Tūristu iemīļotā Koknese ir skaista visos gadalaikos, arī laikā, kad pa zemi virpuļo zelta lapu vējš! Senajā Hanzas pilsētā varot sajust, kā Daugavas krastā, pagātne, tagadne un nākotne sadodas rokās. Interesanti, ka ieskatoties Latvijas kartē, var redzēt, ka Kokneses kontūra atgādina sirdi Likteņupes krastā.

Pastaigu pa Koknesi tās tūrisma informācijas centra speciālisti ierosina sākt pa senatnīgo, dižo koku ieskauto parku, kur pirms vairāk nekā simts gadiem soļus minis cilvēka dvēseles pazinējs Rūdolfs Blaumanis. Par rakstnieka gaitām Koknesē no 1885. līdz 1887. gadam liecina kādreizējā muižas pārvaldnieka māja, kurā mūsdienās saimnieko Vidusdaugavas mežniecība. Pretējā ielas pusē atrodas pelēks nams, kurā ilgus gadus dzīvojusi Made Svile, kura iespējams, bijusi Kristīnes prototips lugā "Ugunī". Apskatei tiek piedāvāts muižas daiļdārzs, kurā pie augiem atradīsiet gan to latvisko, gan arī latīnisko nosaukumu.

Zeltainu lapu ceļš aizvedīs uz Kokneses viduslaiku pilsdrupām, kur dzīva senatnes elpa un klusos vakaros atdzīvojas teika par diviem mīlētājiem. Daudz Daugavas ūdeņu aiztecējis kopš laikiem, kad arhibīskaps Alberts 1209. gadā te senlatviešu pils vietā lika uzcelt Kokneses pils cietoksni, kas viduslaikos bija neskaitāmu cīņu vieta. Runā, ka mūri celti, iejaucot kaļķus pienā, tāpēc tie bijuši tik stipri.

Savukārt nedaudz tālāk, uz saliņas, gaida skaistais Likteņdārzs, kura lapu krāsas jau vilināt vilina. Kā teikts dārza mājaslapā, "tā ir vieta, kur satiekas pagātne, tagadne un nākotne". Likteņdārzs tiek veidots kā dāvana Latvijai simtgadē, un katru gadu tas tiek papildināts ar jauniem apskates objektiem un elementiem.

Koknesi var apskatīt arī, braucot vikingu laivā "Nameisis", ar ko var doties ūdenstūrisma maršrutu "Kokneses pilsdrupas" – "Likteņdārzs". Brauciena laikā laivas kapteinis ir arī gids, kurš ar savu stāstījumu iepazīstinās ar pilsdrupu apkārtnē cilvēku skatam zudušajām ainām, Likteņdārza vienreizējo ansambli un stāstu.

Vairāk par Koknesi un tās ievērojamajām vietām lasiet šeit.

Lūk, Ginta Mucenieka fotogrāfijas, kas šoruden uzņemtas gleznainajās pilsdrupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!