Foto: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas arhīvs
Skolēni un jaunieši parasti ir aktīvākie ekskursiju apmeklētāji, kuri ir gatavi ne tikai vērot lietu norisi no malas, bet arī darīt un iesaistīties paši. Piedāvājam ieskatu dažādos interesantos pieturas punktos šarmantās Madonas apkārtnē, kas 2018. gadā sevi dēvē arī par "Latvijas jauniešu galvaspilsētu".

Šis gads Madonas novadā iezīmējas ar jaunatnes darbam veltītām aktivitātēm, jo Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas konkursa "Latvijas jauniešu galvaspilsēta" laikā Madona ir kļuvusi par "Latvijas jauniešu galvaspilsētu 2018".

Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienība

Šajā iestādē tiek apgūtas dažādas izglītības programmas, piemēram, viesnīcu pakalpojumi, būvdarbi, telemehānika, loģistika, lauksaimniecība u.c. Šeit ir iespēja doties ekskursijās pa klasēm un laboratorijām, gūstot ieskatu, kāda ir ikdienas dzīve skolā.

Foto: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas arhīvs

Tāpat apmeklējuma laikā ikviens var arī skatīt dažādu profesiju pārstāvju paraugdemonstrējumus, kas saistīti ar konkrētā aroda prasmēm, kā arī piedalīties to veidošanā arī pats.

Apmeklējuma laiks: pusotra stunda, ieeja bez maksas. Grupa: 10 – 45 personas.
Adrese: Dzirnavu 1, Barkava, Madonas nov., tel. 64807211, www.bavs.lv

"Lazdonas piensaimnieks"

Piena pārstrāde šeit notiek jau aptuveni 100 gadu garumā, tāpēc tieši Lazdonas pienotavai ir tas gods saukties par vienu no vecākajiem piensaimniecības uzņēmumiem Latvijā. Svarīgi piebilst, ka piensaimniekā norit pilns piena pārstrādes cikls. Saražotie gala produkti ir patiesi daudz un dažādi, piemēram, deserti, krējums, biezpiens, jogurti, skābpiena produkti u.c.

Ekskursijas laikā ir iespēja iepazīties tuvāk ar pilnu piena pārstrādes ceļu, sākot no milzīgajām cisternām un beidzot ar produktu safasēšanu pirms nogādāšanas veikalā. Neiztiks arī bez vēdera lutināšanas!

Foto: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas arhīvs

Apmeklējuma laiks: pusotra stunda. Ieejas maksa - trīs eiro no personas. Grupā jābūt no piecām līdz 45 personām.
Adrese: Klētis, Lazdona, Lazdonas pag., Madonas nov., tel. 29423907, 26467187, www.lazdona.lv

Sporta bizness "Smeceres silā"

Vēl interesentiem ir iespēja apmeklēt "Smeceres silu" un saprast, kā notiek aktīvās atpūtas piedāvājumu izveide gan ziemā, gan vasarā, kā noris pasākumu, nometņu organizēšana, kā labā stāvoklī tiek uzturēta infrastruktūra u.c.

Tāpat šeit ir iespējams aktīvi izkustēties arī pašiem, piemēram, laižoties pa trošu ceļiem, iesaistoties orientēšanās spēlē un gatavojot pusdienas piknika vietā.

Apmeklējuma laiks: divas stundas. Ieejas maksa – četri eiro no cilvēka. Grupā var būt no 10 līdz 45 personām.
Adrese: Smeceres sils, Lazdonas pag., Madonas novads, tel. 26396032, 29347575, www.smeceressils.lv

Biškopības saimniecība "Kalnu medus"

Biškopības saimniecība "Kalnu medus" var lepoties ar dravas novietni, kura atrodas aptuveni 300 metru virs jūras līmeņa. Šī vieta 2017. gadā sevi sauca arī par "Madonas novada garšas" objektu, kurā pieejams plašs ziedputekšņu klāsts, gards medus un citi bioloģiski biškopības produkti, kas ievākti Gaiziņkalnā un tā apkārtnes dravās.

Foto: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas arhīvs

Tāpat šeit var izzināt arī bišu lomu dabas norisēs, labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī bišu "ikdienas modeli", piemēram, saimes dzīvi un hierarhijas. Vēl šeit ir iespēja iemēģināt roku biškopja darbos, piedaloties praktiskajā "Dravnieka dravnīcā", un nogaršot dažādus galaproduktus.

Apmeklējuma laiks: pusotra stunda. Cena – trīs eiro no cilvēka. Grupā var būt no 10 līdz 45 personām.
Adrese: Rogas, Lubeja, Liezēres pag., Madonas nov., tel. 29174560.

Augu valstība "Kalsnavas arborētumā"

Kalsnavas arborētums ir lielākā Latvijā dekoratīvo skuju koku, vīteņaugu un košumkrūmu kolekcija. Arborētums tiek saukts par krāšņi ziedošu Latvijas valsts mežu zaļo pagalmu, kurā sapulcēti dabas retumi no visas pasaules. Piedāvājumā ir dārza apskates ekskursijas, pastaigu takas, 25 metrus augsts skatu tornis, praktiskas darbošanās un piknika vietas.

Foto: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas arhīvs

Tāpat ir iespēja izvēlēties kādu no ekskursiju veidiem, piemēram, klasisko ekskursiju, zaļo pagalma skolu vai LVM Meža ekspedīciju. Plašāk lasi šeit.

Ar vēl citām apskates vietām Madonā iepazīsties šajā rakstā.

Raksts tapis sadarbībā ar Madonas tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!