugunskura vieta, tiks piedāvāts apmeklēt arī uztura meistarklasi "Piknikot veselīgi".

Ceļojumā tev var palīdzēt arī interaktīvā tūrisma karte, kas rodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!