Foto: DELFI
Latvijas iepazīšana un apceļošana pavasarī sagādā lielu prieku kā lieliem tā maziem. Atliek vien pavērties apkārt, lai ieraudzītu asnus, kas spraucas no zemes, mežus, kas mostas no putnu dziesmām vai upes, kas mutuļodamas steidz uz jūru. Un vislabākais skats paveras no torņa - skaisti skatu torņi nu jau uzbūvēti ļoti daudzās vietās Latvijā.

Izmantojot pieejamos datus no Latvijas valsts mežiem un Dabas aizsardzības pārvaldes, "Turismagids" izveidoja karti, kur atzīmēti populārākie Latvijas skatu torņi, kā arī piedāvājam dažas idejas, kurus torņus apmeklēt šopavasar.

Latvijas dabas taku karti meklējiet šeit.

Tērvetes skatu tornis

Foto: Publicitātes foto

Tērvetes skatu tornis celts stāvajā Tērvetes upītes krastā, no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz upes ieleju, pļavām un apkārtnes mežiem. Dižais skatu tornis ir veidots no koka.

Tornis atrodas Tērvetes pagastā, Tērvetes dabas parka teritorijā. Pirms kāpt skatu tornī, iesakām izstaigāt arī pašu dabas parku, kur laika gaitā daudz kas mainījies. Bērni novērtēs jaukos pasaku tēlus, ko var sastapt meža takās, kā arī aizraujošo rotaļu laukumu pie Lutauša, savukārt vecāki var izbaudīt gan skaisto mežu, gan piknika vietas, kas ierīkotas daudzviet. Apmeklētājiem pieejama arī velonoma.

Interesantas ir arī Laimīgās zemes Gaisa takas, kur jāpieveic šķēršļu josla, un pērnajā pavasarī atklātā Tauriņu māja. Par to vairāk lasiet šeit.

Maksa, lai uzkāptu skatu tornī, ir 1 eiro. Vairāk informācijas par Tērvetes dabas parku meklē šeit.

Zilokalnu skata tornis

Ogres dabas parkā "Ogres zilie kalni" atrodas iespaidīgs skatu tornis. Tā augstums ir 30,4 metri.

No torņa var pat saredzēt Rīgu, televīzijas torni, arī skaistos Daugavas lokus, skatu torņa apkārtnē ir arī labiekārtota vieta atpūtai – galdi ar soliem, ir arī informatīvais stends apmeklētājiem.

Skatu tornis atrodas netālu no Dubkalnu ezera Ikšķiles novada teritorijā. Tā ir laba vieta, kur veldzēties vasaras karstumā un atpūsties no pilsētas kņadas, bet pašlaik tā ir laba vieta pastaigām un putnu vērošanai.

Zilo kalnu tornis apmeklētājiem ir viegli pieejams, dodoties gan no Ikšķiles, gan Ogres puses, jo atrodas aptuveni viduspunktā starp abām pilsētām.

Skatu tornis Lielajā Liepu kalnā

Foto: Publicitātes foto

Lielais Liepu kalns ir augstākā virsotne Latgalē, bet trešā Latvijā. Tā virsotnē izbūvēts augstākais Latvijas augstākais koka skatu tornis, kas slienas 34 metru augstumā, bet, uzkāpjot tā smailē, atradīsieties 323 metrus virs jūras līmeņa.

Uzkāpjot tornī, paveras netverami skaists skats uz tuvāko apkārtni, var redzēt pat Rāznas ezeru.

Noderīga informācija

Lielais Liepu kalns un tā skatu tornis atrodas Rēzeknes novada Kaunatas pagastā. No stāvlaukuma līdz skatu tornim apmeklētājus aizved taka, kas papildināta ar informācijas stendiem, atpūtas vietām, šūpolēm.

Ložmetējkalna skatu tornis

Jelgavas novada Valgundes pagastā stalti slejas 27 metrus augsts skatu tornis. Tas uzbūvēts uz Garās kāpas viena no augstākajiem punktiem – Ložmetējkalna.

Uzkāpjot skatu torņa pašā augšā, var baudīt elpu aizraujošu ainavu – lieli mežu masīvi, Jūrmalas un Maztīreļa purvs.

