Foto: Elīna Lāce
Latvijas pilsētas ir pārsteidzošas itin visos gadalaikos, un rudens nav atņēmis skaistumu arī vienai no Kurzemes apburošākajām pērlēm – Talsiem. Vēlamies sniegt tev ieskatu dažādās ievērības cienīgās vietās tieši šajā pilsētā un tās apkārtnē, kuru apskati vari apvienot ar pirmās adventes atnākšanu.

Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca

Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca ir vecpilsētas dominante. Šogad draudze atzīmēja tās 450. jubileju, kam par godu ir atjaunots vēsturiskais pulkstenis zvana tornī, kuru rotā lode, gailis un krusts.

Gadsimtu gaitā tās arhitektūra veidojusies un papildinājusies ar romāņu un gotiskā stila iezīmēm. Izcilākās baznīcas relikvijas ir kaļķakmenī veidotā Fišeru (Vischer) dzimtas epitāfija (1794) ar klasicisma stila iezīmēm un altārglezna "Kristus debesbraukšana" (1876, K. Šēnherts (C. Schönherr)).

Baznīcā kalpojuši daudzi izcili mācītāji. Karls Ferdinands Amenda (Karl Ferdinand Amenda) ir pazīstamākais no viņiem, jo ar viņu saistās mūziķa un komponista Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven) vārds.

Plašāk par baznīcu, tās arhitektūru un vēsturi atradīsi šeit.

Kamparkalna skatu tornis

Foto: Dzintars Krastiņš

Kamparkalns ir Ziemeļkurzemes augstākā vieta (174 metru vjl.), tas atrodas Talsu novada Lībagu pagastā (57°12'51.433"N 22°38'34.778"E).

Virsotnē ir uzbūvēts skatu tornis 28 metru augstumā, un no torņa visos gadalaikos var vērot gan Talsu paugurainos mežus, pakalnu ainavas un ezerus, gan arī tālākus pagastus un objektus, kuru atrašanās vietu dabā palīdz saskatīt torņa skatu platformā uzstādītie attēli.

Ziemas periodā Kamparkalnā darbojas arī divas apgaismotas slēpošanas trases. Ziema šī iemesla dēļ ir visnoslogotākais laiks, jo te notiek arī kamanu suņu sacensības, savukārt vasarā riteņbraukšanas sacensību "TREK MTB" posms.

Māksla uzzied Talsos – gleznu reprodukciju maršruts pilsētā

Foto: Talsu novada TIC arhīvs

Talsi ar gleznainām ainavām vienmēr iedvesmojuši radošus cilvēkus. Latvijā pazīstami mākslinieki un Talsu vecmeistari cauri laikiem radījuši brīnišķīgas Talsu ainavas.

Maršrutā "Māksla uzzied Talsos" gleznu reprodukcijas ir novietotas blakus uzgleznotajai ainavai dabā. Pārstāvētas Frederika Fībiga, Ervina Volfeila, Konrāda Ubāna, Rutas Opmanes, Skaidrītes Elksnītes, Ināra Helmūta, Lidijas Auzas, Vitas Mercas, Jāņa Andra Oša, Romja Bēma, Valda Buša, Andra Biezbārža, Ritmas Lagzdiņas un Modra Sapuna gleznas, grafikas un zīmējumi, kas izvietoti pavisam 19 vietās un uzbur māksliniecisku noskaņu visā pilsētā.

Plašāk par šo interesanti gleznu reprodukciju, lasi šeit.

Spāres muiža


Foto: Talsu novada TIC arhīvs

Spāres muižas ēka celta ap 1790. gadu. Tā ir vienstāva mūra celtne ar augstu cokolstāvu un ļoti interesantām divu laidumu kāpnēm, kuru margās iekalta monogramma. Tāpat tai ir arī bagātīgs fasāžu dekors, piemēram, rusti, logu apdare un dzega.

Vieni no pēdējiem īpašniekiem šai muižai bija Grothusi, kuri šeit dzīvoja līdz 1939. gadam pēc tam tā piemērota skolas vajadzībām. Šobrīd tā ir daudzfunkcionāls tūrisma, kultūras, sporta un sabiedrisko aktivitāšu centrs, tāpēc pieejamas gan ekskursijas muižā un tās apkārtnē, gan arī programmas jaunlaulātajiem, radošas tautas lietišķās mākslas aktivitātes un "slīcināto" kliņģeru gatavošana pēc senām recepšu grāmatām.

Svētdien, 3. decembrī pulksten 18 Spāres muižā notiks pirmajai adventei veltīts akustiskais koncerts "Kad zvaigznes vērpj savu spožumu". Tajā piedalīsies Lineta Mūrniece (flauta), Raitis Rērihs (ģitāra).

Ciparnīca Tals' keramik'


Foto: Talsu novada TIC arhīvs

Talsos, Lielajā ielā 30 atrodas keramikas darbnīcā "Ciparnīca" Tals' kreamik', un tajā var redzēt, kā no vienkāršas māla pikas top dažādi sadzīvē noderīgi trauki. Tāpat galerijā iespējams apskatīt un iegādāties jau gatavus Talsiem un Kurzemei raksturīgus māla traukus. Šī uzskatāma par bērniem draudzīgu un iemīļotu vietu Talsos.

Tieši šo sestdien, 2. decembrī, no pulksten 10 līdz 15 ikvienam būs iespēja apskatīt un tuvāk iepazīt podnieka darbu.

Plašāku informāciju un pasākumu aktualitātes atradīsi viņu feisbuka lapā.

Pirmās adventes prieks – egles iedegšana pilsētas laukumā

Foto: Talsu novada TIC arhīvs

Brīnumu, prieka un dāvanu laikam tuvojoties, 2. decembrī norisināsies "Lielās egles iedegšana Talsos", Ziemassvētku tirdziņš, radošās darbnīcas u.c. pasākumi.

Pasākuma laikā Radošajā sētā no pulksten 16 līdz 19 darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties dažādus labumus sev un pagūt sarūpēt dāvanas citiem. Pasākumā mazākajiem apmeklētājiem no pulksten 16 līdz 18 būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti, pastāstīt viņam par savām kvēlākajām vēlmēm un Rūķu pastā nodot savu iepriekš rūpīgi uzrakstīto un sagatavoto vēstuli.

Savukārt radošajās darbnīcās varēs pagatavot sniegpārsliņas un eglīšu rotājumus, bet Ziemassvētku noformējuma idejas smelties īpašajā "Ziemassvētku istabā", kurā būs iespēja arī nofotografēties.

Par īpašo pasākumu plašāk meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!