Foto: Gints Mucenieks
Vidzemes jūras piekraste nudien ir apskates vērta, jo teju aiz katra līkumiņa paveras lielisks skats. Ja nav spēka garam pārgājienam, izbaudot krasta burvību, vērts vismaz aiztecēt izlūkos uz Ežurgu klintīm, kas ir patiešām iespaidīgas.

Ģeoloģiskais dabas piemineklis Ežurgu klintis (dēvē arī par Ežurgu sarkanajām klintīm) atrodas Salacgrīvas novadā, Liepupes pagastā. Tas ir Burtnieku svītas smilšakmens atsegums un atrodas dabas liegumā un "Natura 2000" teritorijā "Vidzemes akmeņainā jūrmala".

Klintis Rīgas līča krasta joslā ir visai iespaidīgas. Tās stiepjas 3,5 metru augstumā un 50 metru platumā, izveidojot skaistu, sarkanīgu kolonnu rindu.

Foto: Gints Mucenieks

Kā minēts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, stāvkrastā bieži notiek sīki nobrukumi un veidojas nobirumi. Klintis ietekmē arī attīstītais tūrisms, kas veicina to bojāšanos, tomēr kopumā teritorijas ģeoloģiskā mantojuma vērtībām nav būtisku apdraudējumu, jo viļņu erozija lielāku vētru laikā atsegumus atkal atjauno.

Skaistajā vietā paviesojies arī fotogrāfs Gints Mucenieks, kas ar saviem foto labprāt padalījās arī ar "Tūrisma Gids" lasītājiem.

Ja tikai ar šo smukumu iepazīšanu tev ir par maz, droši dodies garākā pārgājienā gar Vidzemes akmeņaino jūrmalu. Interesantus maršrutus vari apskatīt šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!