Foto: Inga Pudnika
Kad rudens Latviju pārvērš bagātīgi košā gleznā, ir īstais laiks doties krāsainā brīvdienu izbraucienā. Rudens noskaņa valda arī Krāslavā – pilsētā Daugavas lokos, kur īpaši skaisti šogad izgreznojies pils parks.

Ap Krāslavas pili Daugavas ielejas nogāzēs savulaik tika iekārtots apmēram 22 hektāru liels ainavu parks. Mūsdienās tas saglabāts tikai ap pašu pili, taču tā dendroloģiskais sastāvs arī tagad ir ļoti plašs – ap 70 dažādu koku un krūmu sugas, "Tūrisma Gids" pastāstīja Krāslavas novada tūrisma informācijas centrā. Parkā ir atjaunota grota ar noslēpumaino "pazemes eju" un pils sargu – lauvu. No skatu laukuma pie pils paveras aizraujoši skati uz Daugavu un pilsētu. Mūsdienās parks ir iecienīta pilsētnieku un viesu pulcēšanās vieta.

Foto: Inga Pudnika

Pats grāfu Plāteru pils komplekss ir 18. gadsimta valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Kompleksa centrālās ēkas – grāfu Plāteru dzimtas rezidences celtniecība sākta ap 1765. gadu pēc arhitekta Antonio Parako projekta. Pils sienu interjera gleznojumi ir 18. gadsimta Latgales laicīgās arhitektūras izcilākais piemineklis. Pagaidām pils apmeklētājiem apskatāma tikai no ārpuses, bet kompleksā esošās saimniecības ēkas ir atjaunotas un ikdienā apdzīvotas.

Bijušajā pārvaldnieka mājā šobrīd atrodas Krāslavas novada tūrisma informācijas un Latgales kulinārā mantojuma centrs, kā arī suvenīru veikals. Šīs ēkas trešajā stāvā mājīgi iekārtojusies porcelāna leļļu kolekcija, kuras saimē ir jau gandrīz 1500 lelles. Vērts pieminēt arī kalpu māju, kura bija viena no pirmajām ēkām, kas tika no jauna apdzīvota. Tur jau daudzus gadus atrodas Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Savukārt staļļu ēkā tiek ierīkota izstāžu zāle un ekspozīcija "Pi vīna golda", kas tiks atklāta oktobra izskaņā.
Esot Krāslavā, vērts apmeklēt arī Krāslavas Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcu. Tā ir spilgtākais baroka arhitektūras paraugs Latgalē. Savukārt elpu aizraujošs skats uz Daugavas lokiem un Krāslavu paveras no Priedaines skatu torņa, kas ir 32 metru augsts. Bet rudens krāsas un noskaņu var baudīt, pastaigājoties pa 1,8 kilometrus garo Adamovas dabas taku. Ko vēl apskatīt šajā pusē? Meklē te.

Rāmais Daugavas tecējums vilināt vilina doties mierīgā pastaigā pa Krāslavas ieliņām. Šogad Krāslavai ir jubilejas gads – pirms 95 gadiem tai piešķirts pilsētas statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!