Foto: Publicitātes attēli
10. Starptautiskajā Smilšu skulptūru festivālā "Summer Signs'16" Jelgavā uzvaras laurus šogad plūkusi māksliniece no Portugāles, informēja Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Mamedova.

Viņa pastāstīja, ka festivāls Jelgavā vienkopus pulcēja 20 profesionālus māksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Ukrainas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Bulgārijas, Portugāles, Turcijas un Krievijas.

Vēstīts, ka festivāla desmitgades jubilejas tēma ir veltīta Āfrikas iepazīšanai, kurā tēlnieki savos darbos atklāj šī kontinenta dabas daudzveidību un bagātības. Darbu tapšanai kopumā tika izmantots vairāk nekā 1000 tonnas smilšu, uzsvēra Mamedova.

1. vieta – "Māte Āfrika"

Foto: Publicitātes attēli

Pedro Mira (Portugāle)

"Ir vispārzināms fakts, cik ļoti Āfrikas cilvēki un daba ir cietuši no citu kontinentu bagātajām valstīm. Tāpat ir vispāratzīts, ka Āfrika ir cilvēces šūpulis."

2. vieta – "Kalnu karalis"

Foto: Publicitātes attēli

Andrey Koshelev (Krievija)

"Kilimandžaro kalna ēnā zvēru karaļi – lauvas, cīnās par troni."

3. vieta – "Majestātiski cēls"

Foto: Publicitātes attēli

Rachel Stubbs (Lielbritānija)

"Viens no svarīgākajiem Āfrikas dzīvniekiem — pa pusei reālistisks, pa pusei mākslinieciski ģeometrisks attēls."

Žūrijas simpātiju balva: Agnese Rudzīte-Kirilova (Latvija)

"Karotājs: no pagātnes nākotnē"

"Pagātnē cilšu kareivjiem atribūti bija vajadzīgi veiksmei un aizsardzībai, kas nodrošināja kārtību un harmoniju. Mūsdienās pietiek ar daudz iedarbīgākiem līdzekļiem, kā, piemēram, automātisko ieroci, kas diemžēl rada vēl lielāku haosu un postu."

Žūrijas simpātiju balva: Eda Kaytan (Turcija)

"Skaistuma aizsegā"

"Bērniem šī skaistuma piepildītā kontinenta otrajā pusē ir jāaug. Jo viņi ir Āfrikas nākotne."

Ceļu būvniecības sabiedrības "Igate" simpātiju balva: Iryna Taflevska (Ukraina)

"Atgriešanās bērnībā"

"Arī tie, kuri ne reizi nav bijuši Āfrikā, visticamāk, saglabā tās tēlu, jo galu galā Āfrika ir cilvēces šūpulis, tādēļ mēs uz to raugāmies tāpat kā uz savu bērnību — maģisku un krāsainu vietu, kurā vēlamies pabūt kaut mirkli."

"Gjensidige Baltic" simpātiju balva: Elisabeth Kristensen (Norvēģija)

"BFF. Labākie draugi uz mūžu"

"Saskaņā ar bušmeņu leģendu reiz savannas ugunsgrēkā žirafe izglābusi bifeļu strazda ligzdu ar olām koka galotnē. Pateicībā putns apsolījis žirafei palīdzēt atbrīvoties no kukaiņiem dzīvnieka ādā, tos apēdot, un tas bija sākums mūžīgai draudzībai starp bifeļu strazda un savannas dzīvniekiem."

Žūrija, kuras sastāvā bija Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, Jelgavas pilsētas galvenā māksliniece Laura Vizbule, LLU profesore, ainavu arhitekte Aija Ziemeļniece, tēlnieks, starptautisku ledus, sniega un smilšu skulptūru konkursu laureāts Kārlis Īle, darbus vērtēja pēc vairākiem kritērijiem: tehniskā izpildījuma, mākslinieciskās izpausmes, tēmas atspoguļojuma un kreativitātes.

Smilšu skulptūru parks apmeklētājiem būs atvērts 11. jūnijā no pulksten 10 līdz 24 un 12. jūnijā no pulksten 10 līdz 23.

Mamedova pastāstīja, ka tiks organizēta plaša kultūras un izklaides programma visai ģimenei, uzstāsies radošā apvienība "Pasaku nams" ar muzikālu rotaļizrādi "Ar gaisa balonu uz Āfriku", ritma grupa "Pulsa efekts", Lauris Reiniks, Samanta Tīna, "Musiqq", "Otra Puse" un Aija Andrejeva ar grupu. Ieeja pasākumā būs par maksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!