Foto: Publicitātes foto
Lai gan laika apstākļi līdz šim mūs neiepriecina ar ziemai raksturīgo sniegoto ainavu, liedzot baudīt tradicionālo ziemas atpūtu ar slēpošanu un slidošanu, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina atpūsties dabā, izmantojot pastaigām un pārgājieniem izveidoto infrastruktūru.

Tā kā lapu koki ir kaili un zemi nesedz bieza sniega kārta, šobrīd īpaši piemēroti un ieteicami ir maršruti, kas ļauj apskatīt un izbaudīt Latvijas reljefa ainavas, ģeoloģiskos un ģeomorfoloģiskos objektus – iežu atsegumus jeb klintis, dižakmeņus, alas, avotus, ūdenskritumus un citus.

Lai starpsvētku un svētku brīvdienās atvieglotu aktīvās atpūtas plānošanu, Dabas aizsardzības speciālisti ir apkopojuši šobrīd īpaši vērtīgos un ieteicamos maršrutus.

Vidzemē

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pierīgā

Foto: DELFI

Zemgalē

Bauskas dabas parks

Dabas parks "Bauska" izveidots vietā, kur Mūsa un Mēmele saplūstot veido Lielupi. Šeit nelielā teritorijā baudāmi gan kultūrvēsturiski objekti, gan dabas vērtības, piemēram, Latvijā nozīmīgākie kaļķiežu atsegumi. To apskatei DAP iesaka maršrutu pa laipu taku, kas savieno Mežotnes pilskalnu un Vīna kalnu. Taka ved gar Lielupes senlejas krastu, un šo maršrutu ir iespējams ērti apvienot ar Rundāles pils apskati.

Vairāk: www.daba.gov.lv

Bauskā arī ziemas periodā ir daudz interesantu un jauku vietu, ko apskatīt un izbaudīt. Savu ceļojumu aicinām sākt no Bauskas vecpilsētas sirds – Bauskas rātslaukuma. Tur atrodas gan autobusu pietura "Rātslaukums", gan arī stāvlaukums, kur ir ērti un droši novietot savu automobili. Pie rātslaukuma atrodas vairāki apskates objekti – Bauskas rātsnams, Bauskas muzejs un mākslas galerija "Meistars Gothards". Vairāk lasiet šeit.

Kurzemē

Foto: Publicitātes foto

Latgalē

Rāznas nacionālais parks

DAP iesaka doties nesteidzīgā pastaigā gar Rāznas ezera krastu Lamašu piekrastē. Ja ledus drošs, var izmēģināt roku zemledus makšķerēšanā vai priecāties par brīnumainiem ledus zīmējumiem, aizceļot līdz sirmajam Mākoņkalnam vai iepazīt un sajust Rāznas Nacionālo parku ekspozīcijā dabas izglītības centrā "Rāzna".

Vairāk par Latvijas jaunāko nacionālo parku lasiet šeit.

Andrupenes purva taka

Kamēr sniega nav daudz, der izstaigāt Andrupenes purva taku un, soļojot pa 800 metru garo laipu, pavērot norises purvā šajā gadalaikā. Taka sākas pie muzeja "Andrupenes lauku sēta", kur koka kāpnītes ved no pakalna lejā. Tur reljefa pazeminājumā izveidojies augstais jeb sūnu purvs. Šo maršrutu ir ērti apvienot ar latgaliešu kultūrvēstures izzināšanu "Andrupenes lauku sēta", iepriekš piesakoties pa tālruni 26458876.

Vairāk: www.daba.gov.lv

Lielais Liepukalns

Ja rodas vēlme saskaitīt apkārtnē esošus ezerus, DAP iesaka doties uz Lielo Liepukalnu Rāznas nacionālajā parkā. Lielais Liepukalns ir trešā augstākā virsotne Latvijā — 289,3 metri virs jūras līmeņa. Tā virsotnē uzbūvēts augstākais koka skatu tornis Latvijā (34 m), no kura paveras iespaidīgs skats uz apkārtējo ainavu – pakalniem, Rāznas un citiem ezeriem. Tornī ir deviņas skatu platformas dažādā augstumā, tāpēc katrs var uzkāpt tik augstu, cik vēlas. No stāvlaukuma līdz skatu tornim ierīkota 830 metrus gara dabas taka ar informācijas stendiem, atpūtas vietām, šūpolēm. Ierīkota vieta atpūtai vai nelielam pasākumam ar ugunskura vietu.

Vairāk: www.daba.gov.lv

Par šo un vēl deviņiem Latvijas skatu torņiem lasiet šeit.

Ērtākai atpūtas plānošanai dabā DAP aicina izmantot mobilo aplikāciju "Dabas tūrisms". Tajā ietverta informācija par dabas takām, velomaršrutiem, kā arī laivošanas un putnu, dzīvnieku vērošanas iespējām, skatu vietām, platformām un torņiem, informācijas centriem un punktiem, kā arī autostāvvietām, sabiedriskā transporta iespējām, nakšņošanas un ēdināšanas iespējām u.c. pakalpojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!