Foto: DELFI
Miera osta ezeru krastā un pilsēta, kas pārsteidz ar savu vienkāršību, tā mēdz teikt par Limbažiem. Tomēr, lai arī šī ir neliela mazpilsēta Vidzemē, tur netrūkst brīnišķīgu atpūtas vietu. Viena no tādām ir Lielezera dabas taka, kas nesen atjaunota un derēs jaukai pastaigai.

Limbaži ir sena Hanzas savienības pilsēta, bijušais Rīgas arhibīskapijas tā sauktā Līvu gala administratīvais centrs un Rīgas arhibīskapa rezidences pilsēta 14.—16. gadsimtā, ko nu atpazīstam pēc maizes, piena izstrādājumiem un citiem labumiem. Limbažu pilsētas vēsturiskais centrs ir unikāls ar savu plānojumu jeb radiālo ielu tīklu, kas veidojies viduslaikos pēc pilsētas aizsargmūra uzcelšanas. Viss ir tuvu un izstaigājams kājām. Bet ap ezeriem ved jauki celiņi un takas.

Foto: DELFI

Arī Limbažu Lielezera ziemeļaustrumu galā ir 3,6 kilometru garā dabas taka. Tā pašlaik atjaunota un labiekārtota, tāpēc vērts turp doties rudenīgā pārgājienā. Ezeru ziemeļu galā izbūvēts putnu novērošanas tornis, no kura var it labi pavadīt gājputnus tālajā ceļā. Turpat ir arī bērnu rotaļu laukums, labiekārtotas atpūtas vietas un izveidota laivu piestātne. Pāri Donaviņai izveidots gājēju tiltiņš uz pontoniem. Šī ir laba vieta skaistai, nesteidzīgai pastaigai. Citas Latvijas dabas takas atradīsiet šeit.

Ja ar laipu vien ir par maz, dodoties uz otru pusi, var aiziet līdz nesen atvērtajai veikošanas bāzei. Tur ir jauka meža taka, pa kuru var pagarināt pārgājienu.

Savukārt no airēšanas bāzes, ejot augšup uz pilsētu, var nokļūt uz veloceļa, kas ved līdz pašai Lielezera maiznīcai, kur varēsiet iestiprināties ar svaigiem gardumiem.

Ja laiks atļauj un nav slinkums, var aiziet arī uz otru pilsētas pusi. Šāda pastaiga aizņems vien 15 minūtes. Tur ir apskatāmas Limbažu pilsdrupas, muzejs, strūklaka pie Rātsnama un sudraba muzejs.

Interesants apskates objekts ir arī vecais ugunsdzēsēju depo, kam tagad ir stikla grīda, tādēļ var redzēt cauri vairākiem stāviem. Ēka celta 19. gadsimta otrajā pusē historisma periodam raksturīgās formās. Tornī saglabātas oriģinālās kāpnes, bet stiklotās grīdas rada nedaudz ekstrēmas izjūtas. Pa torņa piektā stāva lodziņiem paveras skati uz vecpilsētas centrālo daļu. Tagad bijušajā ugunsdzēsēju depo atrodas Limbažu novada tūrisma informācijas centrs un Limbažu muzeja atklātā krājumu glabātuve. Savukārt iespēja nofotografēties pie restaurēta ugunsdzēsēju auto īpaši patīk mazajiem apmeklētājiem.

Vairāk par Limbažiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!