Foto: Publicitātes foto

Lūznavas muiža atrodas Latgalē, netālu no Rēzeknes. 2015. gadā pēc vērienīgas atjaunošanas tā atkal atklāta un ir viena no Latgales jūgendstila pērlēm. Turklāt muiža atrodas Rāznas nacionālajā parkā, kas to padara vēl īpašāku. Pašlaik muiža jau aktīvi darbojas, piedāvājot ne tikai ekskursijas un apskates iespējas tūristiem, bet arī plašu kultūras programmu.

Lūznavas muižas celtniecība uzsākta 1905. gadā, bet tā pabeigta 1911. gadā. Muižas īpašnieki bija Lietuvā dzimušie poļu izcelsmes Kerbedzu dzimtas pārstāvji. 20. gadsimta sākumā tā bija slavena kā mākslinieku, mūziķu un literātu pulcēšanās vieta, Kerbedzu īpašumos viesojies arī ievērojamais lietuviešu gleznotājs un mūziķis Mikolajus Konstantins Čurļonis.

Ar māksliniekiem saistīta arī kāda leģenda. Pie Lūznavas muižas mājas, dīķa malā, kuplo neparasta, daudzstumbru liepa. Leģenda vēsta, ka tā saistīta ar kādas vietējās meitenes nepiepildīto mīlestību. Lūznavā muižkungu laikos allaž virmojusi mākslas dvesma, jo muižas saimniece Jevgēnija Kerbedza bijusi liela mākslas mīļotāja, kas atbalstīja jaunos talantus, vasarās aicinot tos paciemoties Lūznavā. No daudzām valstīm sabraukušie mākslinieki uzaicināja vietējo zemnieku meiteni pozēt. Viens no māksliniekiem meitenei sevišķi iepaticies, taču rudenī daiļais gleznotājs devās prom, apsolot nākošpavasar atgriezties. Gaidot pavasari un savu mīļoto, meitene sastādījusi dīķmalā dzeltenas tulpes kā ilgošanās simbolu. Taču gleznotājs neieradās ne tajā, ne nākamajā pavasarī. Meitenes sirds salūza, bet krāšņajā tulpju pļavā uzauga liepa ar 21 žuburu – kā atgādinājums par 21 gadu jaunās meitenes mīlestību. "Ja vēlaties patiesu un stipru mīlestību, jāiekāpj šīs liepas stumbru viducī!" teikts muižas mājaslapā.

Pirmā pasaules kara laikā te bijis ierīkots kara štābs, vēlākos gados muižā atradušās dažādas mācību iestādes, pagasta pārvalde, bibliotēka. Līdz ar atjaunošanu Rēzeknes novada pašvaldība cer atkal iedzīvināt mākslas un mūzikas mūzu, kā arī, pateicoties vairāk nekā 23 hektāru lielajam muižas parkam, attīstīt vides izglītības programmas. Šobrīd muižā notiek regulāri kamerkoncerti, apskatāmas izstāžu ekspozīcijas, tā ir piemērota vieta arī semināriem, laulību svinīgajām ceremonijām un citiem godiem.

Foto: Publicitātes foto

Iekštelpas pamazām tiekot apdzīvotas, plānota arī naktsmītņu ierīkošana, pastāstīja muižā. Šobrīd telpas pamatā tiekot izmantotas koncertiem, semināriem, izstāžu ekspozīcijām un tagad tur izvietots arī Rēzeknes novada tūrisma informācijas centrs.

Muižu var apskatīt arī tad, kad nenotiek koncerti. Tā atvērta ziemas sezonā katru dienu no 9.00 līdz 16.00, bet droši varot vienoties par apskati arī citā laikā. Te ir precīzāka informācija par ekskursiju veidiem. Ieejas maksa: 1,50 eiro pieaugušajiem un 1,00 eiro skolēniem, studentiem, senioriem.

Arī reģiona koncertdzīvē muižas Sarkanā zāle ir atradusi savu, īpaši kamermūzikas atskaņojumiem piemērotu, vietu.

Tieši šajā nedēļas nogalē, 23. janvārī, Lūznava uzsāks 2016. gada koncertsezonu ar jaunu izstāžu atklāšanu un cikla "Kamermūzika Lūznavā" ieskaņas koncertu "Čells un teorba", kurā uzstāsies festivāla "Baroka mūzikas dienas Rēzeknē" mākslinieciskā vadītāja, čelliste Ilze Grudule un mūziķis, komponists un mākslinieks Vincents Flikigers. Būs apskatāmas arī divas izstādes - gleznotāja Osvalda Zvejsalnieka "Terra Vitae" un sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību Latvijā skatāmā "Budapeštas jūgendstila plakāti".

Citi pasākumi šogad:

Foto: Publicitātes foto

30. janvārī ar koncertprogrammu "Sniega šūpulī" te viesosies Rīgas saksofonu kvartets un soliste Kristīne Gailīte.

27. februārī Antona Reihas, Luija Fransuā Doprā un Fēliksa Mendelsona skaņdarbu romantiskākās frekvences muižas Sarkanajā zālē atklās Liepājas stīgu kvartets.

13. martā savu debijas koncertu Lūznavā piedzīvos radošā apvienība "Rūnas".

19. martā ar koncertprogrammu "Zelta baroka virsotnes" muižā ciemosies kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" baroka ansamblis.

9. aprīlī kamermūzikas cikla "Pavasara koncertu" izdzīvos kanādiešu ģitārists Paskāls Valuā (Pascal Valois).

24. aprīlī muižas jauno Jāņa Kalniņa Ugāles ērģeļbūves darbnīcā atjaunoto jūgendstila flīģeli ieskandinās lietuviešu pianists, M. K. Čurļoņa mazmazdēls Roks Zubovs (Rokas Zubovas), kura priekšnesumu kuplinās Čurļoņa gleznu reprodukciju demonstrēšana un vēstuļu fragmentu lasījumi.

21. maijā arī Lūznavas muižā būs piedzīvojami īpašie Muzeju nakts notikumi.

10. jūnijā Baznīcu nakts koncertā muižas kapelā skanēs trio "Voice of Instruments".

18. jūnijā muiža un tās parks būs vieta, kur ļauties Dabas koncertzāles 2016. gada maģijai.

Biļetes uz muižas maksas koncertiem iepriekšpārdošanā sarūpējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs, bet līdzās koncertu un izstāžu darbībai Lūznavas muiža piedāvā gan ekskursijas muižas un parka iepazīšanai, gan uz ugunskura vārītas zupas Kerbedzu gaumē baudīšanu, gan individuālus risinājumus dažādu svinīgu vai lietišķu pasākumu norisei.

Muižā iespējamas arī izzinošas ekskursijas par tās vēsturi un šodienu, ekspozīciju un izstāžu apskate, muižas parka dabas vērtību iepazīšana. Ekskursijas ilgums ir aptuveni stunda. Ekskursiju pieteikšana: telefoniski +371 29390701 vai rakstiski muiza@luznava.lv.

Vairāk informācijas: Luznavasmuiza.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!