Tikai jāizbrauc mazliet no Rīgas, jāiekāpj laivā, un jau esi zaļā dabā līdz ausīm – šāds ir jaunais laivošanas maršruts pa Misas upi tepat galvaspilsētas pievārtē, kas iekļuvis Tūrisma attīstības valsts aģentūras konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts" finālā.

Sacītais par ausīm, protams, ir pārspīlējums, taču, kā bez tā lai izceļ šo nozīmīgo konkursam iesniegtā laivu maršruta aspektu? Pašā Rīgas pievārtē atrodas Ķekavas novads ar vairākām mazām upītēm, tostarp arī Misu, pa kuru var itin jauki laivot – atiet no pilsētas burzmas un ikdienas spriedzes, un pat vēl vairāk.

Veidojot laivošanas maršrutu, atklājies, ka Misas krastos aug trīs dižkoki – viens izteiksmīgāks par otru. Dižajai gobai ir dobums vidū, dižajai priedei – divi stumbri, bet dižais ozols esot dedzis, bet tomēr dzīvs. Brauciens ar laivu dod iespēju izkāpt pie šiem "dižajiem", nofotografēties pie tiem, nomērīt tos un tīksmi atvilkt elpu no airēšanas.

Par airēšanu droši vien vislabāk varētu pastāstīt tie, kas pa Misu jau ir kuģojuši. Konkursa vērtēšanas komisijai šādas pieredzes nav, un, kaut gan mūs aicināja no rudens nebaidīties, nolēmām brauciena "inspicēšanu" atstāt uz pavasari.

Sarunā, kurā piedalās Misas upes maršruta vaininieki - Ķekavas novada pašvaldības Tūrisma koordinācijas centra vadītājs Juris Žilko un "Jeņču laivu" (SIA "Flordeko)" īpašnieks Juris Zaķis, pavasarim tiek ierādīta īpaša vieta. Abi vīri uzskata, ka tas varētu būt jauns tūrisma pakalpojumu veids – palu (pavasara un rudens) tūrisms, kas kaimiņvalstīs jau esot kļuvis populārs.

Misā ūdens līmenis ir ļoti mainīgs, visaugstākais tas, protams, ir palu laikā, kad šķietami necilā Iecavas upes pieteka var sagādāt itin spraigas ūdens izpriecas. Tomēr abi Juri vienā mutē apgalvo – Misa bijusi gadiem aizmirsta gluži nepelnīti un jauki vizināties pa to ar smailīti vai kanoe laiviņu var arī laika posmā starp paliem. Tiesa, iepriekš painteresējoties, vai līmenis nebūs pārmēru zems un kādā posmā nebūs nepieciešams laivu pārvietot nešus ar rokām.
Juris Žilko rāda karti, un viņam ir pilnīga taisnība, ka Misas līkloču tecējuma līnija atgādina krokas. Braucot pa upi, nekad nevarot zināt, kas pēc mirkļa būs priekšā, ja nu vienīgi to, ka atkal būs līkums.

Juris Zaķis, liels laivu braucienu entuziasts, otram Jurim piekrīt, bet piebilst, ka Misas upe nav tik bīstama kā, piemēram, Amata, kur nepieredzējušiem laivu braucējiem jābūt ļoti piesardzīgiem. Pa Misu var vizināties dažādi cilvēki, arī ģimenes ar bērniem un tie, kam nav nekādas smaiļošanas vai kanoe airēšanas pieredzes. Tiesa, uzmanīgiem uz ūdens jābūt vienmēr, un arī Misā ir gadījies, ka kāda laiva apkrīt. Piemēram, ja nepareizi apbrauc kritušu koku.

Aizrāvies ar laivu braucieniem, Juris Zaķis vispirms iegādājies vienu kanoe laivu ģimenes atpūtai. Tad nopircis otru un trešo, un, skat, draugu un paziņu lielā interese par laivošanu novedusi viņu līdz laivu nomas uzņēmumam "Jeņču laivas". Laivu operators Juris Zaķis savus pakalpojumus (laivu un inventāra noma, transports uz ūdenstilpni un no tās) piedāvā visā Latvijā, bet mūsu valsts ūdeņus viņš pats ir izbraukājis krustu šķērsu un pazīst labi. Bijis arī pie kaimiņiem, un tieši tur pārliecinājies, ka pienācis mazo upīšu laiks.
Arī Misas laiks. Viņaprāt, mūsdienās cilvēkiem arvien vairāk patīkot tāda laivošana, kur jāatrod izeja no sarežģītas situācijas un jāpārvar grūtības. Ja tu brauc pa upi kā sviestu, kāds tur azarts? Bet, ja priekšā ir šķērslis un jāizdomā, kā to apbraukt, ja laiva jāpastumj, jāpavelk vai jāpaceļ – tas ir kas gluži cits.

Konkursam iesniegtais maršruts (kādā posmā tas pietuvojas zirgu izjādes un jātnieku apmācības centram "Dabas zirgi") paredzēts vienas dienas laivu braucienam, bet Juris Žilko un Juris Zaķis jau prāto, kā tas varētu tālāk attīstīties. Šobrīd laivotāji parasti pusceļā apstājas un ietur pusdienas. Ja tas ir organizēts grupas brauciens, brauciena beigās tiek vārīta un kopīgi paēsta zupa. Nākotnē par atpūtas vietām būs jāpadomā vairāk, turpināsies Misas un tās krastu tīrīšana un apkopšana. Maršrutu varētu arī pagarināt, un kārtīgi laivotāji vienas dienas izbraukuma vietā varētu izvēlēties arī vismaz divu dienu aktīvo atpūtu ūdens. Šādu cilvēku, kam tas varētu patikt, kļūst arvien vairāk. Gan pašā Ķekavas pagastā un Rīgā, gan citur Latvijā un ārpus tās.

Vairāk informācijas: www.jenculaivas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!