Daugavpilī 4. jūnijā apmeklētājiem durvis vērs Latvijā lielākais Šmakovkas muzejs, kas piedāvās mūsdienīgu un atraktīvu stāstu par Latgales alkoholisko dzērienu šmakovku, tās darināšanu un vēsturi.

Muzeja veidotāji uzskata, ka latgaliešu tradicionālais dzēriens šmakovka ir līdzvērtīgs tādiem pasaulē pazīstamiem nacionālajiem dzērieniem kā skotu viskijs vai sļivovica, ko gatavo Centrāleiropas valstīs. Tādēļ, pateicoties Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Museum Gateway" (Nr. LLB-2-208) un Daugavpils pilsētas domes finansiālajam atbalstam, īstenojusies Latgales reģiona attīstības aģentūras sešus gadus lolotā ideja par Šmakovkas muzeja izveidošanu Vienības namā. Šmakovkas muzejs izveidots, lai šo dzērienu padarītu par pasaulē atpazīstamu Latgales kulinārā mantojuma produktu, pastāstīja Lolita Kozlovska, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vecākā eksperte tūrisma jomā.

Muzeja digitalizētajās ekspozīcijās ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību interaktīvi varēs izzināt šmakovkas tapšanas procesu, kā arī aplūkot autentiskas un iespaidīgas ražošanas iekārtas. Līdztekus stāstam par dzēriena tapšanu varēs uzšķirt arī Latgales vēstures lappuses, lai izprastu reģiona vēstures svarīgākos posmus. Muzeja ekspozīcijām būs arī izglītojoša loma, informējot par alkohola pārmērīgas lietošanas sekām. Muzeja apmeklētājiem būs pieejami bezmaksas audiogidi sešās valodās – latviešu, latgaliešu, krievu, angļu, vācu un lietuviešu. Savukārt zinoši gidi, kas laipni sagaidīs individuālos apmeklētājus un grupas, sniegs izsmeļošu stāstījumu un atbildēs uz jautājumiem.

Nelielu ieskatu vēl pirms atklāšanas jaunajā muzejā var gūt šeit.

Muzeja darba laiki: no trešdienas līdz sestdienai 11.00 – 19.00, svētdien 11.00 – 17.00, pirmdien un otrdiena – brīvdiena. Grupas (no 10 līdz 25 personām) ekspozīcijas apskatei gida pavadībā aicinātas pieteikties vismaz vienu dienu iepriekš, zvanot Daugavpils tūrisma informācijas centram pa tālruņiem: +371 65422818, +371 26444810 vai rakstot uz e-pastu info@smakovka.lv. Grupām noteikti sekojoši apmeklējuma laiki: no trešdienas līdz sestdienai pulksten 11.30, 13.30, 15.30 un 17.30, svētdienās 11.30, 13.30 un 15.30.

Foto: “Reklāmas aģentūra “Bulterjers”

Ieejas biļete Šmakovkas muzeja ekspozīcijas apskatei individuālajiem apmeklētājam ir 3,50 eiro, skolēniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, studentiem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, personām ar trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu – 2,50 eiro.

Muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta arī šmakovkas degustācija. Apmaksu par degustāciju varēs veikt tikai skaidrā naudā muzejā pie Šmakovkas degustāciju galdiņa, skaidro Kozlovska. Turpat varēšot iegādāties dažādus suvenīrus ar muzeja simboliku.

Jāatgādina, ka 21. maijā arī Malnavā atklāta šmakovkas dedzinātava, bet vēsturisko dzērienu piedāvā arī Aglonā esošajā Maizes muzejā. Savukārt Rēzeknes novada Kaunatas pagastā Dace Zagorska izveidojusi savu kandžas muzeju, kur apskatāmas gan ierīces kandžas gatavošanai, gan citi ar šo produktu saistīti priekšmeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!