To, ka atnācis pavasaris, Kuldīgā pie Ventas rumbas var pateikt ne tikai pēc pirmajām māllēpēm, bet arī, raugoties zivju "šovā", kas ir ikgadējs notikums – vimbas pāri ūdenskritumam parasti mēģina pārlēkt visu aprīli. Īpaši, kad ir saulaināka diena. Aprīļa vidū, parasti ap padsmitajiem, divdesmitajiem datumiem esot visvairāk, stāsta Kuldīgas novada tūrisma informācijas centrā. Ventas rumbā zivis lec divreiz gadā – arī novembrī kopā ar lašveidīgajiem, bet tad to skaits ir daudz mazāks, nekā pavasarī.


Katru pavasari Kuldīgā labāko nārsta vietu meklējumos dodas vimbas, kuras saskaras ar dabīgo šķērsli – 240 metrus plato Ventas rumbu. Pārvarēt to spēj tikai retā zivs, bet šie mēģinājumi izvēršas par izrādi pilsētas viesiem. Ik gadu šim notikumam par godu pilsētā tiek svinēti arī pavasara svētki "Lido zivis Kuldīgā". Šogad tie notiks 28. aprīlī, kad šie svētki jau četrpadsmito reizi atklās vasaras tūrisma sezonu. Organizatori sola arī daudzveidīgu pasākumu programmu. To atradīsiet šeit.

Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus, kur tās pašas saleca iekšā. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā.

Protams, pavasarī Kuldīgā netrūkst vēl citu jauku vietu, ko apskatīt – palu ūdeņiem pārbagātais Alekšupītes ūdenskritums, skaistā, tūristus gaidošā Liepājas iela un arī jaunatklātais Dzīvais muzejs ir tikai dažas vietas, kur pakavēties. Vairāk par Kuldīgas apskates objektiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!