Foto: DELFI
Ja meklējat klusu, sakoptu un skaistu vietu, kur atpūsties, iespējams, Karogu karjers netālu no Alojas un Staiceles ir vieta, kurp vērts aizbraukt brīvdienās, jo tur ir gan gleznainas dabas takas, gan tīrs ūdens peldēšanas cienītājiem, gan dižakmens un nelielas alas, kā arī sporta laukums un piknika vietas.

Atrast Karogu karjeru nav grūti (netālu ir arī atpūtas vieta "Dzelzāmurs" pie Staiceles upes, bet tur piekļūt ar auto ir sarežģītāk) – ja braucat no Rīgas puses, jābrauc uz Limbažiem, tad cauri Puikulei jādodas uz Aloju, tālāk uz Staiceles pusi, bet pirms Staiceles jānogriežas pa labi. Tad pēc dažiem simtiem metru pa grants ceļu nokļūsiet pie Karogu karjera.

Foto: DELFI

Te ir divas pieturvietas. Abās ir piknika galdi ar krēsliem, bet, ja atstāsiet auto pirmajā, kas tuvāk asfaltētajam ceļam uz Staiceli, līdz apskates objektiem būs jāpaietas kādi 500 metri. Ceļš ir skaists un izlocīt kājas pēc garā brauciena varētu pat būt patīkami.

Foto: DELFI

Otrā pieturvietā sākas Latvijas valsts mežu atjaunotais Pastaigu parks, dabas taka uz Karogu alām, kā arī dabas taka uz Dzelzāmura dižakmeni. Turpat ir arī pludmales volejbola laukums, kur uzspēlēt bumbu, peldvieta, piknika vieta un vieta ugunskuram.

Ja, sekojot norādei, dosieties pa līkumaino taciņu, kas ved gar mežainā pakalna kanti uz Dzelzāmura dižakmeni, jau pavisam drīz ieraudzīsiet pasakainu meža ainavu ar nelielo Karogupīti, kuras līkloču krastos aug papardes un vērojami bebru nedarbi. Tā vien šķiet, ka, ja uzvedīsies klusi, ieraudzīsi laumiņas un elfus, kas te mierīgi varētu dzīvot.

Foto: DELFI

Pēc neliela gabaliņa atrodas arī pats akmens, kas, šķiet, kādu spēku ietekmē apstājies ripot no kalna pusceļā, bet tūliņ, tūliņ ripos tālāk. Akmens virszemes daļā ir cilvēka augumā un tiešām pamatīgs. Tam var uzkāpt un arī nofotografēties. Informācijas stendā teikts, ka akmens ir 3,4 metrus garš, 2,1 metru plats, 2,75 metrus augsts, bet tā apkārtmērs ir 9,2 metri.

Foto: DELFI

Var doties arī pa otru taku, kas ved uz saliņu.
Foto: DELFI

Tepat ir arī Dzelzāmuru upītes alas, ko gan mums neizdevās atrast. "Vismaz četras alas Salacas kreisās pietekas Karogupītes (Dzelzāmuru upītes) labajā krastā pie Karogiem, apmēram 300 līdz 400 metrus lejpus Staiceles – Alojas ceļa: Karogu sausā ala ar nišu ir augšējā no šīm alām ar vairākām šaurām ejām. Blakus Karogu sausajai alai pāris metrus lejāk vēl viena šaura ala ar divām ejām. Turpat blakus pa upīti uz leju ir Karogu avota ala. Vēl 50 metrus tālāk pa upīti uz leju ir Karogu labirints ar divām ieejām, kuras novietojas 90 grādu leņķī, un savdabīgu lodziņu. Alu labirintam ir paliela priekštelpa, no kuras dziļāk klintī ved šauras ejas. Vēl divas nelielas un šauras alas ir arī Karogupītes kreisajā krastā, viena – Karogupītes un Greizās gravas sadurē, otra – nedaudz augšpus Greizās gravas. Abas ir zvēru alas," teikts "Alas.lv".
Foto: DELFI

Dažu kilometru attālumā uz Alojas pusi ir vēl viena skaista vieta – Ungurpils ezers. Tur ir gan peldvieta un divi pludmales volejbola laukumi, kā arī skatu tornis (attēlā), gan labiekārtots ezera krasts un top arī dabas taka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!