Šīs brīvdienas sola ļoti saulainas un siltas, tādēļ vērts doties ārpus Rīgas, pie ūdeņiem baudīt pavasara pilnasinīgumu. Abava, kas izgrauzusi savu ceļu Kurzemes vidienē gluži kā dzīvības līniju skaistā, sastrādātā rokā, ir lieliska vieta, kurp doties un iemēģināt pirmo vasaras peldi, jo upe ir salīdzinoši šaura un sekla, tāpēc ūdens iesils ātrāk, bet krastos atrodami daudzi interesanti un skaisti objekti.

Dodieties pa Ventspils šoseju un jau pie Pūres atklāsiet vēl pavisam "jauno" un šauro Abavu, kas kā neliels grāvītis tek pa pļavām.

Foto: LETA

Piestājiet Pūres šokolādes muzejā (attēlā), kur var apēst kādu saldējumu ar kafiju, uzzināt vairāk par šokolādes vēsturi un aiziet arī līdz skatu laukumiņam, no kura paveras gleznains skats uz Abavu. Vairāk: www.purechocolate.lv

Tālāk, braucot pa Ventspils šoseju, kreisajā pusē jau drīz ieraudzīsiet iekārtu tiltiņu pāri upei. Turpat ir stāvlaukums, kur var piestāt. Kāpēc gan neizlocīt kājas un nepāriet pāri tiltiņam, ievēloties, kādu vēlēšanos?

Kad tas paveikts, dodieties tālāk uz pa Ventspils šoseju un pie benzīntanka nogriezieties pa kreisi uz Kandavu. Gandrīz pie paša krustojuma apskatāmas Līgas dzirnavas un slūžas ar uzpludināto dīķi, kurā jau laukā spraucas pirmās ūdensrožu lapas, vienā pusē, un ūdenskritumu – otrā. Lai arī šajā vietā nav īsti, kur apstāties, uz īsu brīdi piestāt var, jo skats tur ir ļoti romantisks un jauks.

Kandava ir sena un romantiska Kurzemes mazpilsēta, kas slejas Abavas krastos jau vairāk nekā 785 gadus. Nesteidzīga pastaiga pa vecpilsētu ļauj sajust vēstures elpu. Kalnainais reljefs, bruģētās ieliņas, laternas, senatnīgie pagalmi un ēku velves, skulptūras, kas mijas ar košiem stādījumiem – tāda ir Kandava. Gleznaini pakalni savijas ar šaurām ieliņām, bet no senajām pilsdrupām paveras skats uz Abavas senleju un vecāko laukakmens tiltu Latvijā.

Izstaigājiet pilsdrupas un apskatiet nelielo pils maketu, kas redzams jau no šosejas, bet tad uzkāpiet līdz vecpilsētai. Tur, mazā kafejnīciņā pie vecpilsētas centrālā laukuma, iespējams nopirkt ļoti gardas smalkmaizītes. Blakus Livonijas ordeņa pilsdrupām atrodas arī masīva kvadrātveida celtne ar divus metrus biezām sienām. Zināms, ka hercoga Jēkaba laikā tornī ražojuši un glabājuši šaujampulveri. 19. gadsimtā tornī ierīkots cietums. Teika stāsta, ka no Pulvertorņa uz pils vīna pagrabiem ved slepena eja.

Kad pilsēta izstaigāta, var doties uz Čužu purva taku un sēravotu. Te jāpaskaidro, ka pie Kandavas atrodas Latvijā vienīgā čužu audze – dabas liegums "Čužu purvs". Taka ierīkota purvā, kur 96 hektāros brīvā dabā aug krūmu čuža, kas zied ar dzelteniem ziediņiem. Takas garums ir 2,1 kilometri, un tā ir marķēta ar norādēm. Turpat atrodas arī sēravots. Tā dziednieciskās īpašības atklājis Žanis Dannenbergs, ārstējot reimatismu. 1903. gadā tur pat izveidoja dziedniecības iestādi, kas bija plaši apmeklēta un darbojās līdz 1940. gadam.

Savukārt, tie, kam interesē peldēšanās karstā laikā, var braukt uz brīvdabas bezmaksas peldbaseinu priežu meža ielokā pie Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma. Tur ir vairāki baseini un lēkšanas tornis ar četriem tramplīniem (3m, 5m, 7m un 10m). Blakus atrodas Teteriņa ezers un tehnikuma sporta komplekss. Šī ir iecienīta kandavnieku un pilsētas viesu atpūtas vieta. Adrese: Daigones iela 14, Kandava.

