Sateseles jeb Satezeles pilskalns ir nozīmīgu vēstures notikumu liecinieks, varenu virsaišu mājvieta, kura apkārtnē mūsdienās atrodas pastaigu takas, avots un kanjons.

Latvijā ir vairāk nekā 400 pilskalni, katram no tiem ir kāds stāsts, tos apvij dažādas teikas, nostāsti, vēstures notikumi. Sateseles pilskalns Siguldā ir viens no tiem – agrāk te atradusies varenā Sateseles novada vecākā Dabreļa pils, tagad pilskalns kalpo kā vēstures liecinieks. Pirms 13 gadiem te notikuši arheoloģiskie izrakumi, kas snieguši ieskatu senlaiku dzīvē. Tāpat šis ir interesants apskates objekts, kura tuvumā atrodas pastaigu takas un citi apskates vērti dabas objekti.

Pilskalns bijis nocietināts ar astoņus metrus augstu un 75 metrus garu aizsargvalni. 13. gadsimta sākumā te risinājušās sīvas cīņas starp vietējām ciltīm un vācu bruņiniekiem,” teikts Siguldas novada pašvaldības mājaslapā.

“Dabreļa pils tika nopostīta 1212. gadā, kad lībieši un Autīnes latgaļi apvienojās cīņai pret vāciešiem, kas bija ar varu atņēmuši vietējiem tīrumus un bišu kokus. Dabrelis, kas bija konsekvents vācu pretinieks un veiksmīgi nosargāja Sateseli 1206. gadā, bija miris lielajā sērgā pēc igauņu iebrukuma Turaidai 1211. gadā. Sateselē, nodevīgi raidītas bultas ķerts, krita arī Sateklas novada valdnieks Rūsiņš, kuru hronikās dēvē par visvaronīgāko starp latgaļiem. Vācu pārspēks un pārākais apbruņojums piespieda sateseliešus padoties. Vaļņa vidū vēl samanāma rakuma vieta, caur kuru vāci 1212. gadā centās iekļūt pilī,” teikts interneta vietnē.

2005. un 2006. gada vasarā šeit notika arheoloģiskie izrakumi. Turaidas muzejrezervāta mājaslapā teikts, ka šos “izrakumus vadīja Guntis Zemītis, kurš arheologa darba praksi savulaik tika apguvis Turaidas pils arheoloģiskajā ekspedīcijā. Projekta ietvaros veikta Sateseles pilskalna arheoloģiskā materiāla izpēte, kuras rezultātā iegūtas ziņas par Siguldas senāko vēsturi un apdzīvotību”.

Apskatot pilskalnu, ir vērts doties arī uz tuvākajiem un mazliet tālākajiem apskates objektiem. Pie pilskalna koka kāpnītes aizvedīs līdz Sateseles avotam, tālāk var doties līdz Sateseles kanjonam. Lietus vai sniega apstākļos kāpnes var būt slidenas, tāpēc jābūt uzmanīgiem.

Ja ir spēks garākai pastaigai, var doties apskatīt arī aptuveni kilometra attālumā esošo Vējupīti, Pētera alu un Kraukļu alu un aizu – līdz šiem apskates objektiem ved koka kāpnes, arī norādes izvietotas pārredzami. Ja ir vēlme, var doties atpakaļ, taču iespējams arī doties līdz Kraukļu aizai, kuras augšpusē atrodas Paradīzes kalns, no kura paveras skaists skats visos gadalaikos gan uz Gauju, gan Turaidas pili.

Par citiem Latvijas pilskalniem varat lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!