Foto: Publicitātes foto

Brīvdienu rītā ne vienā vien ģimenē rodas jautājums - kur šodien aizbraukt? Viss jau it kā redzēts, daudz kur Latvijā pabūts. Tomēr šī vasara un rudens bijusi visai ražīga, un daudz kur atklāti gan jauni skatu torņi, gan atpūtas laukumi un pastaigu maršruti, kuros diez vai jau būsiet pabijuši. Lūk, vairākas interesantas aktīvai atpūtai piemērotas vietas, ko apmeklēt kaut vai šajās brīvdienās!

Turklāt jāpiebilst, ka šie nav vienīgie šogad atklātie objekti, un līdz gada beigām paredzēts atklāt vēl vairākus skatu torņus un dabas takas gan Pierīgā, gan Siguldā un citur.

Aicinām arī lasītājus komentāros pie raksta dalīties ar pašu pārbaudītu jauno apskates objektu aprakstiem un atpūtas idejām.

Skatu tornis un laipas Randu pļavās

Dabas lieguma "Randu pļavas" dabas takā pēc remonta šovasar apmeklētājiem atkal tika atvērts putnu vērošanas tornis.

No tā pārskatāmas unikālās piekrastes pļavas ar nelielām lagūnām un niedrājiem. Randu pļavu tornis ir atzīta migrējošo putnu vērošanas vieta, tāpēc tas regulāri ir bijis putnu vērošanas sacensību "Torņu cīņu" laureātu vidū. No 2014. gada tur ir arī Latvijas ornitoloģijas biedrības veidotā mākslīgo putnu māju jeb būrīšu ekspozīcija, blakus tornim izveidota āra mācību klase par dabas vērtībām Randu pļavās.

Jāpiebilst, ka dabas liegumā "Randu pļavas" no jauna atvērta arī viena no laipām uz Ainažu pludmali - pie Blusupītes, kas arī tapusi pēc vietējo iedzīvotāju iniciatīvas.

Dabas liegums "Randu pļavas" atrodas Salacgrīvas un Ainažu novadu teritorijās, tas ietilpst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā un ir Natura 2000 teritorija. Liegums izveidots piejūras pļavu, retu augu sugu un sabiedrību aizsardzībai. Nozīmīga ligzdojošo bridējputnu un ūdensputnu vieta. Vairāk nekā 40 aizsargājamo augu sugu. Randu pļavas ir viena no trīs purva mātsaknes atradnēm Latvijā.

Līgatnē – skatu tornis, sajūtu stacijas un rotaļu laukums

Foto: Velga Vītola

Līgatnes dabas takas šogad svinēja 40. jubileju. Tādēļ dabas takās apmeklētājus gaida vairāki uzlabojumi - pēc remonta šogad atvērts skatu tornis, no kura var vērot Gaujas nacionālā parka ainavu. Savukārt ar uzņēmēju atbalstu teritorijā izveidots bērnu rotaļu laukums un ierīkoti soliņi.

Tornis ir 22 metrus augsts, un tas ir ļoti iecienīts apmeklētāju objekts Līgatnes dabas takās, jo no tā paveras lielisks skats uz iespaidīgo un mežiem klāto Gaujas senleju ļoti plašā, vismaz 20 kilometru, rādiusā. No torņa saskatāmas arī Gūdu klintis.

Līgatnes dabas takās šogad tapis arī bērnu laukums un 30 jauni soliņi, kas līdz šim ļoti pietrūcis, lai objekts būtu saistošāks pašiem mazākajiem, kā arī pārvietošanās kļūtu ērtāka un būtu iespējams atpūsties pastaigas laikā.

Jubilejas gadā Līgatnes dabas takās izveidotas arī Sajūtu stacijas, kas ļauj apjaust emociju nozīmi dabas izzināšanas procesā. Sajūtu stacijas Līgatnes dabas takās izveidotas, lai dažādotu apmeklētāju iespējas – piedzīvojot jaunas emocijas, izzinātu jaunu informāciju par dabu un norisēm tajā.

