Foto: DELFI
Brīvdienas atkal gandrīz klāt, tāpēc jau tagad vērts ieplānot skaistās atvasaras baudīšanu Zemgalē. Lai Sigulda paliek laikam, kad krāsojas lapas, bet septembrī man visbrīnišķīgākā parasti šķiet tieši Latvijas maizes klēts - Zemgale, kur ir sakopti un plaši lauki, greznas pilis, bet gar pamali tekalē "simpsonmākonīši". Lūk, pārbaudīts un skaists maršruts vienai burvīgai dienai!

Rīga – Cenas Tīrelis – Jelgava – Blankenfelde - Rundāles pils –– Bauska – Trušu pilsētiņa - Rīga

View Vienas dienas maršruts Zemgalē in a full screen map

Foto: DELFI

Cenas tīrelis atrodas starp Babītes ezeru un Olaini aptuveni 30 kilometru attālumā no Rīgas centra. Lai tur nokļūtu, jābrauc pa Rīgas – Liepājas šoseju un jānogriežas pie norādes "Purva laipa".

Tā ir izcila vieta rīta pastaigai, kam jāieplāno aptuveni 1,5 stundas. Paņemiet līdzi karstu kafiju un maizītes un ieturiet brokastis skatu tornī. Pie kājām pavērsies purvs, kas savulaik bijis otrais lielākais Latvijā tūlīt aiz Teiču purva. Patlaban Cenas tīreļa teritorija ir samazinājusies, jo tur notiek kūdras ieguve. Dodoties pastaigā pa 3,3 kilometrus garo purva taku, kas atrodas dabas lieguma teritorijā, atklājiet brīnišķīgo ezeriņu kompleksu un iespaidīgā sūnu purva ainavas.

Purvs ir arī nozīmīga vairāku aizsargājamu putnu sugu dzīves vieta. Cenas tīrelis ir viens no retajiem Latvijas purviem, kurā vienlaikus ir novērojama gan rietumu, gan austrumu tipa purva ainava, teikts Tūrisma attīstības valsts aģentūras mājaslapā.

Tālāk pa veco Jelgavas šoseju dodieties kādreizējās hercoga Jēkaba pilsētas virzienā. Jelgavā noteikti vērts iegriezties Svētās Trīsvienības tornī, kur atrodas ne vien tūrisma informācijas centrs ar zinošiem speciālistiem, kas izstāstīs, ko vislabāk apskatīt Jelgavā, bet arī ļoti moderns muzejs un labs restorāns. Tāpat aizejiet uz Pasta salu, kur bērniem patiks rotaļu laukums, un izmēģiniet jauno gājēju tiltu. Savukārt Jelgavas pilī apskatāmas hercogu kapenes tiem, kam patīk nedaudz pabaidīties.

Ko vēl apskatīt Jelgavā? Lūk, vēl citi ieteikumi!

Brīvdienu maršruts: Zemgales pērle Jelgava

Jelgava
– ceturtā lielākā Latvijas pilsēta atrodas tikai 40 kilometru attālumā no Rīgas. Uz Jelgavu var ērti atbraukt ar sabiedrisko transportu – vilcienu un autobusu. Brīvdienās pilsētu var iepazīt bez steigas, apmeklējot ievērojamākās vietas un pastaigājoties pa Jelgavas promenādēm un tiltiem. Arī Jelgavas apkārtne ir neatklātu pārsteigumu pilna.

Lasīt vairāk

Kad Jelgava iepazīta ir divi maršruti, kurp doties – ja starp ceļotājiem ir arī mazi bērni, noteikti brauciet uz Tērvetes dabas parku un apskatiet gan Sprīdīšu mājas, gan rūķu pilsētiņu un arī seno zemgaļu pili, kas uzcelta ielas pretējā pusē.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt, ja sirds vairāk tiecas apskatīt pilis, pa Elejas ceļu braucot, nogriezieties nedaudz pa labi uz Tērvetes pusi. Šo ceļu, kas ved pa Zemgales lejas daļu, droši var dēvēt par Latvijas piļu un muižu ceļu, jo dažu desmitu kilometru attālumā atrodas četras izcilas pilis un muižas, kā arī jau minētā Zemgaļu pils no koka.