Kad Kandava kārtīgi iepazīta, vērts pabraukt gabaliņu tālāk pa Kuldīgas ceļu, un, aptuveni pusceļā uz Sabili, nogriezties pa kreisi uz vēl vienu skaistu vietu – Imulas taku. "Abavas ielejas attīstības centra" aktīvisti nesen to izstaigājuši un atjaunojuši. Entuziasti 4,3 kilometrus garajā takā ar baltu krāsu iezīmējuši norādes, novākuši kokus un izzāģējuši nepieciešamās vietas. Tādēļ Imulas taka atkal ir brīvi izejama ikvienam, tomēr jāņem vērā, ka tajā ir arī grūtāki posmi ar kāpumiem un kritumiem, trepītēm un stāvām taciņām.

Taka atrodas dabas parkā "Abavas senleja" Matkules pagastā. Viens tās gals ir telšu vieta "Vītiņi" pie Imulas ietekas Abavā, starp Kandavu un Sabili, bet otrs gals ir pie Buses pilskalna. Taka ved pa gleznaino Imulas upes labo krastu. Varēsiet baudīt ainavu dažādību – Imulas krasti ir gan lēzeni, gan stāvi un veido kraujas.

Tad pa to pašu krastu gar Abavu dodieties Sabiles virzienā. Šis gan būs grants ceļš, bet ar skaistu ainavu un uz tā atrodas vēl viens interesants atpūtas objekts – kalns "Zviedru cepure", kur arī var piestāt un nedaudz atpūsties.

Foto: Publicitātes foto

Kad sasniegta Sabile, var izmantot atpūtas brīdi un izbaudīt jauno tūrisma piedāvājumu – izbraucienu ar plostu. Pagājušajā gadā Sabiles pusē darbību uzsākušais plosts pa Abavas upi arī šogad vizina un ļauj baudīt tās senlejas skaistumu. Izbrauciens iespējams līdz pat upes rumbai un atpakaļ. Brauciena ilgums atkarīgs no vēlmēm – tas var būt no stundas līdz pat trīs stundām. Iespējams pieteikties grupām līdz 25 cilvēkiem. (Tālr. 26660690)

Arī pašā Sabilē netrūkst lietu, ko apskatīt – vīna kalns, kur iespējamas ekskursijas (tāpat arī Sabiles sidra un Abavas vīna darītava), Pedvāles brīvdabas mākslas muzejs, kas sanāks tieši pa ceļam, ja brauksiet pa minēto ceļu no "Zviedru cepures", koka rotaļlietu muzejs, kā arī leļļu dārzs un citi.

Ja laiks atļauj, var turpināt ceļu līdz Abavas rumbai. Atcerieties, ka par piebraukšanu pie tās būs jāmaksā neliela ieejas maksa, bet pelde un šļūkšana pa mīkstām ūdenszālēm noaugušo rumbu ir tā vērta.

Tur ir arī labas piknika un ugunskura vietas, kur ieturēt pusdienas vai celt teltis, ja nolemjat apmesties šajā vietā uz nakti un pamakšķerēt. Turpat pie rumbas ir arī interesants objekts – iespēja pa trosi pāršļūkt pāri upei. Lai to atrastu, sekojiet norādēm, kas ir uz Kuldīgas ceļa.

Braucot uz Kuldīgas pusi, ieraudzīsiet arī norādi uz Māras kambariem - gleznainām smilšakmens alām.

Kādus piecpadsmit kilometrus tālāk ir jaukā pilsētiņa – Renda, kurā iebraucot, atkal sanāk šķērsot Abavu. Upe te jau ir krietni platāka un mierīgāka. Rendā iepretim baznīcai, aiz veikala, jādodas uz Īvandes ūdenskritumiem – trīs kritumu kaskādi, kas pašlaik izskatās kā pasakā, jo visapkārt sazaļojušas liepas.

Šis arī ir maršruta tālākais punkts. Atceļā atpūsties un iestiprināties var iebraukt Rūmenes muižas jaunajā ceļmalas restorānā, kas iekārtots atjaunotajā vāgūža ēkā. Turpat iekārtoti arī mājīgi numuriņi, ja kļuvis jau tik vēls, ka mājup braukt negribas.

Rūmenes muižas kafejnīcā var nobaudīt visai smalkus gardumus ar vīnu un sajusties nedaudz kā Vācijas vai Francijas lauku muižā, kur šādi vecās saimniecības ēkās ierīkoti krodziņi nav nekas neparasts. Ēdienkarti veidojis restorāna "Bergs" šefpavārs Jānis Zvirbulis, kas mācījies Francijā un strādājis daudzos labos restorānos. Atceļā atkal jābrauc cauri Kandavas vecpilsētai.

Pieticīgāka, bet arī jauka naktsmītne būs atpūtas komplekss "Plosti" uz Kuldīgas ceļa starp Kandavu un Sabili. Tur iespējams noīrēt nelielus namiņus ar ugunskura vietām, kur pašiem uzcept gaļu, un arī iekurināt pirtiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!