Šī vieta sevī glabā arī vēsturisku dvesmu, jo tur apskatāmas arī Pirmā pasaules kara kauju vietas - Ložmetējkalnā ir Ziemassvētku kauju piemiņas vietas un apbedījumi, Kara muzeja filiāle, apskatāmi arī senie ierakumi. Vairāk lasiet šeit.

Pie torņa iekārtota arī atpūtas vieta ar galdiņiem un stāvvieta. Apkārt esošajā mežā atrodamas labas sēņu un ogu vietas.

Ančupānu skatu tornis

Foto: DELFI Aculiecinieks

Netālu no Rēzeknes, Ančupānu meža parkā, atrodas skatu tornis, no kura paveras skaists skats uz pilsētu un tuvāko apkārtni.

Tā augstums ir 26,4 metri, un tā kā Ančupānu kalns, uz kura tas uzstādīts, ir 214 metrus augsts, apkārtne ir tiešām ļoti labi pārredzama.

Ančupāni ir pilsētas iedzīvotāju un tās viesu iemīļota atpūtas vieta. Tur ierīkota arī īpaša vieta piknikam.

Skatu tornis atrodas ļoti tuvu Rēzeknes pilsētai. Tā atrašanai nevajadzētu sagādāt grūtības, jo pa ceļam ir izvietotas norādes. Pirmo ceļazīmi var redzēt, jau piebraucot pilsētai no Greivuļu krustojuma puses.

Ko vēl apskatīt Rēzeknē, lasiet šeit.

Alūksnes Tempļa kalns

Apmeklējot Alūksni, viens no iecienītākajiem apskates objektiem ir tieši šis skatu tornis Tempļa kalnā, kas ļauj apkārtnes ainavu aplūkot no 37,8 metru augstuma.
Šis ir sens latgaļu pilskalns un senpilsētas vieta. Teika vēsta, ka Ziemeļu kara laikā krievu karavīri, gribēdami labāk apšaudīt uz salas esošo Livonijas ordeņa pili, ar cepurēm nesuši zemi un kalnā izveidojuši uzkalniņu. 1805.–1807. gadā šajā uzkalniņā uzcelta granīta rotonda — Slavas templis par godu Ziemeļu kara simtgadei.
Divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados Tempļa kalnā sāka tūrisma objektu celtniecību. Viens no tiem ir gaisa tilts pāri gravai – Saules tilts.
Tempļa kalna parkā pie skatu torņa iespējams iegādāties arī suvenīrus ar Alūksnes simboliku.Šobrīd Tempļa kalna apkārtne ir piemērota tūristiem un atpūtniekiem. No kalna virsotnes paveras plašs skats uz Alūksnes ezeru un muižas parku, kā arī Pilssalu. Tempļa kalna pakājē izveidotas ugunskura un atpūtas vietas. Te vijas arī viens no Ezertakas posmiem.
Par to, ko vēl apskatīt Alūksnē, lasiet šeit.

Dzintaru mežaparka tornis Jūrmalā

Tiem, kas vasaru vēlas baudīt pie mūžam mainīgās jūras, bet negrib braukt tālu no Rīgas, jādodas uz Jūrmalu. Tur plašajā Mežaparkā, staltu un senu priežu, atrakciju un rotaļu laukumu ieskauts, atrodas skatu tornis, kas ir draudzīgs arī ģimenēm ar bērniem - ir barjeras, pakāpieni ir zemi. No tā var redzēt gan jūru, gan vasarā rosīgo Jūrmalu.

Ja braucat uz Jūrmalu, varat ieplānot arī pastaigu pa atjaunoto Raga kāpas taku Lielupē. Vairāk lasiet šeit.

Jāatgādina gan, ka iebraukšanai Jūrmalā vasaras sezonā līdz oktobrim ir nepieciešama caurlaide. Tā maksā 2 eiro.

Par dabas takām un vēl citiem skatu torņiem informāciju atradīsiet šeit.

Skatu tornis Ziemeļblāzmā

Graciozais un augstais "Ziemeļblāzmas" tornis ir ideāla vieta, kurp doties, ja vēlaties izbraukt ar velosipēdiem pa Rīgu vai izstaigāt Vecāķu apkaimi (par Vecāķu vēsturiskajām vasarnīcām lasiet šeit).

