Foto: Publicitātes attēli
Jaunmoku pils muzejā atklāta jauna ekspozīcija "Mežs un tā nozīme cilvēka dzīvē". Tā veidota sadarbībā ar radošo apvienību "Brandeleven". Tās mērķis ir radīt jaunu kultūrtūrisma piedāvājumu un izglītot sabiedrību par meža nozares jautājumiem un videi draudzīgu domāšanu, pastāstīja Daiga Šmitenberga, Jaunmoku pils muzeja vadītāja. Šī ir tikai pirmā ekspozīcijas kārta, ko plānots papildināt.

Tagad – pēc 115 gadiem – ļaudis bijušā Rīgas mēra Džordža Armitsteda medību pilī ierodas citas realitātes ''medībās'', lai atgrieztos ikdienā ar visvērtīgākajām trofejām – prieku un harmoniju sirdī. Jaunajā pils muzeja ekspozīcijā tagad var izmēģināt piecas skārienjūtīgās planšetes ar informāciju par ekspozīcijā esošajiem izbāžņiem, trīs gaismas kastes meža klātbūtnes efekta radīšanai un divas magnētiskās planšetes, Latvijas virsmežniecību karte ar medījamo dzīvnieku blīvuma attēlojumu, pēdu nospiedumu un kažokādu vitrīnu, bērnu stūrīti ar stilizētu putna ligzdu un vēl citus interesantus objektus.

Ekspozīcija aizņem aptuveni 120 kvadrātmetrus lielu platību, kur papildu informāciju par izstādītajiem priekšmetiem – izbāžņiem un medību trofejām – var gūt, pielietojot dažādas cilvēka maņas – ne tikai redzi un dzirdi, bet arī tausti un ožu. Uz speciāli izstrādātiem dažāda izmēra paliktņiem izstādītie muzeja krājuma priekšmeti ir savienoti ar īpašu apskaņošanas un apgaismošanas sistēmu, kas palīdz radīt patiesāku priekšstatu par dzīvo pasauli mežā. Taustes priekšrocības izmantojamas stendā par dzīvniekiem un to apmatojumu (ar kažokādu paraugiem) un pēdu atspiedumiem.

Jaunās ekspozīcijas projekts tika uzsākts jau 2015. gadā ar dizaina izstrādi un finansējuma meklējumiem. 2016. gadā, saņemot atbalstu Meža attīstības fonda un Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursos, varēja uzsākt ekspozīcijas 1. kārtas realizāciju. Modernais eksponēšanas veids un iespēja darboties interaktīvi ir saistīts ar videi draudzīgās "zaļās domāšanas" ideju popularizēšanu, vienlaikus veicinot sabiedrības interesi par meža nozīmi un tā vērtībām ilgtermiņā.

Nākamajā kārtā plānots ekspozīciju papildināt ar dziļāku saturu, izveidojot daudzveidīgas interaktīvas spēles. Tās palīdzēs pilnvērtīgāk iepazīt koku sugu, augu un sēņu daudzveidību mūsu mežos, kā arī izprast un novērtēt medību nozīmi meža resursu saglabāšanā.

Muzeja ekspozīcija apmeklētāju apskatei atvērta katru dienu no pulksten 9 līdz 17.

Jau rakstījām, ka pagājušajā vasarā Jaunmoku pils atzīmēja 115 jubileju. Vairāk par neparasto, sarkano ķieģeļu pili Kurzemes pakalnos lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!