Došanās rudenīgā pastaigā šajā nedēļas nogalē ir lieta, kas noteikti jāizdara. Lai paliek veikala apmeklējums vai kino – tos varēsiet baudīt arī ziemā, bet tik koši un skaisti, kā pašlaik ir purvos un mežos, vairs nebūs veselu gadu līdz pat nākamajam rudenim. Tas ir jāizmanto! Tā kā pie populārākajām dabas takām pašlaik veidojas pat sastrēgumi, piedāvājam skaistu alternatīvu. Sēra dīķu taka Raganu purvā Ķemeru nacionālajā parkā ir tiešām maģiska un koša vieta, par ko daudzi nemaz nezina.

Sēra dīķi ir neparasts ģeoloģisks veidojums, kas atzīts par dabas pieminekli. Ja esat Ķemeros padzēruši "Ķirzaciņas" avota ūdeni, tad zināt, ka tā smarža ir kā vecām olām. Raganu purvā to sajutīsiet visur! Bet tieši ar sēru bagātais ūdens ir iemesls šejienes īpatnējajai florai un dīķu nokrāsai.
Gar sēravotu smakojošajiem krastiem izbūvētas koka laipas, tāpēc šo vietu var apskatīt arī tagad, kad ūdens līmenis daudzviet ir visai augsts.

Raganu purvs atrodas Lapmežciema pagastā, bet minētā taka ved pa Raganu purva rietumu malu, pa ceļu starp Ķemeriem un Antiņciemu. Šeit vērojama Latvijā reti sastopama dabas parādība – vietā kur sērūdens avoti izplūst virszemē, ir izveidojušies vairāki dīķi, kuros uzkrājas no avotiem plūstošais ūdens. Šajās vietās sastopama veģetācija‚ kas raksturīga kalcifilajiem zāļu purviem‚ jo avotu ūdens ir bagāts arī ar kalcija karbonātu. "Esot šeit, jutīsiet spēcīgu puvušu olu aromātu, kas raksturīgs sērūdeņiem, tomēr, pirms raucat degunu, atcerieties, ka sērūdeņiem piemīt dziednieciskas īpašības. Raganu purva rietumu malā sākas koka laipa, kas ved caur Raganu purvu un aizved līdz sēra dīķiem. Pa ceļam uz dīķiem jums būs iespēja iepazīt augstā purva ainavu," teikts Dabas aizsardzības pārvaldes, kas rūpējas par šo taku, mājaslapā.

Foto: Andra Briekmane

Jau minēts, ka purvu divās daļās sadala 3,5 kilometrus garais Ķemeru – Antiņciema ceļš, no kura paveras interesanta purva ainava. Ja pēc takas apskates tālāk dosieties uz Antiņciema pusi pa šo pašu ceļu, kreisajā pusē ieraudzīsiet norādi uz Zaļās kāpas taku (tā ir visai gara un ļaus nokļūt Ķemeros), bet vēl gabaliņu tālāk, labajā pusē, būs stāvlaukums pie takas uz Kaņiera ezera pilskalnu. Par to lasiet šeit. Aizbraucot pa ceļu līdz galam, nokļūsiet pie atpūtas kompleksa "Valguma pasaule".

Fotogrāfs un aktīvs Latvijas dabas iepazinējs Viesturs Jūgs nesen pabijis Raganu purvā. Lūk, viņa uzņemtās fotogrāfijas šajā dabas takā. Viestura fotogrāfijas var atrast arī šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!