Šis tornis piemērots arī senioriem un maziem bērniem, jo augšā ved lifts.

Noteikti vērts izstaigāt arī skaisto parku un bērniem ļaut izspēlēties bērnu laukumā. Skatu tornis darbojas katru dienu no pulksten 12 līdz 19. Vairāk informācijas šeit.

Adrese: Ziemeļblāzmas iela 36, Rīgā

Ķemeru purva taka un tornis

Foto: DELFI Aculiecinieks


Lielais Ķemeru tīrelis ir viens no lielākajiem sūnu purviem Latvijas piekrastē. Tā platība ir vairāk nekā pieci tūkstoši hektāri. Tam ir raksturīgs iegarenu ezeriņu jeb akaču labirints, kas tam piešķir īpašu ainaviskumu, tādēļ purva vērošanai un apskatei lieti noder skatu tornis, kur paveras brīnišķīgs skats.
Tīreļa laipa ir būvēta no koka dēļiem. Tās kopējais garums ir 3,4 kilometri. Taku veido divi apļi, 1,4 un 3,4 kilometrus gari. Lielākajā aplī ir izbūvēts jau minētais skatu tornis.
Augstajā purvā var redzēt tādus augus, kādi neaug nekur citur.
Ejot pa laipu, parasti izdodas ieraudzīt arī dažādus putnus.
Takas apskate ir bez maksas, tomēr stāvlaukumā var būt jāmaksā par automašīnas novietošanu. Pa laipu jāpārvietojas norādītās kustības virzienā un jāievēro tīrība, neatstājot atkritumus, uzsvērts Ķemeru nacionālā parka mājaslapā.

Kaņiera pilskalna un ezera tornis

Netālu no Tīreļa laipas, braucot cauri Ķemeriem, Jaunķemeriem un, tālāk, Lapmežciemā nogriežoties pa kreisi uz Antiņciemu, var nokļūt pie Kaņiera ezera, kur ir veseli divi skatu torņi – viens atrodas pie Antiņciema ceļa, starp niedrēm, kadiķiem un ezera lāmām.

Savukārt otrs ir nedaudz tālāk – lai to sasniegtu, pie Antiņciema jānogriežas pa labi un jābrauc līdz norādei uz Kaņiera pilskalna taku. Pa to jāmēro apmēram kilometru gara pastaiga, bet pašā pilskalnā ir skatu platforma divos stāvos, no kuras arī paveras skaists skats. Tā izveidota senā pilskalna teritorijas apskatei. Pie tā ierīkota arī piknika vieta ar skatu uz ezeru.

Putnu tornis Randu pļavās

Netālu no Salacgrīvas atrodas putnu vērošanas tornis dabas liegumā Randu pļavās. Tas ir iecienīts dabas speciālistu un tūristu apskates objekts, no kura pārskatāmas unikālās piekrastes pļavas ar nelielām lagūnām un niedrājiem.

No 2014. gada tornī ir Latvijas ornitoloģijas biedrības veidotā mākslīgo putnu māju jeb būrīšu ekspozīcija, blakus tornim izveidota āra mācību klase par dabas vērtībām Randu pļavās.

Jāpiebilst, ka dabas liegumā "Randu pļavas" atvērta arī viena no laipām uz Ainažu pludmali - pie Blusupītes. Vairāk par šo un citām dabas takām Vidzemē lasiet šeit.

Tornis Engures ezerā

Foto: DELFI

Dabas parks "Engures ezers" izveidots 1998. gadā un tajā ietilpst ne tikai Engures ezers un zemes ap to, bet arī Rīgas jūras līča piekraste no Mērsraga līdz Engurei, kā arī meži starp piekrasti un ezeru. Šeit atrodams viens no putniem bagātākajiem liegumiem - tur ligzdo 187 putnu sugas.Engures ezera krastā, parka teritorijā vairāk nekā 40 gadus atrodas Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas lauku bāze. Ceļotājiem un interesentiem apskatāmi dzīvnieku aploki un Orhideju taka, kur redzami reti un aizsargājami augi.
Adrese: Dabas parks "Engures ezers", Bērzciems, Engures novads.

Mājaslapa: www.eedp.lvGPS 57.2144651 23.1484854Teritorija atvērta apmeklētājiem no 15. aprīļa līdz 31. oktobrim

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!