Katru pavasari Kuldīgā labāko nārsta vietu meklējumos dodas vimbas, kuras saskaras ar dabīgo šķērsli – 240 metrus plato Ventas rumbu. Pārvarēt to spēj tikai retā zivs, bet šie mēģinājumi izvēršas par izrādi pilsētas viesiem. To, vai zivju aktivitātes vēl vērojamas, iespējams uzzināt arī tiešraidē šeit.


Lūk, kā šogad izskatās vienā no Latvijas skaistākajām mazpilsētām.

Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. Zivis ceļojumā pavada arī tūrisma sezonu atklājošs jampadracis – "Lido zivis Kuldīgā", kas tiek rīkots kopš 2005. gada.

Tiem, kam patīk vienkārši pastaigāties pa senas mazpilsētas ieliņām, vērts atstāt auto stāvvietā, doties pāri vecajam Kuldīgas tiltam un tālāk gar Alekšupīti lēnā pastaigā, ieejot kādā no konditorejām nobaudīt krēmkūku ar kafiju, izbaudot viduslaiku vēsturisko gaisotni un šarmu. Starp citu, pēc Kuldīgas aktīvās atpūtas centra (KAAC) aicinājuma atsākta Kuldīgas magoņkūkas ražošana pēc 16. gadsimta receptes, kas tika atklāta projektā "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)" veiktā pētījumā. Vairāk lasiet šeit.

Iespējams, tieši senatnīgās gaisotnes dēļ Kuldīgu un tās apkārtni sauc par vienu no šarmantākajām un pievilcīgākajām vietām Latvijā.

Kuldīgas pilskalns reiz bijis lielākais kuršu zemes Bandavas centrs, kuru apmeklējuši pat Skandināvijas vikingi. Par to savās sāgās ap 925. gadu vēstīja slavenais vikings Egils Skalagrimsons.

Vēlāk te uzbūvēta varenā Kurzemes hercoga Ketlera pils, kas kļuva par vienu no Ketleru dinastijas hercogu rezidencēm. Tagad bijušajā pils parkā iekārtotas jaukas pastaigu un atpūtas vietas.

Kuldīgas lepnums, protams, ir Ventas rumba. Ventas ūdensceļš Kurzemē sākās pie Ventspils un jau izsenis bija pieejams jūras kuģiem līdz pat Ventas rumbai pie Kuldīgas, kas bija svarīgs sauszemes ceļu krustpunkts. Interesanti, ka ceļa pagarināšanai hercogistes laikā pat tika mēģināts izveidot kanālu ap rumbu, bet projekts netika pabeigts.

Vairāk par Kuldīgu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!