Pilis un muižas dažādos Latvijas novados 29. oktobrī aicinās viesus baudīt īpašu gaisotni un aizraujošus pasākumus tradicionālajā Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētajā Leģendu naktī. Senajās celtnēs no bēniņiem un torņiem līdz pat pagrabiem degs sveču gaismas, kursies kamīni, skanēs romantiska mūzika, tiks stāstīti stāsti, teikas un leģendas, dejotas senas dejas, un greznajās zālēs, pagalmos un parkos atkal būs sastopami baroni, grāfi, muižkungi un viņu daiļās kundzes. Leģendu naktī durvis vērs arī Strenču novadā esošā Jērcēnmuiža, kur no pulksten 19 varēs iepazīt muižu un ieklausīties muižas gides Ilvijas stāstos.

Ceļojumā krēslas stundā tiks iepazītas Jērcēnmuižas telpas, arī kādreizējā muižas klētī ierīkotā Mednieku biedrības "Jērcēni" izstāžu zāle – šautuve, kurā šoreiz greznosies Ķirbju izstāde – skaistumkonkurss "Celsim godā saules brāli – ķirbi!" Starp citu, ķirbjus izstādei vēl var atripināt uz Jērcēnu pagasta bibliotēku līdz 28. oktobrim, pastāstīja Ginta Gailīte, Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste. Apmeklētājiem būšot iespēja novērtēt izstādē izvietotos eksponātus un izvēlēties dižākos, krāsainākos, formīgākos un interesantākos. Varēšot nobaudīt arī dažādus ķirbju ēdienus.

Leģendu nakts baudīšana turpināsies pulksten 21, kad muzikālā ceļojumā klausītājus vedīs Strazdumuižas pūtēju ansamblis Armanda Ozola vadībā. Ciemos būs arī Salacgrīvas teātra studija "Visa veida versijas". Viņu sniegumā dzirdēsim režisores Ineses Jerānes veidoto uzvedumu "Vēstules sniegā", kurā skanēs Valda Atāla dziesmas un mūsdienu latviešu dzejnieku mīlas lirika.
Vakara izskaņā paredzētas saviesīgas sarunas pie kafijas un tējas tases. "Apmeklējot pasākumu, jārēķinās ar nelieliem finansiāliem izdevumiem kūciņām un kafijai," saka Gailīte.

Jērcēni atrodas astoņu kilometru attālumā no Strenčiem. Tur, Jaunjērcēnu parka ieskauts, atrodas Jērcēnmuižas komplekss. Tas veidots 19. gadsimta vidū, un to veido muižas "freileņu" māja, ko barons Adlaberts fon Krīdeners cēlis savām neprecētajām māsām, muižas klēts un muižas stallis. "Freileņu" mājas iekštelpu interjerā vairāki elementi liecina par baltvācu muižnieku grezno dzīvi – podiņu kamīns, četras podiņu krāsnis, koka griesti, durvju ailes, kāpnes u.c. Podiņu krāsns augšējā daļā redzams barona dzimtas ģerboņa attēlojums.

Vairāk par muižu un citiem Strenču apskates objektiem lasiet šeit.

Leģendu nakts ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizēta ikgadēja akcija ar mērķi popularizēt Latvijas piļu un muižu unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt vietējo tūrismu un pagarināt tūrisma sezonu. Šogad akcijā ir iesaistījušās 33 Latvijas pilis un muižas.

Visa informācija par Leģendu nakts norisi un pasākumu programma pieejama Latvijas Piļu un muižas asociācijas interneta vietnē: www.pilis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!