Foto: Madars Mileiko
Kāds agrāk pildījis bākas funkcijas, cits vēl joprojām ir daļa no svētnama – lai arī kādi būtu šo torņu likteņi, no tiem var pārredzēt gan pilsētas, gan neiedomājamus plašumus piekrastē. Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar dažādajiem mūra torņu stāstiem.

Daugavpils skrošu liešanas tornis

Foto: Daugavpils skrošu liešanas darbnīcas arhīvs

Skrošu liešanas tornis ir izvietots strādājošas munīcijas rūpnīcas vēsturiskajā daļā, kas nav daudz mainījusies kopš tās būvniecības 19. gadsimta beigās.Tornis savulaik tika būvēts kalnā galā, lai no tā lietu kausētu metālu, līdz ar to tornis atrodas relatīvi augstāk nekā pārējie pilsētas objekti. No unikālā torņa augšas iespējams paraudzīties gan uz Baznīckalna baznīcu torņiem, gan daudz zemāk esošo pilsētas centru.

Tornis ir pieejams interesentiem un vasarā katru dienu noteiktos laikos ir iespēja pievienoties gida vadītām ekskursijām, kuru laikā tiek izstaigāts arī vēsturiskais skrošu liešanas cehs, plašāk pastāstīts par rūpnīcas vēsturi, kā arī tiek piedāvāts izmēģināt šeit ražoto pneimatisko munīciju rūpnīcas šautuvē.

Adrese: Varšavas iela 28, Daugavpils.

Ziemeļblāzmas tornis

Foto: Rasma Isajeva

Ziemeļblāzmas skatu tornis tika atvērts 2014. gadā pēc kultūras pils un parka rekonstrukcijas. Tas atrodas Vecmīlgrāvī, apmēram pusstundas brauciena attālumā no Rīgas centra.

Tornis tika celts uzkalniņā – vietā, kur jau iepriekš atradās ūdenstornis, ko cēla 1904. gadā, kad mecenāts Augusts Dombrovskis baltajās kāpu smiltīs sāka ierīkot Ziemeļblāzmas parku un tam bija nepieciešama apūdeņošana. Arī sākotnējo ūdenstorni izmantoja kā skatu vietu, taču laika gaitā tas vairs netika izmantots ūdensapgādes vajadzībām, kā arī apkārtnē uzceltās daudzstāvu ēkas aizsedza ainavu uz jūru.

Kopā ar Ziemeļblāzmas parka rekonstrukciju tika nolemts veco torni nojaukt uz uzbūvēt jaunu – vēl augstāku torni. Tornis ir 35 metrus augsts, tajā var uzbraukt ar liftu un no tā paveras lielisks skats uz Daugavu, Rīgas jūras līci un "Daugavas vārtiem" – vietu, kur Daugava ietek jūrā.

Adrese: Ziemeļblāzmas iela 36, Rīga.

Kamēr esi šajā Rīgas pusē, vērts doties arī kādā pastaigā. Šeit atadīsi interesantu un vēsturisku maršrutu.

Šlīteres bāka

Foto: Ainars Gaidis

Šlīteres bāka ir otra vecākā navigācijas būve Latvijā un visvairāk iekšzemē esošā – tā atrodas 5,3 kilometru attālumā no jūras krasta.

Tornis tika celts 1849. gadā, taču par diennakts bāku kļuva tikai 1961. gadā. Tolaik tā bija viena no augstākajām ugunīm visā Baltijas jūras piekrastē (vairāk nekā 100 metrus virs jūras līmeņa), jo 26 metrus augsto torni vēl papildina Zilo kalnu krauja, kas pie celtnes pamatiem sasniedz 76 metrus virs jūras līmeņa.

Bākā uguns dega līdz 1999. gadam, jo moderno navigācijas iekārtu izmantošana kuģošanā mazināja nepieciešamību pēc gaismas orientieriem. Kopš 2002. gada bāka (kura, starp citu, tika iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā) ir Slīteres nacionālā parka tūrisma objekts, kas kalpo kā skatu tornis apmeklētājiem. Tajā izvietota ekspozīcija par jūras bākām Latvijā, Baltijā un pasaulē. No bākas var vērot gan Miķeļtorņa, Ovīšu, Kolkas un labos laika apstākļos pat Sāmsalas Serves raga bākas.

Adrese: Šlītere, Dundagas pagasts, Dundagas novads.

Ko vēl apskatīt Dundagas apkārtnē, meklē te.

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu tornis

Foto: Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu tornis ir apmeklētākais tūrisma objekts Jelgavā. Baznīcu sāka celt 1574. gadā pēc Kurzemes un Zemgales hercoga Gotharda Ketlera pavēles. Tā bija pirmā no jauna uzceltā luterāņu mūra baznīca Eiropā un lielākā baznīca Zemgalē. Pēc baznīcas nopostīšanas 1944. gadā tā vairs netika atjaunota, tomēr zvanu tornis savu vietu saglabāja, turklāt 2010. gadā piedzīvoja vērienīgus konstrukcijas darbus.

