Ja šajā vai kādā citā vasaras nedēļas nogalē esiet nolēmuši doties Vidzemes virzienā, tad Latvijas augstākā virsotne Gaiziņkalns jūs noteikti gaidīs ciemos. Taču ir vēl pāris interesantu vietu, kas paplašinās tavu brīvdienu maršrutu šajā pusē.

Gaiziņkalns, kas atrodas Bērzaunes pagastā, cauri laikiem piedzīvojis krasas pārmaiņas. Kalna absolūtais augstums ir 311,94 metru vjl, bet relatīvais - 61,6 metru, tas stiepjas apmēram viena kilometra garumā un 650 metru platumā.

Ar šo kalnu (tautā saukto paguru) tiek saistīti arī pareģojumi. Gaiziņa vārds cēlies no vārda Gaiszinis, tāpēc kalns arvien tiek uzskatīts par drošu laika pareģotāju. Ja tas tinas miglā vai no tā ceļas miglaina dūmaka, tad, ne vēlāk kā trešajā dienā, gaidāmi nokrišņi.

Pēc Gaiziņkalna apskates vari ieplānot doties vēl kādas interesantas vietas aplūkošanā un izbaudīšanā. Meža apmācību centrs "Pakalnieši" atrodas Gaiziņa apkārtnē, Vestienas pagastā. Tur iespējams iepazīties ar dažādiem meža elementiem un doties ekskursijās, piemēram, "Dzīvnieku mājas" ir interaktīva dabas taka, kuras garums ir viens kilometrs, un tās laikā tiek izzināti meža zvēru un putnu paradumu, atpazītas dzīvnieku ādas un pēdu nospiedumi.

Interesanta ir arī "Jaunā mežsaimnieka" ekskursija, kuras laikā iespējams izmēģināt dažādus meža mērinstrumentus. Tāpat esiet laipni aicināti piedalīties radošajās darbnīcās - tērpu teātrī vai suvenīru izgatavošanā no dabas materiāliem.

Gaiziņkalna pakājē iespēja arī aktīvi atpūsties. Bērzaunes pagasta "GaiziņStarā" vasaras laikā darbojas sporta laukums un telšu vietas. Tāpat iespējamas pastaigas pa dabas takām gida pavadībā, izjādes ar zirgiem un vizināšanās pajūgā.

Ziemas laikā šī vieta ir atvērta gadalaikam atbilstošajiem priekiem – divu kilometru attālumā atrodas četras apgaismotas slēpošanas, snovborda un kameru šļūkšanas trases. Šo paturi prātā līdz decembrim (vai laikam, kad Latvijā pieturēsies mīnusi un sniegs)!

Brīvdienu mājā "Piekūni" iespējams baudīt izslavētos pirts rituālus. To ilgums ir no divām līdz četrām stundām, un tie notiek pirtnieces Anitas Ločmeles virsvadībā. Pirts rituālu var izbaudīt vienatnē vai vēl viena cilvēka kompānijā.

Ja uz kārtīgu izkarsēšanos prāts nenesas, šeit iespējams izstaigāt trīs dabas takas - Piekūna klejojuma taku, Ezeera-mežu taku, kā arī Sirds-mīlestības taku. Visas takas ejamas vides gida pavadībā, un tās māca izjust Gaiziņkalna apkārtnes dabas enerģētiku. Par gida pakalpojumiem jāvienojas atsevišķi.

Biškopības saimniecība "Kalnu medus" var lepoties ar dravas novietni, kura atrodas aptuveni 300 metru vjl. Šī vieta ir "Madonas novada garša 2017" objekts, kurā pieejams plašs ziedputekšņu klāsts, bagātīgs medus un citi bioloģiski biškopības produkti, kas ievākti Gaiziņkalnā un tā apkārtnes dravās.

Apmeklētājiem šajā saimniecībā, kura atrodas Liezēres pagastā, Madonas novadā ir pieejama biškopības produktu degustācija, iespēja iegādāties svaigus un kaltētus ziedputekšņus, kā arī bišu maizi, medu un propolisu. Šarmantu noskaņu ekskursijai piešķirs teritorijā esošās Lubejas muižas ēkas, parks un ozolu alejas. Pirms tam ir noteikta obligāta pieteikšanās.

Raksts tapis sadarbībā ar Madonas novada tūrisma un informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!