Foto: Publicitātes foto

Blankenfeldes muižu, sekojot norādēm, ieraudzīsiet jau pēc dažiem kilometriem ceļa kreisajā pusē. Tā atrodas gandrīz uz pašas Lietuvas robežas un tajā apskatāma unikāla zvanu kolekcija, nobaudāmi dažādi labumi, kas gatavoti no plūškoka, un apskatāmas vēsturiskas vietas, ko apvij romantiskas leģendas, tāpēc noteikti vērts noklausīties arī gida stāstījumu.

Blankenfeldes muižā skatāma unikāla zvanu kolekcija

Foto: Publicitātes foto
Restaurētajās Blankenfeldes muižas vāgūža/staļļa telpās tagadējais muižas saimnieks Valdis Jākobsons izstādījis savu gadu gaitā savākto zvanu kolekciju, kurā ir vairāk nekā 1000 dažādas izcelsmes, vēstures, senuma, formas un materiālu zvaniem.

Lasīt vairāk

Šī ir neliela muiža, un tās apskate neaizņems vairāk par stundu. Tālāk dodieties uz Rundāles pili (jāgriežas atpakaļ un pa to pašu P113 ceļu jādodas Bauskas virzienā), kuras dārzā pašlaik nogatavojas vīnogas un vēl zied pavisam vēlās un izturīgās rozes ar reibinošu smaržu. Tāpat, lai arī visi Latvijas iedzīvotāji, šķiet, vismaz reizi ir bijuši šajā pilī, to ir vērts atkal apmeklēt, jo tieši šopavasar, pēc 30 gadus ilgas rekonstrukcijas, tā pilnībā atjaunota senajā krāšņumā.

Vai zinājāt, ka tikai dažu kilometru attālumā ir Mežotnes pils (attēlā)? Jā, lai tajā nokļūtu atkal nav jābrauc apkārt garais ceļš uz Bausku, jo atjaunots tiltiņš pāri Lielupei, un, pabraucot nelielu gabaliņu pa ne pārāk labu ceļu no Rundāles pils, iespējams ātri nokļūt Mežotnē, kas arī būs jauka vieta, ko saulainā rudens dienā apskatīt.

Tālāk dodieties uz Bausku, kur vērts ieturēt gardas pusdienas, jo šī pilsēta speciāli strādājusi, lai krodziņos piedāvātu tieši tai radītus ēdienus. Vairāk par to lasiet šeit. Tāpat apskatiet Bauskas pili, kas pēc vairākiem gadsimtiem atguvusi kādreizējo krāšņumu. Noteikti vērts nokāpt arī līdz vietai, kur rodas Lielupe – Mūsas un Mēmeles gleznainajai satekai.

Brīvdienu maršruts: Ko apskatīt Bauskā?

Foto: F64
Vietā, kur Lielupē saplūst Mūsa un Mēmele, atrodas viena no senākajām un skaistākajām Zemgales pilsētām - Bauska, kas ceļotājus valdzina ne tikai ar vecpilsētu,
Bauskas pili
, bet arī daudzām citām vietējo un viesu iemīļotām vietām un tradīcijām. Desmit kilometru rādiusā ap Bausku apskatāmas arī Latvijas krāšņākās pilis – Rundāle un Mežotne.

Lasīt vairāk

Atceļā uz Rīgu vēl variet piestāt Codē, kur ilgu laiku neaizņems, bet bērniem un arī pieaugušajiem sniegs lielu prieku Trušu pilsētiņa ar dažādajiem garaušiem.

Šo maršrutu, ar noteikumu, ka vienā objektā nepavadiet vairāk par divām stundām, iespējams veikt vienas dienas laikā, bet katra no minētajām vietām noteikti ir arī atsevišķa ceļojuma vērta.

Lai izdevies ceļojums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!