Foto: DELFI
Putnu vērošana dabā ir viegli īstenojama ideja ikvienam, īpaši jau tagad - pavasarī, kad lidoņi, jautri kliegdami, atgriežas pie mums, ziemeļniekiem. Nevajag pat automašīnu vai plānošanu. Lai vērotu putnus, nav jādodas tālu no Rīgas. Daudzus lidoņus var novērot tepat pie Mangaļsalas mola, kur Daugava ieplūst jūrā, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, Cenas tīrelī un citur Rīgas apkārtnē.

Bērniem putnu vērošana ir tikpat interesanta un izzinoša kā pieaugušajiem. Turklāt tos putnus, ko nepazīstat, var nofotografēt un pēc tam noskaidrot, kas tas ir šeit.

Informācijai! Ceļotājs un dabas pētnieks Juris Smaļinskis izveidojis pārbaudītu Latvijas putnu vērošanas torņu karti, kas pieejama šeit. Tur atrodami arī Pierīgā esoši torņi. Lūk, pieci no tiem, ko iesaka Juris un kas atrodami vien 50 kilometru rādiusā ap Rīgu:

Riekstusalas

Foto: DELFI

Lai atrastu torni, jābrauc līdz Lapmežciemam un jānogriežas uz Antiņciemu. Aiz laivu bāzes būs norāde pa labi – tur arī sākas taka uz torni. Tas atrodas Riekstusalas pussalas galā, Kaņiera ezerā. No torņa labi pārskatāma aizaugušā Kaņiera ezera ziemeļu un austrumu daļa.

Tā kā šis ezers ir viens no putniem visbagātākais, šī ir izcila putnu vērošanas vieta. Pie torņa atrodas viena no retajām Latvijas kadiķu audzēm. Turpat meklējams Kaņiera ezera niedru laipas (uz pontoniem) sākums.

Kaņiera pilskalna tornis

Foto: DELFI

Šis tornis atrodas nedaudz nostāk no galvenajiem ceļiem – pie Lapmežciema Tautas nama jānogriežas Antiņciema virzienā, gar Kaņiera krastu jābrauc līdz pat ceļa galam un tālāk jāgriežas pa labi un jādodas Smārdes virzienā, pēc 1,5 kilometriem labā pusē atradīsiet stāvlaukumu. Tur arī sākas aptuveni 2,5 kilometrus garā dabas taka, kuras vidū ir vecā Kaņiera pilskalna divstāvīgais tornis. Turpat ir arī norādes par šeit sastopamajiem augiem un putniem šajā apvidū, kā arī piknika vieta.

Foto: DELFI

Netālu, aizbraucot līdz Ventspils šosejai, atradīsiet arī Ķemeru tīreļa laipu, kur arī ir skatu tornis un interesantas dabas vērtības. Šo un abus iepriekš minētos torņus ērti var apskatīt un izbaudīt vienas dienas laikā.

Foto: DELFI

Cenas tīreļa tornis

Foto: DELFI

Cenas tīrelis atrodas starp Babītes ezeru un Olaini, aptuveni 30 kilometru attālumā no Rīgas centra.

Šajā unikālajā vietā izveidota ne vien purva laipa, bet arī izziņas taka un uzcelts skatu tornis, no kura paveras visai tāls skats uz līdzeno un neparasto apkārtni. Cenas tīrelis ir arī viens no retajiem Latvijas purviem, kurā vienlaikus ir novērojama gan rietumu, gan austrumu tipa purva ainava, liecina Tūrisma attīstības valsts aģentūras mājaslapā pieejamā informācija.

Purva laipa ir apmēram 3,5 kilometru gara. Dodoties pastaigā pa purva taku, kas atrodas dabas lieguma teritorijā, acīm atklājas brīnišķīgs ezeriņu komplekss un iespaidīgas purva ainavas. Šī vieta ir putniem ļoti bagāta un pavasarī īpaši interesanta, jo var vērot arī atpūsties piestājušos lidoņus, kas pēc tam dosies tālāk uz ziemeļiem.

Ķengaraga

Lai vērotu putnus, nav pat jādodas ārpus Rīgas. Pirms dažiem gadiem atklātajā Ķengaraga promenādē ir arī interesants un ērts putnu vērošanas tornis, kas gan vairākkārt cietis no vandāļu uzbrukumiem, bet atkal pieejams dabas vērotājiem.

Adrese: Kvadrāta iela 33, Riga, Latvia

Foto: DELFI Aculiecinieks

Daugavgrīvas tornis


Īpaša vieta, kurp doties raudzīties debesīs un sveikt šī gada gājputnus ar atgriešanos, ir arī Daugavgrīva, kur tāpat atrodas putnu vērošanas tornis.

Daugavgrīvas tornis atrodas Bolderājā. Piejūras dabas parkā niedrāji šeit mijas ar lāmām, tādēļ tā ir izcili piemērota dažādiem putniem un teritoriju visas tās garumā šķērso viens no Eiropas nozīmīgākajiem putnu migrācijas ceļiem. Šeit var verot bridējputnus, reizēm arī ūpjus un jūras ērgļus. Tam piemērotākā ir Daugavgrīvā izveidotā skatu platforma divos stāvos. No tās var labi pārskatīt Piejūras dabas parka bagātības. Tornis pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
Uz Daugavgrīvas skatu torni un vēl tālāk Piejūras dabas parkā var doties pa aptuveni kilometru garo dabas taku.

Foto: DELFI

Dažu kilometru attālumā ir arī Lielupes ieteka jūrā, kas var būt labs pārgājiena galamērķis, un ļaus bērniem labāk iepazīt Latviju – uzvāriet tēju, sapakojiet sviestmaizes un dodieties kopīgā ceļojumā, ko visticamāk mazie vēl ilgi atcerēsies

Jāpiebilst, ka arī Ornitoloģijas biedrība katru gadu rīko putnu vērošanas bezmaksas ekskursijas un pat sacensības. Vairāk informācijas www.putnidaba.lv.

Savukārt, ja par putnu vērošanu vēl vairāk interesē paši torņi un kāpelēšana, tad šeit atradīsiet 10 ļoti īpašus un interesantus skatu torņus tepat Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!