Jaunie objekti Līgatnes dabas takās ir izveidoti meža vidē. Tās ir informatīvi izglītojošas atpūtas vietas, kur ar taustes, dzirdes, garšas, smaržas, redzes, līdzsvara un intelekta attīstīšanas elementiem un aktivitātēm var izzināt, sajustu un izprast procesus dabā. Katrā stacijā ir interaktīvi uzdevumi kādai no sajūtām – dzirdei, lai ieklausītos dabā; redzei, lai ievērotu ikdienā nepamanīto; ožai, lai sajustu dabas smaržas; garšai, lai baudītu līdzpaņemto maltīti dabas vidē; taustei, lai ar pieskārienu palīdzību iepazītu daudzveidīgos dabas materiālus; prātam, lai uzzinātu par gudrās pūces dzīvesveidu; kā arī līdzsvaram, lai trenētu veiklību un drosmi.

Vairāk par Sajūtu stacijām Līgatnē lasiet šeit.

Cirgaļu tornis

Foto: Publicitātes attēli

Šovasar uzcelts un tikai pirms dažiem mēnešiem oficiāli atklāts arī Cirgaļu skatu tornis, kas atrodas Valkas novada Zvārtavas pagastā.

Cirgaļu skatu tornis atrodas aizsargājamā ainavu apvidū "Ziemeļgauja". Tas ir 27 metru augsts, un no torņa apmeklētāji varēs baudīt skatu uz Gauju, tās līkumiem un apkārtni – pļavām un mežiem. Blakus šim tornim ir izbūvēts arī stāvlaukums.

Gaujas stāvo krastu parks un Sajūtu taka

Šovasar Gaujas stāvo krastu parkā atklātā Sajūtu taka pie Valmieras Jāņa Daliņa stadiona Sporta rehabilitācijas centra veidota no dabas elementiem un stiepjas 2,7 kilometru garumā. Tā tika atklāta 2015. gada jūnijā un rosinās visu piecu maņu atmodināšanu: dzirdi, redzi, tausti, ožu un garšu.

Takas sākums ir pie Sporta Rehabilitācijas centra (Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera). Tā veidota no dažādiem materiāliem - oļiem, Valmieras stikla šķiedras zilajām stikla lodītēm, egļu un priežu čiekuriem, smiltīm, keramzīta gabaliņiem, mizu mulču un kastaņiem, lai gājējs gūtu dažādas sajūtas.

Dabas taka ir papildināta ar dažādiem koordinācijas elementiem, piemēram, kokos iesietiem dēlīšiem, kāpnēm un laipām.

Aptuvenais takas veikšanas ilgums - sākot no vienas stundas. Apmeklētājiem ir pieejams arī jauns aktīvās atpūtas un tūrisma objekts – taka kokos. Ikvienu jaunās takas apmeklētāju sagaida pastaiga 5-8 metru augstumā virs zemes. Pastaigas elementus veido krēsli, sadzīves darbarīki, pirts ķipīši un citi oriģināli simboli un priekšmeti, kas papildināti ar zīmējumiem – latviešu spēka zīmēm.

Dabas takas apmeklējums izmaksās divus eiro

Tērvetē – virvju takas

Foto: Publicitātes foto

Iecienītajā ģimeņu atpūtas vietā Tērvetes dabas parkā šogad tika atklātas "Laimīgās zemes Gaisa takas", kas darinātas no virvju un koka konstrukcijām un atrodas desmit un astoņus metrus virs zemes.

Tā kā Tērvetē ir īpaša rakstnieces Annas Brigaderes daiļradei veltīta pasaule, arī Gaisa takas ieturētas šajā manierē - pa tām var doties aizraujošā ceļojumā uz Laimīgo zemi, ceļā izbaudot tādus pašus piedzīvojumus kā Sprīdītis.

Atrakcija ir paredzēta pirmsskolas un skolas vecuma bērniem un jauniešiem, bet izbaudīt to varēšot arī pieaugušie.

