Ja jums patīk gan pastaigas, gan jūra un dažādu biotopu apskate, tad šis maršruts būs tieši laikā. No sākuma var baudīt gan pļavām klāto apvidu, uzkāpt putnu tornī, lai saredzētu kādu paslēpušos putnu vai meža dzīvnieku, gan arī izstaigāt "Valentīna Pikuļa taku", jo tas ir labākais ceļš, pa kuru iet, lai nonāktu līdz meklētajam objektam. Ejot pa šo maršrutu, var apstāties un ielikt barību vai vērot zīlītes tām izveidotajās krāsainajās mājiņās, un "saldajā ēdienā" pēc Izziņas takas iziešanas tiksiet pie jūras, kur izbaudīt svaigo jūras gaisu un zilibaltos plašumus.

Dabas parks "Piejūra" stiepjas 36 kilometrus gar Rīgas līča piekrasti no Vakarbuļļiem līdz Inčupei. Dabas parkā var redzēt dažādus piekrastes biotopus, piemēram, pludmales, kāpas, pļavas, mežu un niedrāju, šī ainava radusies pēdējo 200 līdz 300 gadu laikā, pateicoties izbūvētajiem dambjiem un moliem. Šajā teritorijā uzskaitīts liels daudzums dažādu putnu sugu, tāpēc te izdosies ieraudzīt ko interesantu, pat ja neesat liels spārnaino ceļotāju pazinējs. Šī teritorija tikusi iekļauta Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju sarakstā, tāpēc tajā aizliegts iebraukt ar mašīnām, aizskart un bojāt augus un teritorijā uzstādītos objektus, kurināt ugunskurus un ierīkot telts vietas, par ko informē teritorijā uzstādītais informatīvais stends.

Uz taku ērti nokļūt ar sabiedrisko transportu, braucot no Rīgas pieturas "Centrālās stacija" ar 3., 30. vai 56. autobusu Daugavgrīvas virzienā. Apmēram 40 minūšu laikā, ērti nokļūt līdz vajadzīgajam gala mērķim. Jāizkāpj pieturā "Valentīna Pikuļa aleja". No pieturas dienvidu virzienā tālumā jau var redzēt gaišu koka veidojumu, kas ir putnu tornis, tajā virzienā arī jādodas, lai nokļūtu līdz meklētajai takai, kā arī turpat esošā ceļa zīme "Valentīna Pikuļa aleja" kā izstiepta roka tēmē uz nepieciešamo virzienu.

Ja vēlaties uzreiz doties uz taku, tad telefona aplikācijā "Google Maps" kā galamērķi ievadiet koordinātes "57.039, 24.011", kas ar GPS palīdzību izrēķinās un pateiks priekšā, kur tieši un cik metrus jāiet.

Nonākot līdz zīmei "Valentīna Pikuļa taka", esat uz pareizā ceļa. Kreisajā pusē redzēsiet lopu aplokus, kur siltajās sezonās var redzēt govis, takas vidū atradīsiet putnu novērošanas tornim, kas uzbūvēts, jo šī teritorija šķērso vienu no nozīmīgākajiem Baltijas jūras putnu migrācijas ceļiem.

No divstāvīgā koka torņa var redzēt apkārt esošos niedrājus un ezeriņus, ko pavasarī un rudenī tā iecienījuši lidoņi, kā arī Izziņas taku, kas kā kilometru gara, gaiša čūska vijas pa apsnigušo klaju.

Ejot tālāk, iesiet garām kokos sakarinātām krāsainām, no pudelēm izveidotām putnu mājiņām, kur var pavērot zīlītes spēlējamies un arī paši kādu gardumu tām šajā aukstajā sezonā iedot.

Bet šīs mājiņas ir kā signāls, ka esat gandrīz sasnieguši savu mērķi un būs jānogriežas pa labi, līdz redzēsiet norādi "Izziņas taka". Pirms sākat ceļu, varat izlasīt tur esošās norādes, atvilkt elpu un apēst maizītes vai iedzert karstu tēju, sēžot uz tur esošā beņķīša.

Izziņas taka ierīkota jau 2006. gadā. Tā ir kā laika mašīna starp dažādiem biotopiem. No sākuma visapkārt būs pļavas, tad niedrāji, bet tad pēkšņi attapsieties mežā un takas beigas ievedīs kāpās, kur sajutīsiet jūras gaisu un dzirdēsiet viļņus, kas mudinās aizčāpot līdz jūrai. Varbūt tā būs motivācija pēc takas vēl pāris kilometrus noiet gar jūras krastu, kas ir ideāla vieta sarunām vai pārdomām. Ziemas sezonā cilvēku teritorijā ir maz, tāpēc te var izjust pilnīgu saplūšanu ar dabu un mieru. Izziņas taka ieguvusi šādu nosaukumu, jo visas takas garumā var lasīt uzstādītos informatīvos stendus, izzinot apkārt esošo dabu ar augiem un dzīvniekiem.

Kad taka izieta vienā virzienā, atpakaļ var doties pa to pašu ceļu vai, izejot pie jūras un nogriežoties pa kreisi, atkal nonākot pie Valentīna Pikuļa takas. Tā aizvedīs atpakaļ gar zīlīšu mājiņām un putnu novērošanas torni uz sabiedriskā transporta pieturu. Var izvēlēties arī citus maršrutus, jo pastaigu iespējas parkā ir daudz. Teritorija ir labiekārtota un ļoti skaista. Netrūkst arī vietu piknikam.

Vairāk par dabas parku var lasīt mājaslapā www.dabasparkspiejura.lv, kā arī paši var izveidot savus maršrutus un doties "biotopu dārgumu" meklējumos, lai atrastu ko neredzētu.

Dodoties mājās, sabiedriskā autobusa pietura no takas ir apmēram desmit minūšu gājiena attālumā. Ātri vien tiksiet mājās un siltumā, lai atpūstos no labi pavadītas pastaigas.

Par citiem apskates objektiem šajā dabas parkā Carnikavas pusē var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!