Foto: Publicitātes foto
Jūrmalā, Turaidas un Jomas ielas krustojumā, 23. jūlijā pēc restaurācijas uzstādīts atjaunots vēsturiskais vides objekts "Globuss", kas ir vecākais lielais globuss Latvijā. Tas pagājušajā gadā tika demontēts restaurācijai, "Delfi" uzzināja Jūrmalas pilsētas domē..

Skulptūras "Globuss", kā diametrs ir divi metri, vēsturiskā veidola atjaunošanas procesā izgatavota jauna ekvatora un meridiānu vara apdares paneļu nesošā konstrukcija, kā arī atbalsta kāja novietnei pret zemi. Lai aizsargātu no ārējās vides ietekmes globusa nesošo konstrukciju, tā atjaunošanai izmantots ilgmūžīgs materiāls, cinkots tērauds. Daļa laika ietekmē cietušo vara apdares paneļu tika restaurēti, daļa – veidoti no jauna, izmantojot vēsturisko vara apstrādi cizelēšanas tehnikā, un izvietoti uz no jauna izgatavotā ekvatora, meridiāniem un globusa lodes nesošās konstrukcijas. Tāpat "Globusam" atjaunoti kustības un gaismas mehānismi – tas atkal griezīsies ap savu asi, un lampiņas izgaismos skulptūrā atzīmētās Jūrmalas vēsturiskās sadraudzības pilsētas, stāsta Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Krastiņa.

"Globuss" netālu no Dzintaru koncertzāles tika uzstādīts pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā, līdz ar to daudzu pilsētas viesu uztverē skulptūra ir šī laika simbols, ko apliecina arī globusa kartē iezīmētās valstu teritorijas. Kartē ar gaismas aplīšiem ietvertas arī Jūrmalas sadraudzības pilsētas kopš 70. gadiem.

Foto: Publicitātes foto

"Lai Latvijā vecākais lielais globuss varētu priecēt pilsētniekus un viesus, esam rūpējušies par to kopš tā rekonstrukcijas 2003. gadā un ik gadu sapošam pilsētas svētkiem. Tā kā tas bija ļoti cietis, "ABLV Charitable Foundation" gādību par globusu ar Jūrmalas pilsētas domi nostiprināja partnerības līgumā, uzņemoties pilnīgu tā restaurāciju un apņemoties arī turpmāk veikt ikgadējas pārbaudes, kā arī nepieciešamības gadījumā – remontdarbus. Mums ir svarīgi ne tikai bagātināt pilsētvidi ar mākslas objektiem, bet arī parūpēties, lai tie nezaudē estētiku ilgtermiņā," stāsta "ABLV Charitable Foundation" valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve.

Globusu pēc Jūrmalas pilsētas domes pasūtījuma atjaunojis diplomēts metālmākslinieks Ainārs Sils (SIA "Sils un Sili") darbnīcā Jaunpiebalgā. "Globusa" rekonstrukcijas izmaksas sedza ABLV Charitable Foundation, skaidro Zanda Krastiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!