Atjaunotajam tornim ir deviņi stāvi, kur izvietotas trīs mūsdienīgas un interaktīvas vēstures ekspozīcijas. Tomēr daudzus tūristus vilina tieši skatu platforma, kas atrodas 37 metru augstumā –no tās var vērot Jelgavas pilsētas panorāmu uz visām debespusēm.

Adrese: Akadēmijas iela 1, Jelgava.

Te atradīsi vēl citus tūrisma objektus, ko vērts apmeklēt, viesojoties Jelgavā.

Aizputes skatu tornis

Foto: Mārtiņš Kalniņš (Kalnux photo)

Aizputes skatu tornis ir viens no torņiem, kas apmeklētājiem tika atvērts šogad. Tomēr tā pirmsākumi meklējami 1960. gadā. Kā ūdenstornis tas darbojās līdz 2009. gadam, kad tika īstenots projekts "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Aizputē" un blakus tornim izbūvēja jaunu dzeramā ūdens attīrīšanas staciju, kā rezultātā tornis tika izslēgts no kopējās ūdens apgādes sistēmas.

2016. gadā Aizputes novada dome nolēma izbūvēt skatu torni un eksponēt tajā ūdenssaimniecības vēsturi. Tā kā tornis atrodas Aizputes centrā, no tā paveras skats uz pilsētas vēsturisko centru un Tebras upes ieleju. Tornis ir 27 metrus augsts.

Adrese: Atmodas iela 32 C, Aizpute.

Cēsu Jaunās pils tornis

Foto: Mārtiņš Kalniņš (Kalnux photo)

Cēsu Jaunā pils kopā ar pilsmuižas vēsturiskā centra teritoriju un Livonijas ordeņa viduslaiku pilsdrupām veido vienu no pašiem nozīmīgākajiem un romantiskākajiem Vidzemes reģiona un Austrumbaltijas kultūrvēsturiskajiem objektiem.

Kopš 1949. gada Jaunajā pilī iekārtots Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, kas priecē apmeklētājus ar brīnumainām interjera ekspozīcijām un sienu gleznojumiem, stāstu par Latvijas karogu, kā arī pilsētas un pils attīstību cauri gadsimtiem. Pils bēniņzālē skatāma autentisku 19. gadsimta tērpu kolekcijas izstāde, savukārt, uzkāpjot pils Lademahera tornī, paveras skats uz pilsētu un tuvumā esošo dabas ainavu.

Adrese: Pils laukums 9, Cēsis.

Ja plānota plašāka Cēsu apskatīšana, te meklē idejas savam brīvdienu maršrutam.

Akmeņraga bāka

Foto: Mārtiņš Kalniņš

Lūk, arī Akmeņraga bāka, kas priecē ar fantastisku vietu un visaptverošiem plašumiem! 35 metrus augstā mūra bāka ir Akmeņraga galvenā rota. Turklāt tas ir augstākais punkts, no kura palūkoties uz Pāvilostas novada mežiem un jūras horizontu.

Kā stāsta zinātāji, bāka pārējo Latvijas bāku vidū izceļas ar savu atrašanos vietu vēl kādā faktorā – tā ir viena no kuģošanai bīstamākajām vietām visā Baltijas jūras piekrastē.

Adrese: Pāvilostas novads, Vērgales pagasts.

Šeit lūkojies pēc citiem priekšlikumiem, ko apskatīt, atrodoties šajā Latvijas pusē.

Krustpils pils Vārtu tornis

Foto: Jēkabpils Vēstures muzeja krājums

Daugavas labajā krastā redzamā, staltā Krustpils pils ir viena no senākajām Latvijas pilīm. Tās pamatus 1237. gadā licis Rīgas arhibīskaps Nikolajs de Magdeburgs kā nocietinājumu ceļā no Rīgas uz Daugavpili.

Šobrīd Krustpils pils, par kuras likteni vari vairāk lasīt šeit, ir atvērta apmeklētājiem septiņas dienas nedēļā. Pilī izveidotas ekspozīcijas, kur atspoguļota vēsture un tās liecības. Arī šajā vietā var palūkoties uz apkārtni no citiem augstumiem – skatu uz pilsētas panorāmu piedāvā Vārtu tornis.

Līdz 31. oktobrim tornī tiek eksponēta Latvijas Tekstilmākslas asociācijas tekstilmākslas izstāde "Sakņu sistēma".

Adrese: Rīgas iela 216B, Jēkabpils.

Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīcas tornis

Foto: latgale.travel

Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca ir lielākais luterāņu dievnams Daugavpilī, kur izveidots arī skatu laukums baznīcas tornī.

Tornis slejas piecstāvu mājas augstumā, bet skatu laukums – aptuveni 21 metru augstumā. No tā acīm paveras tuvākā apkārtne un Baznīcu kalna panorāma. Mārtiņa Lutera katedrāles tornis šobrīd ir vienīgais no visiem četriem Baznīcu kalna dievnamu torņiem, kas ir pieejams apmeklētājiem.

Adrese: 18. novembra iela 66, Daugavpils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!