Foto: Dagdas novada TIC arhīvs
Dagdas novads ir skaists un kluss lauku novads, kas ir pievilcīgs ne vien ar neatkārtojamām Latgales dabas ainavām, bet arī ar jaukiem un atsaucīgiem cilvēkiem. Tur var interesanti atpūsties un izbaudīt vietējo kultūru. Ko tad tur apskatīt un izbaudīt? Kopā ar Dagdas novada tūrisma informācijas centru meklējām atbildes.

Dagdas novadu veido Dagdas pilsēta un Andrupenes, Andzeļu, Asūnes, Bērziņu, Dagdas, Ezernieku, Konstantinovas, Ķepovas, Svariņu, Šķaunes pagasti. Novads ir bagāts ar ezeriem – tur reģistrēti 123 ezeri, un ievērojamākais no tiem ir Ežezers.

Dagdas novadā meklējama arī pilsēta ar tādu pašu nosaukumu. Tā ir gleznainu pakalnu un ezeru ieskauta pilsētiņa, kura atrodas Latvijas Dienvidaustrumu daļā Dagdas un Narūtas upītes krastos.

Bet ko tad tur apskatīt?

Populārākie tūrisma objekti Dagdā

Dagdas pilsētas vēsturiskais centrs. Ebreju tirgotāju nami, kas piesaista gan vēsturnieku, gan tūristu interesi.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Dagdas Romas katoļu baznīca. Vissenākā celtne Dagdas pilsētā, kas ir arī valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Baznīca celta 1741. gadā korintiešu baroka stilā. Baznīcu cēla muižnieks Jans Augusts Hilzens (1702. – 1767.). Baznīcā ir trīs grezni mūra altāri ar karnīzēm un pilastriem, bet lielajā altārī ir divas gleznas – Sv.Trīsvienības un Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas godam.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Dagdas muižas parks jeb Hilzenu muižas parks. 300 gadus vecais Dagdas muižas parks ir vienīgais, kas palicis no 17. gadsimta izveidotās Dagdas muižas. Parka centrā ir pakalns, kurā mūsdienās ierīkota estrāde, – šeit katru gadu svin Līgo, Annas dienas svētkus un notiek citas lustēšanās. Tomēr arī ikdienā muižas parks nav kluss, jo tā ir visai iecienīta pastaigu vieta.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Lubāna pilskalns. Lubāna pilskalns atrodas pie Dagdas pilsētas rietumu robežas, Dagdas – Krāslavas šosejas kreisajā pusē. Kalna piekājē atrodas ezers Luboneņš. Pilskalnā ir labiekārtota pastaigu un atpūtas vieta, kā arī skatu laukums, no kura paveras lielisks skats uz Dagdas pilsētu un tās apkārtni.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Novadpētniecības izstāžu zāle "Patria". Dagdas novadpētniecības biedrība "Patria" ir izveidojusi pilsētā Dagdas novada vēstures muzeju, kas veic darbu novada kultūrvēstures mantojuma un tradīciju saglabāšanā. Vēstures ekspozīcija, kura izvietota Dagdas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcas draudzes mājā (pilsētas centrā), ir sešas izstāžu zāles, katrā var atrast daudz interesantu lietu, kas apvij Dagdas novada vēsturi. Muzejs kļuvis par Dagdas pilsētas vizītkarti. Darba laiks: pēc pieteikuma.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Dagdas pilskalns. Arī šī ir lieliska pastaigu un atpūtas vieta, kur nesteidzīgi pavadīt laiku. Tur meklējama gan pastaigu taka, gan arī atpūtas vieta nogurdinātajiem. Noteikti vērts pieminēt, ka pilskalns ir valsts arheoloģijas piemineklis.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Populārākie tūrisma objekti Dagdas novadā

Muzejs "Andrupes lauku sēta"

Apmeklējot muzeju "Andrupenes lauku sēta", būs iespēja nokļūt 20. gadsimta sākumā Latgales laukos, kur var apskatīt simtgadīgu lauku māju, klēti, melno pirti, smēdi, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus.

Muzejā var apskatīt podnieku darbnīcu un jaunuzbūvēto cepli, kur notiek lielā podnieku cepļa kurināšana, atvēršana un māla trauku izņemšana.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Iepriekš piesakoties, iespējams nogaršot Latgales kulinārā mantojuma "brīnumus" – kļockas, kuģeli, guļbešņīkus, pancaku ar cymusu, asuškas, sieru, sviestu, zāļu tēju, šmakovku. Gluži tāpat muzejs piedāvā ar folkloras kopu (Sovvaļņīki) dziedāt dzirkstošās dziesmas un izdejot dančus.

Bet arī pēc sātīgas maltītes nekas nebeidzas! Turpat aiz muzeja ikviens ir aicināts pastaigāties pa purva taka ar reibinošu vaivariņu smaržu un sārtu dzērveņu klājumu.

Vides izglītības un kultūras centrs "Ķepa"

Ķepovas pagasta Neikšānos ir izveidota meža tēmai veltīta ekspozīcija, kas apmeklētājiem dod ieskatu no pārsteigumiem bagātās meža pasaules. Tur iespējams iepazīties ar dažādās ekspozīcijām, proti, izprast meža floras un faunas bagātības, dažādas koku sugas, sēnes, aizsargājamos augus. Tāpat centrā iespējams apskatīt tematiskās īsfilmas par dabu, piedalīties atraktīvās spēlēs vai darbnīcās, kā arī vienkārši doties pastaigā pa meža taku.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Iepriekš piesakoties, pieejama ēdienu degustācija "Meža veltes", bet turpat atrodama arī piknika un pat telts vietas. Pirms došanās, vērts likt aiz auss, ka darba laiks ir pēc pieteikuma, bet tā kā tūrisma objekts atrodas pierobežas zonā, nepieciešama pase.

Jaundomes vides izglītības centrs un ekspozīcijas zāle

Jaundomes muižas vides izglītības centra atrodas 19. gadsimta sākumā celtā ēkā, kas meklējama Rāznas nacionālā parka teritorijā. Tur var doties ekskursijā pa muižas teritoriju un klausīties vēsturiskos stāstos, kā arī piedalīties izglītojošās spēlēs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tāpat centrā piedāvā iepazīties ar vienu no lielākajām saldūdens zivju mulāžu kolekcijām Latvijā, kā arī ar binokļiem vērot putnus.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Turpat var arī pacienāties ar vietējo ezeru veltēm – iespējama zivju zupas degustācija, kas pagatavota pēc klasiskām receptēm.

Kroma kolns

Lūk, vieta, kur var apskatīt 9. –11. gadsimta latgaļu cilšu koka pils rekonstrukcijas procesu. Tur sastopama vienīgā vēstures aktīvistu un rekonstruktoru biedrība, kas pēta Latgales senvēsturi un kultūru, rīko dzīvās vēstures pasākumus, demonstrē unikālās, krāšņās un daudzveidīgās rotas un sagšas, seno karavīru ekipējumu, ieročus, cīņas mākslu un sadzīvi, lai ikviens interesents gūtu priekšstatu par tā laika seno latgaļu vērtībām, laiku un telpu. Darba laiks – pēc pieteikuma.

Foto: Dagdas novada TIC arhīvs

Darba laiks: pēc pieteikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!