Virvju parku "Laimīgās zemes Gaisa takas" Tērvetes dabas parka teritorijā ir radījis uzņēmums SIA "Rekta", kas specializējušies dažādu koka konstrukciju būvē un apsaimniekošanā, atrakciju parku izveidē, kā arī tematisko pasākumu plānošanā un rīkošanā.

Taka ar latviskiem spēka elementiem Pokaiņu mežā

Foto: Publicitātes foto

Novembra sākumā arī maģiskajā Pokaiņu mežā atklāts jauns apskates objekts – taka, kas atrodas dabas veidotā amfiteātrī. Tās vienā pusē paveras gaiša balto bērzu svētbirze, otrā pusē – spēcīgas egles.

Taku veidojot, atrakti divi interesanti akmeņi – Saulīte un Mēnestiņš. Abi dusējuši zemē mīlīgi saspiedušies. Šie abi akmeņi ir novietoti jaunā Austras koka pakājē, kur arī tika atrasti. Vēl viens interesants objekts jaunajā takā ir Vēlmju piramīda. Tā kā daudzi apmeklētāji uz Pokaiņiem vedot savu akmentiņu, šī tagad ir vieta, kur to novietot un ielikt tajā savu vēlmi, stāsta piramīdas veidotāji.

Tālāk seko no dažādu koka sugu bluķīšiem izliktā latvju zīmju Veselības taka. Gan katrai zīmei, gan arī koku sugai, no kurām izliktas zīmes, esot sava nozīme – tās ir dziedinošas, aizsargājošas, spēku dodošas un enerģētiskas, skaidro Pokaiņos. Apmeklētāji ir aicināti zīmes izstaigāt, izjust un ļauties šo zīmju spēkam.

Jūrmalā atjaunota "Ragakāpas" taka

Foto: Publicitātes foto

Tieši pašlaik noslēgumam tuvojas Ragakāpas dabas parka atjaunošanas process – novembra beigās tam jābūt pabeigtam, solījuši atjaunotāji.

Ragakāpa ir tipisks vēja darbības veidojums un ir viena no augstākajām kāpām Latvijā – 18, 2 metri. Tā atrodas Jūrmalā, Lielupē netālu no jūras.

Dabas parka taku veido četras atsevišķas takas – Dabas skatu taka, Kukaiņu taka, Priežu taka un Augu taka. Takās ierīkotas skatu platformas, kāpnes, soliņi, informatīvas norādes un stendi.

Veselības maršruti

Foto: Publicitātes foto

Šajā vasarā un rudenī piecās Latvijas vietās – Ogrē, Jūrmalā, Cēsīs, Tukumā un Varakļānos atklāti veselības maršruti.

Tie ir vidēji divus kilometrus gari. Maršrutos izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām, kurus izstrādājusi fizioterapeite Anna Sproģe.

Veselības maršruts Ogrē ved no Ogres Evaņģēliski luteriskās baznīcas gar Ogres upi, pāri gājēju tiltam un tālāk gar otru upes krastu.

Tukumā veselības maršruts iekārtots Kuldīgas ielā 74, kur atrodas sporta skolas stadions un pie stadiona ir neliels parks. Tajā izvietoti informatīvie stendi, kas kopā veido Veselības maršrutu.

Foto: Publicitātes foto

Jūrmalā veselības maršruta sākuma punkts atrodas 300 metrus no Talsu šosejas un Celtnieku ielas krustojuma – Kauguros, Jaunķemeru virzienā.

Cēsīs veselības maršruts ved no laukuma Bērzaines ielā 16/8 pa Glūdas ielu uz Interešu centra laukumu. Tajā iekļauti 11 informatīvie stendi ar deviņiem pieturpunktiem, kuros norādīti fiziskie, koordinācijas un prāta vingrinājumi, kas konkrētajā vietā ir jāveic. Plānots, ka, veicot visus uzdevumus veselības maršrutā, cilvēki tajā pavadīs līdz vienai stundai.

Varakļānos veselības maršruts veido noslēgtu apli pa Pils parka teritoriju.

Vairāk informācijas par visiem pieciem maršrutiem var atrast: www.aktivadiena.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!