Braucot pa Tallinas šoseju, starp Tūju un Svētciemu, ne reizi vien gadījies ievērot brūno norādi uz Veczemju klintīm – ja šajā vietā nogriežas uz jūras pusi, pieveicot ne pārāk labu ceļa posmu bez asfalta seguma, nonāksiet brīnišķīgā vietā – Vidzemes akmeņainajā jūrmalā, kas ir skaista ne tikai vasarā.

Veczemju smilšakmens klinšu grupa Vidzemes piekrastē ir visai neraksturīgs Latvijas balto kāpu piekrastes objekts – viļņi te ir izveidojuši līdz pat sešus metrus augstu stāvkrastu, kur vairāku simtu metru garumā atsedzas koši sarkanas smilšakmens klintis ar nelielām alām un nišām. Klintis ir ar daudzveidīgu krāsu gammu – no pavisam gaišām līdz tumši sarkanām. Šis dabas piemineklis ietilpst Vidzemes akmeņainās jūrmalas dabas lieguma un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā.

Tālu jūrā redzami arī it kā stiprinieku samesti laukakmeņu vaļņi un krāvumi.

Pie klintīm vasarā darbojas labiekārtots kempings, kur atpūsties un baudīt dabas tuvumu. Te ir maksas stāvlaukums. Ja nebaidāties no pastaigas, bez maksas auto var novietot kādā no Vitrupes stāvlaukumiem un pa pludmali sasniegt Veczemju klintis pēc 6,7 kilometriem, vai apstāties pie A1 ceļa esošajā bezmaksas stāvlaukumā Oltūžos un Veczemju klintis sasniegt jau pēc 4,7 kilometriem, teikts Salacgrīvas tūrisma mājaslapā "VisitSalacgriva".

Šīs vietas burvību novērtējuši arī latviešu kinorežisori, un te filmēti skati filmām "Ilgais ceļš kāpās" un "Vecā jūrnieka ligzda", teikts "Latvia.Travel".

Ja spēka vēl pietiek, tālāk varat doties uz Ķirbižu dabas taku vai izstaigāt Augstrozes pilskalna taku netālu no Limbažiem.

Lūk, kā 2017. gada februārī izskatās Veczemju klintis un Vidzemes akmeņainā jūrmala. Foto: Laima Ozola, Ozola Photo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!