Vēsturiskā galerija "Bunkurs" iekārtota daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pagrabā, autentiskā padomju laika civilās aizsardzības bunkurā, kam saglabājušās smagnējās oriģinālās metālā durvis, pastāstīja Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vecākā tūrisma eksperte Lolita Kozlovska.

Daugavpils bunkurā eksponēti vairāk nekā 300 priekšmeti, kas attiecināmi uz vairākiem vēstures posmiem: 19. gadsimta nogali un 20. gadsimta sākumu, Pirmo un Otro pasaules karu, Latvijas brīvvalsts periodu un padomju laiku. Plaši pārstāvēti eksponāti – kartes, plakāti, gāzmaskas, dažādi aizsardzības līdzekļi, specapģērbs, radiācijas mērinstrumenti u.c. priekšmeti, kas atspoguļo civilās aizsardzības tēmu, skaidroja Kozlovska. Bunkurā varēšot aplūkot dažādus tā saucamos "postpadomju modernisma" eksponātus: goda rakstus, darba kolektīvu karogus, vimpeļus, kā arī izziņas, apliecības, PSRS pilsoņu pases, obligācijas u.c.

Galerijā skatāmas senas kartes, atklātnes, laikraksti, naudas banknotes un monētas. Aplūkojami dažādi sakaru līdzekļi – Morzes aparāts, tālruņa aparāti, taksafona iekārtas un telegrāfi. Plašo kolekciju papildina koka skaitīkļi, skaitāmās mašīnas, radioaparāti, sūkņi, nozīmītes, ielu plāksnītes, dažādi apģērbi, tajā skaitā arī skolēnu formastērpi. Kolekcijā no vairākām Latvijas vietām un ārvalstīm nonākuši padomju "vadoņu" krūšutēli. Apskatāmi arī visai reti eksemplāri – priekšmeti, kurus darbā izmantoja valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki un pat zirga gāzmaska.

"Bunkurā" regulāri notiks kolekcionāru tikšanās un dažādu privātkolekciju eksponātu izstādes.

Jāpiebilst, ka objektu var apmeklēt, tikai iepriekš piesakoties.

Adrese: Teātra iela 13, Daugavpils
Tālrunis: 371 26356606

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!