Foto: Foto: Reinis Rudzītis

Sestdien, 26. augustā, tiek svinēti XVI Carnikavas Nēģu svētki "Svinam kopā". Nēģu svētki ir lielākie novada svētki, godinot nēģu zvejas sezonas atklāšanu. Svētkos ierodas pats nēģu karalis, kurš dodas svētku gājienā. Tradicionāla svētku sastāvdaļa ir nēģu ātrēšanas sacensības un nēģu zupas vārīšana parkā 400 litru katlā, pastāstīja Dace Zandfelde, Carnikavas novada domes pārstāve.

Kopš 2015.gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Ar norādi "Carnikavas nēģi" marķē tikai Carnikavas novadā no 1. augusta līdz 1. februārim ar murdiem Gaujas lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos un pārstrādātos nēģus, ja tie ražoti Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Carnikavas nēģu specifika un garšas īpašības saistītas ar Carnikavas iedzīvotāju prasmēm nēģu ieguvē un pagatavošanā, kas mantotas no paaudzes paaudzē jau kopš 17. gadsimta.

Šogad Nēģu svētkus Carnikavā varēja baudīt divās dažādu sajūtu ostās – "Svētku ostā" Carnikavas parkā un "Miera ostā" Gaujas krastā pie Atpūtas ielas.

Svētkos neiztika bez tradicionālās nēģu zupas vārīšanas, bet kulinārijas meistarklasi "Karaliskais nēģis" vadīja šefpavārs Lauris Aleksejevs. Tai sekoja nēģu un nēģu suši ātrēšanas sacensības.

Savukārt "Miera ostā" jau no paša rīta apmeklētājus līdz jūrai vizināja vikingu un zvejnieku laivas, tāpat varēja vērot laivu parādi un sagaidīt nēģu karali. Kulminācija bija svētku gājiens "Carnikavas novadam 25" uz "Svētku ostu" ar nēģu zupas baudīšanu.

Svētku dienas garumā pieejamas arī dažādas atrakcijas, amatnieku un mājražotāju tirdziņš, kultūras un izklaides pasākumi. Vakarā paredzēti koncerti, zaļumballe un uguņošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!