Jau otro gadu, šoreiz – 10. jūnijā, tiek rīkota Baznīcu nakts, ļaujot atklāt baznīcas no jauna katrā novadā, visā Latvijā. Šogad pasākumā iesaistījušās 190 baznīcas, kur no pulksten 18 līdz 24 notikuma viesiem būs iespēja piedalīties gan ekskursijās, gan dažādās aktivitātēs, gan baudīt apcerīgus kultūras notikumus.

"Šis ir laiks, kad baznīcā ienākt citādi un iepazīt kultūras un garīgās vērtības. Pasākuma dienā baznīcas ir atvērtas līdz pusnaktij un pat ilgāk. Nāc un esi viesis – izbaudi mūziku, mākslu, arhitektūru, sarunas, dziesmas, klusumu un lūgšanu," aicina Baznīcu nakts rīkotāji.

Visvairāk dievnamu šogad durvis vērs Kurzemē – 57 baznīcas un Vidzemē – 45, bet Zemgalē – 22, Sēlijā – 14, Latgalē – 14. Rīgā, Piņķos un Katlakalnā atvērtas būs 40 baznīcas. Baznīcu nakts rīkotāji aicina izvēlēties interesējošās programmas mājaslapas sadaļā "Programma" www.baznicunakts.lv .

Baznīcu nakts kultūras un mākslas norises bagātinās ne tikai Latvijā iemīļoti mākslinieki un mūziķi – solisti, kori, ansambļi, vokālās grupas un ērģelnieki, bet arī daudzviet baznīcās uzstāsies vietējo mūzikas skolu audzēkņi, kā Cēsīs, Balvos, Kārsavā, Varakļānos, Kolkā, Rojā, Saldū, Ventspilī, Bauskā, Lestenē, Burtniekos, Ogrē, Krimuldā un citviet. Radošas darbnīcas bērniem būs sagatavojušas draudžu svētdienas skolas.

Atklāšana

Foto: F64

Pasākuma oficiālā atklāšana notiks Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā Rīgā 10. jūnijā pulksten 18. Muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace" un piedalīsies dažādu konfesiju mācītāji.

Baznīcu nakts programmā šogad ekumeniski vienojoša iniciatīva būs kopīga Tēvreizes lūgšana pulksten 21 visās baznīcās. Gaidot ekumeniskās Tezē (Taize) kopienas Eiropas mēroga tikšanos Rīgā 2016. gada decembrī, daudzās baznīcās šogad notiks Tezē lūgšanas ar viegli uztveramajām, bet garīgi dziļajām Tezē kopienas dziesmām. Gatavojoties Latvijas simtgades svinību laikam, draudzes aicinātas savos dievnamos izkārt Latvijas karogus un noturēt aizlūgumus par Latvijas tautu un valsti. Baznīcu nakti atklās jau tradicionālās baznīcu zvanu skaņas īsi pirms 18, bet, tuvojoties noslēgumam daudzās baznīcās iemirdzēsies sveču gaisma, aicinot uz klusu lūgšanu un apceri.

Baznīcu nakts rīkotāji nodibinājuma "Baznīcu nakts fonds" komanda jau šobrīd izsaka vislielāko pateicību katram labas gribas cilvēkam, kurš ir palīdzējis sagatavot notikumu un velta tam savu atbalstu un brīvprātīgo darbu.

Lūk, dažas idejas, ko apskatīt un iepazīt ārpus Rīgas:

Rubenes baznīca

Foto: Publicitātes foto

Lūznavas muižas kapela

Foto: Publicitātes foto

Arī skaistā Lūznavas muiža pirmo reizi iesaistīsies Baznīcu nakts norisē, ļaujot apmeklētājiem iepazīt arī muižā esošo kapelu. Diskusija, koncerts un vakara dievkalpojums gan zinātājiem, gan nezinātājiem atklās muižas kapelas stāstu.

Baznīcu nakts Lūznavas muižas kapelā sāksies pulksten 17.30 ar diskusiju "Latviskā dzīvesziņa un kristīgās vērtības", kurā piedalīsies Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas filoloģijas doktore Angelika Juško-Štekele, Līvānu draudzes prāvests Juri Zarāns un Rēzeknes Jēzus Sirds draudzes vikārs Vitālijs Fiļipenoks, pastāstīja Inga Drele, Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja. 2014. gadā Latvijas Satversmes preambulā tika ierakstīts, ka Latvijas identitāti kopš senlaikiem veido latviešu un lībiešu tradīcijas, latviskā dzīvesziņa, latviešu valoda, vispārcilvēciskās un kristīgās vērtības. "Baznīcu nakts diskusijā "Latviskā dzīvesziņa un kristīgās vērtības" mēģināsim noskaidrot, kā Latvijas (un jo sevišķi – Latgales) identitātē sabalsojas folklora un kristietība, kāda ir to vēsture, kopsakarības, tradīcijas un misija," stāsta Inga Drele.

Pulksten 19.00 Baznīcu nakts Lūznavā turpināsies ar trio "Voice of Instruments" koncertu, kurā izskanēs īpaša muzikālā programma baznīcām. Baznīcu nakts izskaņā 20.00 kapelā notiks Svētā Mise.

