Foto: DELFI
Vidzemnieki, kas izveidojuši jauno maršrutu, paši atzīst – tikai dažu gadu laikā no parasta Eiropas Savienības finansēta projekta radīts uzmanības vērts tūrisma maršruts ar starptautisku tīklojumu. Runa ir par maršrutu "Via Hanseatica", kas savieno trīs valstis – Latviju, Igauniju un Krieviju. Viduslaikos tur bijusi vācu tirgotāju kustības ādere, kas pazīstama ar nosaukumu Hanzas pilsētu savienība, bet nu tapis interesants un atraktīvs tūristu ceļš.

Šis maršruts ir viens no 10 finālistiem Tūrisma attīstības valsts aģentūras konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts".

"Via Hanseatica – tā ir vēsture, zināšanas, kultūra, garšīgs ēdiens, atmosfēra, jauki cilvēki, daudzveidīga pieredze un citādi liela dažādība, kas padara ceļojumu īpašu. Senā Hanzas ceļa tūrisma maršruts ietver reģiona kultūras un dabas tūrisma objektus un pasākumus Latvijā, Igaunijā un Krievijā. Vietas ar lielu vēsturi šodien ir sevišķi pievilcīgi tūrisma galamērķi," teikts maršruta aprakstā. 

Visā 580 kilometru garumā no Rīgas līdz Sanktpēterburgai ar win - win pieeju projekts panāk, ka, no vienas puses, nomaļajās, saimnieciski klusajās teritorijās reizē ar tūrisma piedāvājuma attīstību parādās tūristu plūsma. No otras puses, tūristu parādīšanās vēsturiski aizmirstajām vietām rada atspērienu saimnieciskai atlabšanai un rosībai. 

Šā gada vasarā maršruts tika svinīgi atklāts Rožģestveno muižā Krievijā, kur bērnību pavadījis pasaulslavenais krievu rakstnieks Vladimirs Nabokovs. Dažu dienu ilgā brauciena laikā projekta iniciatori un īstenotāji, atbalstītāji un žurnālisti iepazinās ar vairākiem tūrisma objektiem visās trijās valstīs. Iespaidi bijuši spilgti, un secinājums skaidrs – projekts "Via Hanseatica" atklājis vai izcēlis uzmanības lokā ne vienu vien interesantu tūrisma galamērķi, bet daži jau pazīstamie padarīti vēl populārāki. Gan Krievijā ar, piemēram, dzejnieka Aleksandra Puškina auklītes muzejmāju, gan Igaunijā ar Kohtlas degakmens raktuves muzeju un zinātnes centru "AHHAA" Tartu, gan pie mums Latvijā, kur Valmiermuižas miestiņš ekskursantiem piesien sirdi.

Maršruta pieteicējs konkursā ir Vidzemes plānošanas reģions, un tā pārstāvji uzskata, ka pievilcība ir tieši tajā, ka viens maršruts sola trīs valstis, bet katras tūrisma piedāvājums ir ne tikai daudzveidīgs – vēstures un kultūras mantojums, dabas bagātības, atpūta -, bet arī atšķirīgs.

Būtiska maršruta sastāvdaļa ir ceļojumu plānotājs "Travel.viahanseatica.info" un mobilā aplikācija viedtālruņiem (iOs un Android).

Ceļojumu plānotājs un mobilā aplikācija veidota piecās valodās – latviešu, igauņu, krievu, angļu un vācu valodā, jo jau sākotnēji bijis skaidrs, ka maršruts "Vai Hanseatica", ietverot 30 līdz 40 kilometru plašu teritoriju uz abām pusēm no vēsturiskā tirdzniecības ceļa, varētu saistīt ne tikai sadarbības valstu tūristus, bet arī citus svešzemniekus.

Ar plānotāju tiek ietaupīts ceļotāju laiks plānošanas posmā – vieglāk izvēlēties maršrutu un atlasīt sev interesējošos objektus, nevis skatīt cauri neskaitāmus objektus un mēģināt tos savienot kopējā maršrutā. 

Plānotājs rada iespēju ērti plānot ceļojumu, ja tūrists zina maršruta izejas punktu, vietu, kur vēlētos ceļojumu pabeigt, kā arī to, cik daudz laika braucienam ir paredzēts. Laika grafiks ļauj kontrolēt vēlamo apskates objektu skaitu, norādot uz to, vai iespējams maršrutā iekļaut vēl kādus apskates objektus, vai brauciena programma jau ir pārāk blīva. Vairāku ceļojuma dienu gadījumā plānošanas rīks piedāvā pēc nejaušības principa atlasītas naktsmītnes un ēdināšanas vietas. Plānotāja datubāzes pamatā ir tūrisma informācijas centru informācija, kuru papildina un atjauno maršruta attīstībā iesaistītie un ieinteresētie vietējie uzņēmumi.
Kad maršruts izveidots, to var izdrukāt, nosūtīt draugiem, tam var piešķirt kodu, ar kuru mobilajā aplikācijā (online un offline režīmā) iespējams izveidoto maršrutu atvērt un sekot tam brauciena laikā.

Vidzemes plānošanas reģions, iepazīstinot ar daudzpusīgo un apjomīgo projektā ieguldīto darbu, konkursa pieteikumā uzsver: "Izmantojot "Via Hanseatica" ceļojumu plānotāju un vēlāk arī mobilās aplikācijas piedāvātās iespējas, tūrists neapšaubāmi gūs pieredzi, cik ceļojuma plānošana var būt salīdzinoši ērta, ātra un vienkārša."

Konkursa vērtēšanas komisija ir apņēmusies par to pārliecināties, pati virtuāli izveidojot ceļošanas plānu pa "Via Hanseatica" maršrutu un, kas zina, jau uz pavasara pusi dodoties ceļā. 

Vairāk informācijas: www.viahanseatica.info

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!