Foto: Māris Ankevics
Plānojot izbraucienu pa Latviju, nevajadzētu aizmirst vai nenovērtēt arī mazākās pilsētiņas un ciemus. Viena no šādām vietām ir arī Kazdanga, ko varētu arī dēvēt par Kurzemes pērli. Turklāt tās sirdī stalti izslējusies arī Kazdangas pils, kuru apvij skaists parks ar pastaigu taku.

Kazdangas pili un muižas kompleksu jeb "Katzdangen" 19. gadsimta sākumā cēla slavenais Rietumeiropas arhitekts Johans Georgs Berlics, un tas daudzās paaudzēs piederējis bagātajiem un ietekmīgajiem Kurzemes baroniem Manteifeļiem. Savukārt patlaban pils ēkā atrodas muzejs, kurā var iepazīt Kazdangas pagasta vēsturi un Boju meža muzeja ekspozīciju, pastāstīja Aizputes novada tūrisma informācijas centrs.

Kad skaistā pils jau apbrīnota, vērts izlocīt kājas svaigā gaisā. Īso pastaigu cienītājiem noteikti patiks taka, kas ir divus kilometrus gara un vijas pa Kazdangas pils parku. Ap pili izvietotas saimniecības un dzīvojamās ēkas, kas kopā veido apjomīgu un arhitektoniski vērtīgu ansambli.
Foto: Māris Ankevics

Pils parka daļā ir daudz vecu un svešzemju koku, tajā skaitā dižkoki. Šajā parka daļā ligzdo ap 60 dziedātājputnu sugu, pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse.

Taka ir marķēta ar zilām un dzeltenām norādēm uz kokiem, tāpēc orientēties ir visai viegli. Taka ir samērā ērta un pielāgota visiem – cilvēki ratiņkrēslos takā var doties ar asistenta palīdzību, taču pati pils diemžēl vēl nav pielāgota. Taku ieteicams uzsākt pie pils tiltiņa, pie kura var ērti piebraukt un novietot auto.

Vērts piebilst, ka interesantas takas ved ne tikai gar tuvāko pils apkārtni, bet arī nedaudz tālāk. Ap Kazdangas pili iekārtots parks, kas veidots 19. gadsimta sākumā. Tas sniedzas gandrīz 200 hektāru plašumā un tajā iestaigātās takas ļauj izbaudīt ainavisko parku ar vairāk nekā 200 sugu kokiem un krūmiem, kā arī vairāk nekā 150 putnu sugām. Dabas mīļiem patiks!

  • Citas idejas, ko vēl apskatīt Kazdangā, meklē te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!