Pievienojoties "Baznīcu nakts" norisei, Lūznavas muiža aicina iepazīt muižas kapelu. Pēc vietējo ļaužu nostāstiem kapela kādā no simtgadīgās muižas telpām bijusi jau tās īpašnieku, poļu izcelsmes muižnieku Kerbedzu laikos, par ko gan nav dokumentāla apstiprinājuma. Atmodas laikā, 20. gadsimta 90. gados šajā telpā, toreizējās katehētes, nu jau mūžībā aizgājušās Antoņinas Soboļevskas rosināti, uz lūgšanām sāka pulcēties ticīgie. Šī brīža muižas kapela atklāta un iesvētīta 2015. gada februāra sākumā un tagad Svētās Mises kapelā notiek regulāri, katru svētdienu.

Vairāk par Lūznavas muižu lasiet šeit.

Skats no torņa Jelgavā

Foto: Publicitātes foto

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis Baznīcu naktī būs apmeklējams pirmo reizi. Torņa pagalmā būs apskatāma fotogrāfiju izstāde "Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts", bet gida stāstījumā varēs iepazīt kādreiz greznās baznīcas vēsturi.

10. jūnija vakarā pulksten 18 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa pulksteņa melodija kopā ar citu Jelgavas dievnamu zvanu skaņām ieskandinās Baznīcu nakti. No pulksten 18 līdz 22 torņa pagalmā būs apskatāma fotogrāfiju izstāde "Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas stāsts", kurā unikālos fotoattēlos, kas uzņemti 20. gadsimta sākumā, varēs iepazīt kādreiz greznās baznīcas vēsturi.

Pulksten 19.20, 20 un 21 gides Inas Jurģes pavadībā apmeklētāji torņa pagalmā varēs klausīties stāstus par Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcu un uzzināt, kur baznīcā atradās altāris, kancele, ērģeles, kas atradās zem baznīcas grīdas un kādēļ šodien baznīcas vairs nav. Jelgavniekiem un pilsētas viesiem šī būs iespēja papildināt savas zināšanas un uzzināt kādu jaunu, interesantu faktu par Jelgavas vēsturi.

Aktivitātes norisināsies Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa pagalmā, Akadēmijas ielā 1, bez maksas. Baznīcu nakts dalībnieki līdz pulksten 22, iegādājoties ieejas biļeti, varēs apskatīt pilsētas panorāmu no torņa skatu laukuma. Vairāk informācijas pa tālruni 63005445 un mājaslapā www.tornis.jelgava.lv.

Liepājas baznīcas vērs durvis

Šogad Liepājā Baznīcu naktī piedalīsies 11 dievnami: gan luterāņu – Sv. Trīsvienības katedrāle, Lutera (Akmens) baznīca, Brāļu draudzes lūgšanu nams, gan katoļu – Sv. Jāzepa katedrāle, Sv. Dominika katoļu baznīca, gan baptistu – Ciānas un Pāvila baznīcas, kā arī pareizticīgo baznīcas – Sv. Nikolaja katedrāle un Sv. Labticīgā lielkņaza Ņevas Aleksandra baznīca, tāpat Septītās dienas Adventistu baznīca un Latvijas apvienotās metodistu baznīcas Liepājas draudzes nams.

Baznīcu naktī dievnami būs atvērti no pulksten 18 līdz 24. Katra draudze savā dievnamā ir sagatavojusi notikuma programmu, kuras ietvaros viesi varēs viesmīlīgā gaisotnē apskatīt dievnamu, iepazīt mākslas mantojumu, klausīties baznīcai atbilstošu mūziku un uzkavēties klusumā un lūgšanā. Liepājas Sv. Trīvienības katedrālē, piemēram, būs iespēja gan aplūkot Baltijas valstu nacionālo arhīvu izstādi "Mēs Latvijai! Mēs Lietuvai! Mēs Igaunijai!", gan klausīties mācītāja Pētera Kalka lekciju par "Dieva dāvanām mūsu dzīvē" un uzkāpt dievnama tornī. Teju visās Liepājas baznīcās būs izzinošas ekskursijas. Neizpaliks arī radošās darbnīcas un pasākumi bērniem, piemēram, Lutera (Akmens) baznīcā būs Tautas mākslas un kultūras centra Bērnu teātra izrāde "Pulksten astoņos pie Noasa šķirsta". Notiks arī kristīgās dzejas pasākumi, piemēram, "Baltā stunda Baznīcu naktī" Septītās dienas adventistu baznīcā. Draudzes piedāvās arī stāstījumus, prezentācijas par draudžu dzīvi, sirsnīgu sadraudzību ar cienastiem un sarunas ar garīdzniekiem. Baptistu Ciānas draudzē būs iespēja spēlēt dambreti ar mācītāju, savukārt, metodistu draudzes namā ar mācītājiem būs iespēja spēlēt galda tenisu, novusu un šautriņu mešanu. Īpašs laiks dievnamos būs plkst. 21.00, kad draudzes ir aicinātas vienoties kopīgā lūgšanā "Mūsu Tēvs debesīs".

Baznīcu naktī Liepājā izskanēs vokālā ansambļa "Gaismiņa" un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas flautistu kvarteta koncerts, Melngaiļskolas bigbenda, Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas meiteņu kora un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra koncerts, Knapšu ģimenes koncerti, Sv. Dominika baznīcasSholas un draugu koncerts,komponista Andra Eniņa un draugu koncerts, zvanu ansambļa "Re-re-mi-la" koncerti, Ciānas baptistu draudzes jauno mūziķu un Gregora Jāņa Maža oriģināldziesmu koncerti u.c.

Plašāku informācija un pasākuma programmas apskatāmas mājaslapā www.baznicunakts.lv.

Valmieras skati

Foto: DELFI

Kā atdzimst Kārsavas baznīca

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!